NASKAH DRAMA JEBLOG KARYA NAZARUDIN AZHAR (Tilikan Strukturalisme Génétik) - Ibrahim, Yosef Mubarok (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pemahaman masyarakat terhadap naskah drama terutama naskah drama sunda. Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif dengan menggunakan metode deskriptif. Penelitian terhadap naskah drama masih dianggap langka jika dibandingkan dengan penelitian terhadap genre sastra lain seperti puisi dan novel. Naskah drama Jeblog karya Nazarudin Azhar dipilih sebagai objek penelitian. Pendekatan strukturalisme genetik dipilih untuk mempermudah pemahaman masyarakat terhadap naskah drama dan pandangan dunia pengarang yang terdapat didalamnya dengan tidak meninggalkan latar belakang sosial pengarang sebagai satu hal yang mempengaruhi terciptanya sebuah karya sastra. Di dalam penelitian ini ditemukan tokoh problematik dalam naskah serta latar balakang kehidupan pengarang. Kemudian ditemukan juga representasi pandangan dunia pengarang yang tercermin dalam naskah drama yaitu sebagai berikut; (1) Pandangan tentang latar belakang kehidupan seseorang, (2) Pandangan tentang eksistensi perempuan, (3) Pandangan tentang pentingnya mengetahui sejarah, dan (4) Pandangan tentang bentuk naskah drama Sunda. Kata Kunci: Naskah Drama, Strukturalisme Genetik Kasang tukang ieu panalungtikan nya éta kurangna pamahaman masarakat kana naskah drama, utamana naskah drama Sunda. Panalungtikan ieu mangrupa panalungtikan kualitatif nu ngagunakeun metode deskriptip. Panalungtikan ngeunaan naskah drama masih jarang saupama dibandingkeun jeung panalungtikan ngeunaan genre sastra lainna saperti puisi jeung novel. Naskah drama Jeblog karya Nazarudin Azhar dipilih minangka objék panalungtikan. Pamarekan strukturalisme génétik dipilih pikeun ngagampangkeun pamahaman masarakat ngeunaan naskah drama jeung sawangan dunya pangarang nu aya di jerona, sarta teu ninggalkeun kasang tukang pangarang salaku hiji hal nu mangaruhan gumelarna hiji karya sastra. Dina ieu panalungtikan, kapanggih tokoh problématik dina naskah jeung kasang tukang kahirupan pangarang. Satuluyna kapanggih répréséntasi sawangan dunya pangarang anu aya dina naskah dramana, diantarana; (1) Sawangan ngeunaan kasang tukang kahirupan jalma, (2) Sawangan ngeunaan éksisténsi awéwé, (3) Sawangan ngeunaan pentingna mikanyaho sajarah, jeung (4) Sawangan ngeunaan bentuk naskah drama Sunda. Kecap Galeuh: Naskah Drama, Strukturalisme Genetik, Pendidikan Bahasa Sunda This research is based by less peopels knowledge about drama, especiallu insundanesse drama. This research is qualitative which use descriptive method. Research about drama rarely found if we compare with another genre of literature, such as poetry and novel. Jeblog's drama manuscipt by Nazarudin Azhar is chosen as the object of this research. Genetical strukturalism used to facilitate people in knowing about drama manuscipt an point of view from the writer's social activity than influence to his drama manuscript. In this drama manuscriptwe can find some caracters with their own problem. We also can see writer's background. In this research we can find writer's point of view of his world that reflect in his drama manuscript. His poin of view are 1) point of view in someone's background; 2) point of view of woman existence; 3) point of view of historyical; 4) point of view of Sundanesse drama structure. Key words: Sundanesse drama, Genetical structuralism