ULIKAN STRUKTURAL JEUNG PSIKOLOGIS KANA NOVEL SRIPANGGUNG KARYA TJARAKA - Mahardhika, Rany (2015)
Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis dan mendeskripsikan struktur cerita melalui teori Robert Stanton yang terdiri dari tema, fakta cerita, sarana sastra serta psikologi sastra melalui teori Sigmund Freud terhadap tokoh dalam novel Sunda Sripanggung karya Tjaraka. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah deskriptif analisis, dengan menggunakan tehnik studi pustaka, analisis data, dan interpretasi. Hasil penelitian ini adalah sebagai berikut. Pertama, novel Sripanggung bertema kekuasaan dan kesetiaan; unsur alur yang ada adalah backtracking, foreshadowing, suspense, dan konflik; tokoh utama dalam novel ini adalah Empat atau Mimin, Cécép Tatang, Kasim, dan Ibu Empat; ditambah dengan beberapa tokoh tambahan; pelukisan tokoh menggunakan tehnik dramatik; latar tempat general dalam novel ini di kontrak Gunung Malabar, di kota, dan di Tepangsono; latar sosial dalam novel ini adalah sosial-kemasyarakatan; sudut pandang/ point of view yang digunakan dalam novel ini adalah orang ketiga; gaya bahasa yang dipakai dalam novel ini diantaranya: gaya bahasa hiperbola, personifikasi, metafora, sinestesia, dan simile, serta babasan dan paribasa Sunda. Kedua, setiap tokoh mempunyai kekuatan id, ego, dan superego yang berbeda, hal ini yang mendukung terhadap karakter (penokohan) yang diceritakan oleh pengarang. Kesimpulan dari penelitian, novel ini mempunyai daya tarik khusus apabila dibandinhkan dengan novel yang lain. Saran ditujukan kepada masyarakat akademik atau pembaca, lembaga pendidikan, dan yang akan mlakukan penelitian selanjutnya. Kata kunci: struktural, psikologi Tujuan tina ieu panalungtikan nya éta: nganalisis jeung ngadéskripsikeun struktur carita ngagunakeun tiori Robert Stanton ngawengku tema, fakta carita, sarana carita, jeung psikologi sastra ngagunakeun tiori Sigmund Freud ka palaku dina novel Sripanggung karya Tjaraka. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta déskriptif analisis, kalawan téhnik studi pustaka, analisis data, jeung interpretasi. Hasil ieu panalungtikan nya éta nu ditataan ieu. Kahiji, novel Sripanggung témana kakawasaan jeung kasatiaan; unsur galur nu aya nya éta backtracking, foreshadowing, suspense, jeung konflik; palaku utama dina ieu novel nya éta Empat atawa Mimin, Cécép Tatang, Kasim, jeung indungna Empat; palaku tambahan dina ieu novel loba pisan; cara ngagambarkeun palaku dina ieu novel ngagunakeun téhnik dramatik; latar tempat general dina ieu novel nya éta di kontrak Gunung Malabar, di dayeuh, jeung di lembur Tepangsono; latar sosial dina ieu novel sosial kamasarakatan; tilikan pangarang/point of view nu digunakeun dina ieu novel nya éta jalma katilu-teu kawatesanan; gaya basa nu aya dina ieu novel nya éta hiperbola (rarahulan), personifikasi (mijalma), metafora, sinéstésia, jeung simile (ngumpamakeun), babasan tur paribasa. Kadua, unggal palaku digambarkeun kakuatan id, ego, jeung superego béda-béda, ieu hal ngarojong kana watek palaku nu dicaritakeun ku pangarang. Kacindekan tina panalungtikan, ieu novel miboga daya tarik nu husus dibandingkeun jeung novel séjén. Saran ditujukeun pikeun masarakat akademik atawa nu maca, lembaga paélmuan, jeung nu nalungtik saterusna. Kecap Galeuh: struktural, psikologi