WAWACAN MAHABARATA ANGGITAN R. MEMED SASTRAHADIPRAWIRA, SPK (Ulikan Struktur jeung Étnopedagogik) - Alam, Fajar Sukma Nur (2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan Wawacan Mahabarata dari struktur cerita dan nilai etnopedagogik yang ada dalam Wawacan Mahabarata. Sumber data penelitian ini adalah Wawacan Mahabarata yang dianggit oleh R. Memed Sastrahadiprawira, dkk. Penelitian ini menggunakan metode deskriptif dengan tehnik studi pustaka dan analisis data. Berdasarkan hasil penelitian, Wawacan Mahabarata memiliki struktur fotmal dan struktur naratif. Struktur formal Wawacan Mahabarata meliputi guru lagu dan guru wilangan, watak pupuh, dan sasmita pupuh. Struktur naratif Wawacan Mahabarata meliputi tema sosia;. Tokoh dalam cerita berjumlah seratus enam puluh dua; Latar cerita meliputi latar tempat, waktu dan sosial; Alur yang digunakan dalam cerita adalah alur maju. Nilai etnopedagogik dalam cerita ini tergambar dari moral manusia kepada Tuhan, moral manusia kepada pribadi. Moral manusia kepada manusia lain, moral manusia kepada alam, moral manusia kepada waktu, dan moral manusia untuk mencapaian kebahagiaan lahir dan batin. ---------- Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun Wawacan Mahabarata tina struktur carita jeung ajén étnopedagogik. Sumber data ieu panalungtikan nyaéta Wawacan Mahabarata anggitan R. Méméd Sastrahadiprawira, spk. Ieu panalungtikan ngagunakeun métode déskriptif kalayan maké téhnik studi pustaka jeung analisis data. Dumasar kana hasil panalungtikan, Wawacan Mahabarata ngawengku struktur formal jeung struktur naratif. Struktur formal Wawacan Mahabarata ngawengku guru lagu jeung guru wilangan, watek pupuh, jeung sasmita pupuh. Struktur naratif Wawacan Mahabarata ngawengku téma sosial; Palaku dina carita jumlahna aya saratus genep puluh dua; Latar carita ngawengku latar tempat, waktu jeung sosial; Galur anu digunakeun dina carita ngagunakeun nyaéta galur maju. Ajén étnopedagogik dina ieu carita kagambar tina moral manusa ka Pangeran, moral manusa ka pribadi, moral manusa ka manusa séjén, moral manusa kana alam, moral manusa ka waktu, jeung moral manusa pikeun ngahontal kasugemaan lahir jeung batin.