AJÉN FALSAFAH KASENIAN PENCA SILAT DI PAGURON SILAT BUHUN KABUYUTAN GEGERKALONG KECAMATAN SUKASARI BANDUNG - Huda, Mimif Miftahul (2015)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat mengenai pencak silat yang sebenarnya, yang bukan hanya sekedar bertarung dan berkelahi. Dengan adanya penelitian ini, diharapkan bisa memperkenalkan kembali kesenian pencak silat buhun kepada masyarakat, yang mencakup sejarah, istilah, dan falsafah yang terkandung di dalamnya. Selain itu, penelitian ini juga bertujuan untuk menumbuhkan dan memelihara budaya yang ada di masyarakat Sunda. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif, dengan teknik observasi, wawancara, dan studi dokumentasi. Datanya berupa foto, video, maupun catatan hasil wawancara. Hasil penelitian menemukan bahwa (1) pencak silat buhun di Kabuyutan Gegerkalong masih memegang teguh aturan yang diwariskan; (2) pencak silat buhun memiliki tujuan utama, yaitu mendidik dan memperbaiki akhlak dengan pencak silat; (3) istilah-istilah yang terdapat dalam pencak silat buhun mencakup waditra, kostum, senjata, dan gerakan/jurus; serta (4) falsafah yang terkandung dalam kasenian pencak silat buhun terdapat pada panca papagon silat (pancadria), yaitu sila, silat, solat, solawat, dan silaturahim. Kata Kunci: Ajén Falsafah, Pencak Silat, Kabuyutan Gegerkalong. Kasangtukang ieu panalungtikan nya éta kurang wanohna masarakat kana penca silat anu sajatina, anu teu ngan saukur tarung jeung gelut wungkul. Ku ayana ieu panalungtikan, dipiharep bisa ngawanohkeun deui kasenian penca silat buhun ka masarakat, anu ngawengku sajarah, istilah, jeung falsafah anu nyangkaruk di jerona. Salian ti éta, ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun numuwuhkeun jeung ngariksa budaya anu aya di masarakat Sunda. Ieu panalungtikan dilaksanakeun ti mimiti tatahar; ngumpulkeun data ku cara observasi, wawancara, jeung studi dokuméntasi; nganalisis data ku cara métode deskriptif; nyieun kacindekan; sarta nyieun laporan. Sedengkeun sumber datana, nya éta hal-hal anu patali jeung Paguron Silat Buhun di Kabuyutan Gegerkalong, boh pupuhu, sesepuh, pelatih, murid, boh dokumén-dokumén. Dumasar kana hasil panalungtikan, bisa dicindekkeun yén (1) penca silat buhun di Kabuyutan Gegerkalong masih nyekel pageuh kana pakem jeung tetekon anu diwariskeun; (2) penca silat buhun miboga tujuan utama pikeun ngadidik jeung ngoméan ahlak ngaliwatan penca silat; (3) istilah-istilah dina penca silat buhun ngawengku waditra, pakéan, pakarang, jeung gerakan/jurus; sarta (4) falsafah anu nyangkaruk dina kasenian penca silat buhun kawilang luhungna, anu intina aya dina panca papagon silat (pancadria), nya éta sila, silat, solat, solawat, jeung silaturahim. Kecap Galeuh: Ajén Falsafah, Penca Silat, Kabuyutan Gegerkalong.