AJÉN FALSAFAH DINA UPACARA HAJAT LEMBUR DI KAMPUNG ADAT CIKONDANG DÉSA LAMAJANG KECAMATAN PANGALÉNGAN KABUPATÉN BANDUNG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SMA - Widaningsih, Rinie Mutia (2016)
Ieu panalungtikan miboga judul "Ájén Falsafah Dina Upacara Hajat Lembur di Kampung Adat Cikondang Désa Lamajang Kecamatan Pangaléngan Kabupatén Bandung pikeun Bahan Pangajaran Maca Di SMA". Data dianalisis ngagunakeun métode kualitatif déskripsif. Data dikumpulkeun ngaliwatan téknik observasi, wawancara, jeung dokuméntasi. Sumber datana nya éta Kuncén Kampung Adat Cikondang, tokoh masarakat, jeung aparat Désa. Loba ajén falsafah anu nyangkaruk dina ieu upacara, di antarana ditilik tina kalengkepan (alat jeung bahan) upacara, jeung prosés salila prak-prakan upacara. Analisis ajén falsafah dina ieu panalungtikan nya éta dumasar kana tiori Hidayat Suryalaga dina istilah falsafah Sunda anu disebut "Pancacuriga" nya éta silib, sindir, simbul, suluk/siloka, jeung sasmita. Anu kaasup silib nya éta sakabéh pakakas upacara adat, anu kaasup simbul nya éta sawén, anu kaasup suluk/siloka nya éta ilateun, gula beureum, haur konéng, konéng, jeung cai béas, jeung anu kaasup sasmita nya éta rasa kabungah jeung sukuran/silaturahmi antarwarga masarakat. Sedengkeun dina ieu panalungtikan teu kapaluruh ayana sindir. Ieu panalungtikan miboga mangpaat pikeun nambahan pangaweruh kana kabudayaan Sunda, jeung pikeun bahan pangajaran di sakola, utamana pangajaran ngeunaan budaya lokal ngaliwatan maca artikel budaya. Alatan kitu, ieu hasil analisis upacara Hajat Lembur bisa dijadikeun matéri pangajaran artikel budaya anu digunakeun pikeun bahan bacaeun di SMA, hususna kelas XII. --- Penelitian ini mempunyai judul "Ájén Falsafah dina Upacara Hajat Lembur di Kampung Adat Cikondang Désa Lamajang Kecamatan Pangaléngan Kabupatén Bandung pikeun Bahan Pangajaran Maca Di SMA". Data dianalisis menggunakan metode kualitatif deskripsif. Data dikumpulkan melalui teknik observasi, wawancara, dan dokumentasi. Sumber datanya yaitu Kuncen kampung Adat Cikondang, tokoh masyarakat, dan aparat Desa. Banyak nilai filsafat yang terkandung di dalam upacara, di antaranya dari kelengkapan (alat dan bahan) upacara, dan proses selama kegiatan upacara. Analisis nilai filsafat di dalam penelitian ini yaitu berdasarkan teori Hidayat Suryalaga dalam istilah filsafat Sunda yang disebut "Pancacuriga", yaitu silib, sindir, simbul, suluk/siloka, dan sasmita. Yang termasuk silib yaitu semua peralatan upacara adat, yang termasuk simbul yaitu sawen, yang termasuk suluk/siloka yaitu ilateun, gula merah, haur koneng, kunyit, dan air beras, dan yang termasuk sasmita yaitu rasa suka cita dan syukuran/silaturahmi antarwarga masyarakat. Penelitian ini mempunyai manfaat untuk menambah pengetahuan kebudayaan Sunda, dan untuk bahan pembelajaran di sekolah, terutama pembelajaran mengenai budaya lokal melalui membaca artikel budaya. Karena itu, hasil analisis upacara Hajat Lembur ini bisa dijadikan materi pembelajaran artikel budaya yang digunakan untuk bahan bacaan di SMA, khususnya kelas XII. --- This study entitled "The Philosophy of Ceremony Hajat Lembur at Traditional Village in Cikondang Désa Lamajang Kecamatan Pangaléngan Kabupatén Bandung for Reading Material in Senior High School". The data has been collected and analyzed by description method. Data were collected through observation, interviews, and documentation. The source of data based on Kuncen of Cikondang traditional village, the leaders of community, and the village authorities. There are many values of philosophical that contained in the HajatLembur ceremony such as the properties of ceremony, and process during the ceremony. In this study, the analysis of the philosophy is based on the theory of HidayatSuryalaga which has originated from Sundanese philosophy namely "Pancacuriga" such as silib, sindir, simbul, suluk/siloka, and sasmita. The kinds of silib are included all of the traditional ceremony's tool, the kinds of symbol are belonged to sawen, the tools that included to suluk/siloka are ilateun, gula merah, haur koneng, kunyit, and air beras, and the last the kinds of sasmita are included to the happiness and syukuran/ silaturahmian between people. Yang termasuk silib yaitu semua peralatan upacara adat, yang termasuk simbul yaitu sawen, yang termasuk suluk/siloka yaitu ilateun, gula merah, haur koneng, kunyit, dan air beras, dan yang termasuk sasmita yaitu rasa suka cita dan syukuran/silaturahmi antarwarga masyarakat. This study have advantages to increase knowledge of Sundanese culture and to prepare the learning materials for schools, especially the material about the local culture through reading an article culture. Therefore, the result of analysis about HajatLemburcan be used a lesson in learning the cultural articles that related for reading material in high school, especially in the class XII.