UNSUR SÉMIOTIK DINA UPACARA RUWATAN BUMI HAJAT BURUAN DI KAMPUNG CIKAREUMBI DÉSA CIKIDANG KACAMATAN LÉMBANG KABUPATÉN BANDUNG BARAT PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA ARTIKEL BUDAYA DI SMA KELAS XII - Rayadin, Dicky (2015)
Penelitian ini berjudul "Unsur Sémiotik dina Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan di Kampung Cikareumbi Désa Cikidang Kacamatan Lembang Kabupatén Bandung Barat Pikeun Pangajaran Maca Artikel Budaya di SMA Kelas XII". Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan: (1) sejarah munculnya Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (2) tata cara pelaksanaan Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (3) properti-properti yang digunakan dalam Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (4) unsur sémiotik dalam Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan dan (5) Implikasi terhadap bahan pembelajaran membaca artikel budaya di SMA kelas XII. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah deskriptif kualitatif, dengan menggunakan tekhnik telaah pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Instrumen yang digunakan pada penelitian ini adalah pedoman wawancara, kamera digital, dan handphone. Hasil penelitian: 1) Latar belakang dan sejarah Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan yang diwariskan secara turun temurun dari leluhur masyarakat Kampung Cikareumbi untuk mengungkapkan wujud rasa syukurnya, 2) struktural-sémiotik yang ada dalam Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan dimulai aspek-aspek, tatacara, fungsi, nilai., dan 3) hasil penelitian mengenai Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan ini efektif untuk dijadikan bahan pembelajaran membaca artikel budaya di tingkat Sekolah Menengah Atas (SMA), khususnya kelas XII. Kata kunci: upacara ruwatan bumi hajat buruan , dan semiotik Panalungtikan ieu judulna "Unsur Sémiotik dina Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan di Kampung Cikareumbi Désa Cikidang Kacamatan Lembang Kabupatén Bandung Barat Pikeun Pangajaran Maca Artikel Budaya di SMA Kelas XII". Panalungtikan ieu miboga tujuan pikeun ngadeskripsikeun: (1) sajarah Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (2) prak-prakkan Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (3) pakakas (kalengkepan) anu nyampak dina Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan; (4) unsur sémiotik dina Upacara Adat Ruwatan Bumi Hajat Buruan jeung (5) Implikasi kana bahan pangajaran maca artikel budaya di SMA kelas XII. Metode nu digunakeun dina panalungtikan ieu nya éta deskriptif kualitatif, ku cara ngagunakeun tekhnik talaah pustaka, observasi, wawancara, jeung dokumentasi. Instrumén anu digunakeun dina panalungtikan ieu nya éta pedoman wawancara, kamera digital, jeung handphone. Hasil panalungtikan: 1) kasang tukang jeung sajarah Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan anu diwariskeun sacara turun tinurun ti luluhur masarakat Kampung Cikareumbi pikeun ngébréhkeun rasa sukurna, 2) struktural-sémiotik anu nyampak dina Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan dimulai aspek-aspek, prak-prakkan, fungsi, ajén., jeung 3) hasil panalungtikan ngeunaan Upacara Ruwatan Bumi Hajat Buruan ieu efektif pikeun dijadikeun bahan pangajaran maca artikel budaya di tingkat Sekolah Menengah Atas (SMA), khususna kelas XII. Kecap Galeuh: upacara ruwatan bumi hajat buruan, sarta sémiotik