KUMPULAN CARPON GEULANG KORONCONG KARANGAN HOLISOH M.E PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SMP KELAS IX(ULIKAN FÉMINISME) - Maryam, Fathonah (2016)
This study based on the decrease of comprehension about feminism, especially about woman position and woman image in Sundanese short story collection. Based on 2006 curriculum, Sundanese short story included in one of the material education in IX grade of Junior High School. Objectives of this study are to describe: 1) feminism substance that related to woman image in Geulang Keroncong short story collection. 2) feminism substance which is related to woman position in Geulang Keroncong short story, and 3) application the result of disscusion about feminism in Geulang Keroncong short story as the material education in school. Methode that used in this study is descriptive method with literature study technique. Results from this study are; first there are four woman positions, woman position in family, in society, in jobs, and in education; second, there are 5 phisycs images, 10 psikis images, 10 woman image in family, and 4 woman image in society based on 10 short story that used for analysis; third, analysis about feminism in 10 short story have results that there are 3 short story can use for material of reading education in IX grade of Junior High School, cause suit with some criteria to chose the good material of education. Conclusion of this study is Geulang Keroncong short story collection can assembly for material reading education in IX grade of Junior High School.; Tujuan dari penelitian ini untuk mengkaji lebih dalam tentang feminism khususnya tentang kedudukan wanita dan citra wanita yang ada dalam kumpulan cerpen Sunda. Cerpen Sunda, dalam kurikulum 2006 termasuk salah satu materi pembelajaran di SMP kelas IX. Tujuan dari penelitian ini yaitu mendeskripsikan: 1) unsur feminisme yang berkaitan dengan citra perempuan yang ada dalam kumpulan cerpen Geulang Koroncong, 2) unsur feminisme yang berkaitan dengan kedudukan perempuan yang ada dalam kumpulan cerpen Geulang Koroncong, dan 3) penerapan hasil kajian feminisme dalam kumpulan cerpen Geulang Koroncong sebagai bahan pembelajaran di sekolah. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif dengan tekhnik studi pustaka. Berdasarkan hasil dari penelitian ini adalah: pertama, ada empat kedudukan perempuan, yaitu kedudukan dalam keluarga, masyarakat, pekerjaan, dan pendidika;. kedua, ada lima citra fisik, 10 citra psikis, 10 citra perempuan di keluarga dan empat citra perempuan di masyarakat yang terdapat dalam 10 cerpen yang dianalisis; ketiga, dari 10 cerpen yang telah dianalisis unsur feminismenya, ada 3 cerpen yang dijadikan bahan pembelajaran membaca di SMP kelas IX, karena memenuhi beberapa criteria memilih bahan pembelajaran yang baik. Kesimpulannya, kumpulan cerpen Geulang Koroncong bisa diterapkan pada bahan pembelajaran membaca di SMP kelas IX.; Tujuan tina ieu panalungtikan pikeun ngaguar leuwih jero ngeunaan ulikan féminisme kana kalungguhan wanoja jeung citra wanoja nu aya dina kumpulan carpon Sunda. Carpon Sunda, dina kurikulum 2006 aya dina matéri ajar SMP kelas IX. Tujuan ieu panalungtikan pikeun ngadéskripsikeun: 1) unsur féminisme nu patali jeung kalungguhan wanoja anu kapanggih dina kumpulan carpon Geulang Koroncong, 2) unsur féminisme nu patali jeung citra wanoja anu kapanggih dina kumpulan carpon Geulang Koroncong, jeung 3) larapna hasil kajian féminisme dina kumpulan carpon Geulang Koroncong pikeun bahan pangajaran di sakola. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan téh métode déskriptif, kalayan ngagunakeun téknik talaah pustaka. Hasil panalungtikan nya éta: kahiji, aya opat kalungguhan wanoja, nya éta kalungguhan di kulawarga, masarakat, pacabakan jeung atikan; kadua, aya lima citra pisik, 10 citra psikis, 10 citra wanoja di kulawarga jeung opat citra wanoja di masarakat anu kapanggih dina 10 carpon nu ditalungtik; katilu, tina 10 carpon anu geus dianalisis unsur féminismena, aya 3 anu dijadikeun bahan pangajaran maca di SMP kelas IX, lantaran nyumponan sababaraha kritéria dina milih bahan pangajaran nu hadé. Kacindekanana, kumpulan carpon Geulang Koroncong bisa dilarapkeun kana bahan pangajaran maca di SMP kelas IX.