UPACARA ADAT LAKU KUNGKUM JEUNG LAKU PÉPÉ SUKU DAYAK HINDU BUDHA BUMI SEGANDU INDRAMAYU PIKEUN BAHAN PANGAJARAN BAHASAN BUDAYA DI KELAS XI SMA (ULIKAN SÉMIOTIK) - Apriana, Yendi (2017)
Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan: 1) sejarah upacara adat Laku Kumgkum dan Laku Pepe; 2) pelaksanaan upacara adat Laku Kungkum dan Laku Pepe; 3) unsur-unsur semiotik yang terdapat di dalam upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé; 4 )penerapan penelitan untuk bahan pembelajaran bahasan budaya di SMA kelas XI. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif-kualitatif, serta menggunakan teknik studi pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Insrtrumen yang digunakan dalam penelitian ini yaitu menggunakan pedoman wawancara, format observasi, dan ala trekam. Hasil dari penelitian ini adalah: (1) sejarah upacara adat Laku Kungkum dan Laku Pépé dimulai pada tahun 1970, dan yang mendirikannya adalah Takmad Diningrat; (2) pelaksanaan upacara adat Laku Kungkum dan Laku Pépé yaitu masuk ke pupundén gunung krakatau, membaca pujian alam, membaca kidung alas turi, membaca kitab sejarah pewayangan pandawa lima sabenere, laku kungkum, dan laku pépé; (3) Terdapat 30 unsur semiotik yang ditemukan di dalam upacara adat Laku Kungkum dan Laku Pépé, yaitu terdir idari 6 ikon, 3 indeks, serta 21 simbol; (4) hasil penelitian bisa dijadikan bahan pembelajaran bahasan budaya di kelas XI SMA mengenai "Upacara Adat Laku Kungkum dan Laku Pépé suku Dayak Hindu Budha Bumi Segandu Indramayu".----------This research had a purpose to describe: 1) the history of traditional ceremony Laku Kumgkum an Laku Pepe; 2) the implementation of traditional ceremony Laku Kungkum and Laku Pepe; 3) semiotic subtances in traditional ceremony Laku Kungkum and Laku Pépé; 4) aplication of research for learning materials on cultural topics in the the eleven grade of SMA. The methodology used for the experiment are descriptive-qualitativ method, and the techniques of literature riview, observation, interview, and documentation. The instrument used in this experiomentis interwiew guide, form observation, and recording equipmen. The result of this research are: (1) the history of traditional ceremony Laku Kungkum an Laku Pépé since year 1970, and the one who founded it was Takmad Diningrat; (2) implementation of traditional ceremony Kungkum and Laku Pépé is to enter pupundén gunung krakatau, read the pujian alam, read the kidung alas turi, read the kitab sejarah pewayangan pandawa lima sabenere, laku kungkum, and laku pépé; (3) There are 30 semiotics features fount in the result of the experiment, they consist of 6 icons, 3 indexes, adan 21 symbols; (4) the research outcomes can become learning materials cultural topics in the eleven grade of SMA that is about "Traditional Ceremony Of Laku Kungkum and Laku Pépé Suku Dayak Hindu Budha Bumi Segandu Indramayu".----------Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadeskripsikeun: 1) sajarah upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé; 2) prak-prakanna upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé; 3) unsur-unsur sémiotik nu nyampak dina upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé; 4) larapna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran bahasan budaya di SMA kelas XI. Metode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métode deskriptif-kualitatif, sarta ngagunakeun tehnik studi pustaka, observasi, wawancara, sarta dokumentasi. Instrumén anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta pedoman wawancara, format observasi, sarta alat rekam. Hasil tina panalungtikan netelakeun yén: (1) sajarah ayana upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé ti tahun 1970, nu ngadegkeun nya éta Takmad Diningrat; (2) prak-prakan upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé nya éta asup ka pupundén gunung krakatau, maca pujian alam, maca kidung alas turi, maca kitab sejarah pewayangan pandawa lima sabenere, laku kungkum, jeung laku pépé; (3) aya 30 unsur sémiotik anu kapanggih dina upacara adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé, nya éta 6 ikon, 3 indéks, sarta 21 simbol; (4) hasil panalungtikan bisa dijadikeun bahan pangajaran bahasan budaya di kelas XI SMA ngeunaan "Upacara Adat Laku Kungkum jeung Laku Pépé suku Dayak Hundu Budha Bumi Segandu Indramayu".