GAYA BASA DINA KUMPULAN CARPON RUSIAH KAOPATWELAS KARANGAN DARPAN ARIAWINANGUN: pikeun Bahan Pangajaran di SMA - Srihilmawati, Rostika (2016)
Ieu panalungtikan miboga udagan pikeun manggihan gaya basa nu aya dina kumpulan carpon Rusiah Kaopatwelas karangan Darpan Ariawinangun tur didéskripsikeun ma'nana. Dina ieu panalungtikan, digunakeun pamarekan kualitatif jeung métodeu déskriptif. Pikeun ngumpulkeun data, digunakeun téhnik talaah pustaka jeung analsis téks. Data nu geus kapanggih diolah ngagunakeun téhnik Analisis Unsur Langsung (Immediate Constituent Analysis) dumasar kana instrumen pangumpul data (kartu data). Hasil tina ieu panalungtikan, salian ti jadi weruh kana rinéka gaya basa nu nyampak dina Rusiah Kaopatwelas ogé mangrupa bahan ajar maca carpon di SMA kelas X luyu jeung KIKD KTSP. Gaya basa nu kapanggih tina ieu panalungtikan jumlahna aya 186 gaya basa nu dipasing-pasing deui cara kieu: (1) gaya basa silib maké purwakanti jumlahna aya 11 ungkara (5,9%); (2) gaya basa rarahulan (hiperbola) jumlahna aya 37 ungkara (19,8%); (3) gaya basa ngumpamakeun (simile) jumlahna aya 29 ungkara (15,5%); (4) gaya basa lalandian (metapora) jumlahna aya 35 ungkara (19,25%); (5) gaya basa kahanan (antonimasia jeung epitet) jumlahna aya 21 ungkara (10,7%); (6) gaya basa mijalma (personifikasi) jumlahna aya 50 ungkara (26,73%); (7) gaya basa silib (nyungkun/ sarkasmeu) jumlahna aya 2 ungkara (1,06%); jeung (8) gaya basa rautan (eufimismeu) jumlahna aya 2 ungkara (1,06%). Gaya basa nu luyu pikeun bahan pangajaran di SMA jumlahna aya 139 gaya basa.; Penelitian ini memiliki tujuan untuk menemukan gaya bahasa dalam kumpulan cerpen Rusiah Kaopatwelas karangan Darpan Ariawinangun dan dideskripsikan maknanya. Dalam penelitian ini digunakan pendekatan kualitatif dan metode deskriptif. Untuk mengumpulkan data, digunakan teknik telaah pustaka dan analisis teks. Data yang terkumpul diolah dengan teknik Analisis Unsur Langsung (Immediate Constituent Analysis) berdasarkan pada instrumen pengumpul data (kartu data). Hasil dari penelitian ini, selain menjadi tahu mengenai berbagai gaya bahasa yang terdapat dalam Rusiah Kaopatwelas juga merupakan bahan ajar membaca cerpen di SMA kelas X sesuai dengan KIKD KTSP. Gaya bahasa yang ditemukan berjumlah 186 gaya bahasa dan dibagi menjadi beberapa golongan seperti: (1) gaya bahasa silib maké purwakanti jumlahnya ada 11 (5,9%); (2) gaya bahasa hiperbola jumlahnya ada 37 (19,8%); (3) gaya bahasa simile jumlahnya ada 29 (15,5%); (4) gaya bahasa metapora jumlahnya ada 35 (17,4%); (5) gaya bahasa kahanan (antonimasia dan epitet) jumlahnya ada 21 (19,25%); (6) gaya bahasa personifikasi jumlahnya ada 50 (26,73%); (7) gaya bahasa sarkasme jumlahnya ada 2 (1,06%); dan (8) gaya bahasa eufimisme jumlahnya ada 2 (1,06%). Gaya bahasa yang sesuai untuk dijadikan bahan ajar di SMA berjumlah 139 gaya bahasa.; This research aimed to find the language style in a collection of short stories Rusiah Kaopatwelas by Ariawinangun Darpan and described their meaning. This study used qualitative descriptive method and approach. To collect the data, the writer used review library and text analysis techniques. The collected data was direct treated with elemental analysis techniques (Immediate Constituent Analysis) based on collected data instrument (data card). The result of this research found that not only differences language style in the Rusiah Kaopatwelas but also can be used learning materials in teaching reading sundanese short stories in high school class X according to KIKD KTSP. It was collected 186 stylistics and divided into some groups such as: (1) the style of silib maké purwakanti, 11 (5,9%); (2) the style of hyperbola 37 (19,8%); (3) the style of simile 29 (15,5%); (4) the style of metaphor 36 (19.25%); (5) the style of antonym and epithets 20 (10,27%); (6) mijalma style (personification) 50 (26,73%); (7) the style of silib (nyungkun/sarcasm) 2 (1,06%); and (8) the style of amount (euphemism) sharpener, 2 (1,06%). Language styles that can be used as material in senior high school are 139 styles.