RUMPAKA KAWIH WANDA POP SUNDA KARYA DOEL SUMBANG: Ulikan Struktural Sémiotik Jeung Ajén Moral - Pramanik, Niknik Dewi (2013)
Ieu tésis miboga tujuan pikeun: (1) ngaidéntifikasi jeung ngadéskripsikeun struktur puisi rumpaka kawih wanda pop Sunda karya Doel Sumbang anu ngawengku, imaji, simbol, musikalitas suasana, téma jeung gaya; (2) ngaidéntifikasi aspék sémiotik (ikon, indéks, jeung simbol) anu nyangkaruk tina rumpaka kawih wanda pop Sunda karya Doel Sumbang; (3) ngadéskripsikeun ajén moral nu nyangkaruk dina rumpaka kawih wanda pop Sunda karya Doel Sumbang. Métode anu dipaké dina ieu panalungtikan nya éta métode déskriptif anu mertélakeun struktur, semiotik, jeung ngadéskripsikeun ajén moral nu nyangkaruk dina rumpaka kawih karya Doel Sumbang. Sedengkeun tehnik nu dipaké nya éta dokuméntasi jeung transkripsi. Anu jadi data dina ieu panalungtikan nya éta rumpaka kawih anu eusina ngandung unsur struktur, sémiotik, jeung ajén moral. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta rumpaka lagu pop Sunda dina album Doel Sumbang. Tina ieu panalungtikan, katitén yén kahirupan di alam dunya téh, éstu moal leupas tina dua kamungkinan nu bakal karandapan, nya éta kabungah jeung kasusah. Dua hal ieu téh bakal karandapan ku unggal manusa nu hirup kumelendang di alam dunya. Kacindekanana, imaji nu loba nyampak dina rumpaka nya éta imaji panempo, musikalitas nu nyampak dina unggal rumpaka parondok, témpona gancang. Gaya basa nu mindeng kapanggih nya éta gaya basa rarahulan jeung mijalma. Tanda nu loba nyampak nya éta simbol jeung indéks. Ajén moral dina rumpaka kawih karya Doel Sumbang, lolobana némbongkeun kritik kana sikep jalma, boh jalma sangsara boh para panguasa anu boga sikep kurang hadé, anu antukna nyangsarakeun dirina sorangan.