HUBUNGAN LINGKUNGAN ATIKAN JEUNG SIKEP BASA SISWA KELAS VII SMPN 44 BANDUNG TAUN AJARAN 2014/2015 - Meisaroh, Siti (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya keinginan masyarakat, khususnya siswa dalam menggunakan bahasa Sunda dalam kehidupan sehari-harinya yang diakibatkan karena rasa gengsi menggunakan bahasa Sunda , dan menganggap remeh terhadap bahasa Sunda. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui dan mendeskripsikan hubungan lingkungan atikan dan sikap bahasa siswa kelas VII SMPN 44 Bandung terhadap bahasa Sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif kualitatif. Data yang dikumpulkan melalui teknik unsur bawahan langsung. Hasil penelitian ini dideskripsikan sebagai berikut: (1) keadaan lingkungan pendidikan sekolah SMPN 44 Bandung yang terdiri dari guru, siswa, kepala sekolah, pustakawan, penjaga sekolah, penjaga keamanan, penjaga kantin, dan tenaga administrasi, (2) Berdasarkan hasil responden yang tingkatan dalam bahasa Sundanya bagus, sedang, dan kurang, walaupun rata-rata jawaban yang dijawab responden yang tingkatan bahasa Sundanya kurang, lebih banyak yang memberikan respon biasa saja dalam bahasa Sunda, sikap bahasa siswa kelas VII SMPN 44 Bandung terhadap bahasa Sunda yang mempunyai sikap bahasa yang terbilang positif, (3) hubungan lingkungan pendidikan dan sikap bahasa siswa kelas VII SMPN 44 Bandung saling berkaitan satu sama lain yang bisa dilihat dari komunikasi sehari-hari antara warga SMPN 44 Bandung dengan siswa yang mempengaruhi terhadap pembangunan sikap bahasa siswa. Kata Kunci: Hubungan Lingkungan Pendidikan dan Sikap Bahasa Kasang tukang masalah dina ieu panalungtikan nya éta kurangna kahayang masarakat hususna siswa dina ngagunakeun basa Sunda di kahirupan sapopoé nu diakibatkeun ku rasa géngsi ngagunakeun basa, jeung nganggep sapélé basa Sunda. Tujuan panalungtikan nya éta nepikeun mikanyaho jeung ngadéskripsikeun hubungan lingkungan atikan jeung sikep basa siswa kelas VII SMPN 44 Bandung. Ieu panalungtikan dianalisis ngagunaekun métode déskriftif kualitatif. Data dikumpulkeun ngagunakeun téhnik analisis unsure bawahan langsung. Hasil panalungtikan nya éta: (1) kaayaan lingkungan atikan sakola di SMPN 44 Bandung nu ngawengku guru, siswa, kepala sakola, penjaga pabukon, penjaga sakola, penjaga kaamanan, penjaga kantin, jeung tanaga administrasi, (2) sikep basa siswa kelas VII SMPN 44 Bandung nu miboga sikep basa nu kawilang positif. Dumasar tina hasil réspondén nu tingakatan basa Sundana alus, sedeng, jeung kurang, sok sanajan rata-rata jawaban nu dijawab ku réspondén nu tingkatana kurang, leuwih loba nu ngaréspon biasa waé kana basa Sundana, (3) hubungan lingkungan atikan jeung sikep basa siswa kelas VII di SMPN 44 Bandung silih pakuat pakait hiji jeung séjénna nu katémbong tina komunikasi sapopoé antara warga SMPN 44 Bandung jeung siswa nu mangaruhan kana ngawangun sikep basa siswa. Kecap Galeuh: Hubungan, Lingkungan Atikan, Sikep Basa