MÉTODEU KARYA WISATA DINA PANGAJARAN NULIS PANGALAMAN PRIBADI (Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung Taun Ajaran 2015/2016) - Oktaviani, Yesi (2016)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung taun ajaran 2015/2016. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun mikanyaho naha aya béda nu signifikan tina kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII K SMPNegeri 12 Bandung saméméh jeung saenggeus maké métodeu karya wisata. Métodeu anu dipaké nyaéta studi kuasi ékspérimén, kalayan desain panalungtikan one group pretests posttest design. Sumber data panalungtikan nyaéta siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung. Variabel bébas panalungtikan nyaéta métodeu karya wisata, sedengkeun variabel kaugerna nyaéta kamampuh siswa dina nulis pangalaman pribadi. Instrumén anu dipaké pikeun ngumpulkeun data nyaéta instrument tés. Data anu geus aya diolah maké analisis t-test. Dumasar hasil panalungtikan anu geus dilaksanakeun, rata-rata hasil diajar nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII K saméméh maké métodeu karya wisata nyaéta 49,1 tina Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM) 75, anu ngabuktikeun yén siswa can mampuh nulis pangalaman pribadi, sedengkeun rata-rata saenggeus métodeu karya wisata nyaéta 88, nu umumna geus luyu jeung KKM. Sabada diayakeun analisis t-test yén harga t_itung > t_tabel nyaéta 14,69 > 2,46 anu hartina hipotésis alternatif (H_a) ditarima sarta hipotésis nol (H_0) ditolak. Hartina, métodeu karya wisata bisa ngaronjatkeun kamampuh nulis pangalaman pribadi siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung taun ajaran 2015/2016. --- Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan menulis pengalaman pribadi siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung tahun ajaran 2015/2016. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui perbedaan yang signifikan dalam kemampuan menulis pengalaman pribadi siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung sebelum dan sesudah menggunakan metode karya wisata. Metode yang digunakan adalah studi kuasi eksperimen, dengan desain penelitian one group pretests posttest design. Sumber data penelitian adalah siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung. Variabel bebas penelitian adalah metode karya wisata, sedangkan variabel terikat adalah kemampuan siswa dalam menulis pengalaman pribadi. Instrumen yang digunakan untuk mengumpulkan data adalah instrument tés. Data yang sudah diperoleh dianalisis menggunakan analisis t-test. Berdasarkan hasil penelitian yang telah dilaksanakan, rata-rata hasil belajar menulis pengalaman pribadi siswa kelas VII K sebelum menggunakan metode karya wisata adalah 49,1 dari Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM) 75 yang membuktikan bahwa siswa belum mampu menulis pengalaman pribadi, sedangkan rata-rata setelah menggunakan metode karya wisata adalah 88 sudah memenuhi KKM. Setelah dilaksanakan analisis t-test diperoleh harga t_itung > t_tabel adalah 14,69 > 2,46 yang berarti hipotésis alternatif (H_a) ditarima dan hipotésis nol (H_0) ditolak. Artinya, metode karya wisata dapat meningkatkan kemampuan menulis pengalaman pribadi siswa kelas VII K SMP Negeri 12 Bandung tahun ajaran 2015/2016. --- This research is based on the lack of writing ability about self experience in the 7th grade K of SMP Negeri 12 Bandung 2015/2016. This study was aimed to find out the level of significance improvement in writing self experience neither before and after using field trip method. The method is Quasi Eksperiment Study with one group pretests posttest design. Source of the data in this research is 7th grade K of SMP Negeri 12 Bandung 2015/2016. The independent variable is field trip method, and writing self experience as the dependent variable. The instrument used in collecting data was test instrument. The data obtained was analyzed using t-test analysis. Based on the result of the study, the average score of 7th grade K and writing self experience before using field trip method is 49,1 which means that the student had not reached the standard scor of Kriteria Ketuntasan Minimal (KKM) 75, meanwhile average scor after using field trip method is 88 means it had reached the standard scor of (KKM). After conducting the analysis using t-test, the result obtained t_itung > t_tabel is 14,69 > 2,46. Thereby it is proved that field trip method can improve students score in writing self experience in 7th grade K of SMP Negeri 12 Bandung 2015/2016.