MODÉL PANGAJARAN FIELD TRIP PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS PANGALAMAN PRIBADI: Studi Kuasi Ékspérimén di Kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung Taun Ajaran 2015/2016 - Khoiryah, Istyanah (2016)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan nya éta kurangna kamampuh siswa dina pangajaran nulis hususna pangajaran nulis pangalaman pribadi. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun mikanyaho naha aya béda anu signifikan tina kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung saméméh jeung sanggeus ngagunakeun modél field trip. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métode studi kuasi ékspérimén, kalawan desain one group pretest postest design. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta siswa kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung. Variabel bébas dina ieu panalungtikan nya éta modél field trip, sedengkeun variabel kaugerna nya éta kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa. Instrumén anu digunakeun pikeun ngumpulkeun data nya éta instrumén tés. Data anu geus aya diolah ngagunakeun analisis t-test. Dumasar hasil panalungtikan anu geus dilaksanakeun, rata-rata hasil diajar nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII saméméh ngagunakeun modél field trip nya éta (68) can saluyu jeung Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM), sedengkeun rata-rata sanggeus ngagunakeun modél field trip nya éta (79) geus saluyu jeung Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM). Sabada dilakukeun analisis ngagunakeun t-test harga titung (6,57) > ttabél (2,57). Hartina, modél field trip bisa ngaronjatkeun kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung. ; Penelitian ini dilatarbelakangi oleh rendahnya kemampuan siswa dalam pembelajaran menulis khususnya pembelajaran menulis pengalaman pribadi. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui tingkat signifikansi peningkatan kemampuan dalam keterampilan menulis pengalaman pribadi di kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung dengan menggunakan model Field Trip. Metode yang digunakan adalah studi kuasi eksperimen dengan desain one group pretest postest design. Sumber data dalam penelitian ini adalah siswa kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung. Variabel bebas dalam penelitian adalah model field trip. sedangkan variabel terikatnya adalah kemampuan dalam keterampilan menulis pengalaman pribadi. Instrumen yang digunakan dalam pengumpulan data yaitu instrument tes. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan analisis t-test. Berdasarkan hasil penelitian yang telah dilakukan, rata-rata hasil belajar menulis pengalaman pribadi siswa kelas VII sebelum menggunakan model field trip yaitu (68) belum mencapai Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM), sedangkan rata-rata setelah menggunakan model field trip adalah (79) sudah mencapai Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM). Setelah dilakukan analisis dengan t-test diperoleh harga thitung (6,57) > ttabel (2,57). Dengan demikian terbukti bahwa model field trip dapat meningkatkan hasil belajar menulis pengalaman pribadi pada siswa kelas VII SMP Bina Dharma 3 Bandung.; This research is based on the lack of ability of the student in writing learning especially writing a personal experience. This research is purposed for knowing the significance of increasing the skill of writing a personal experience of the student of class VII SMP Bina Dharma 3 Bandung using model field trip. The method that used in this research is experimental quasi study with one group pretest pos test design. The source of data in this research is student of class VII SMP Bina Dharma 3 Bandung. The independent variable in this research is model field trip, and the dependent variable is this case is the skill of writing a personal experience. The instrument of collecting data used in this research is test instrument. After collecting it, data was analyzed using t test analysis. Based on this research, the level average of writing a personal experience of the student of class VII before using model field trip was (68), which means under the KKM. After using model field trip, the level was increased (79), which means it was above the KKM. In the term of t test analysis, the result was titung (6,57) > ttabél (2,57). So, it means it is approved that model field trip can be used to increase the skill of writing a personal experience of the student of class VII SMP Bina Dharma 3 Bandung