PUPUJIAN DI DÉSA CIMAUNG KACAMATAN CIMAUNG KABUPATÉN BANDUNG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN NGAREGEPKEUN DI SMP : Ulikan Struktural jeung Étnopédagogik - Wulandari, Shinta (2017)
Ieu panalungtikan miboga udagan pikeun méré gambaran ngeunaan struktur jeung ajén étnopédagogik pupujian nu aya di Désa Cimaung, sarta bisa dijadikeun bahan pangajaran ngaregepkeun di SMP kelas VII. Métodeu nu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métodeu déskriptif-analitik. Téhnik nu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta téhnik ulikan pustaka, téhnik dokuméntasi, téhnik obsérvasi jeung téhnik wawancara. Objék panalungtikan nya éta téks pupujian nu mangrupa buku, catetan, jeung lambaran-lambaran ti opat narasumber. Dumasar analisis struktural, kapanggih struktur lahir anu ngawengku jumlah padalisan, jumlah engang, purwakanti, jeung gaya basa; sarta struktur batin nu ngawengku téma, rasa, nada, jeung amanat. Sedengkeun analisis ajén étnopédagogik anu kapaluruh aya tujuh, nya éta ajén religius, jujur, disiplin, rasa ingin tahu, gemar mendengarkan, peduli sosial, dan tanggung jawab. Eusi téks dumasar kana tiori Yus Rusyana, ngawengku: 1) muji kaagungan Alloh; 2) sholawat ka Rasululloh; 3) du'a jeung tobat ka Alloh; 4) neda sapa'at ka Rasululloh; 5) nganaséhatan umat sangkan ngajalankeun ibadah jeung amal soléh sarta ngajauhan kama'siatan; jeung 6) pangajaran ngeunaan agama perkara kaimanan, rukun Islam, fikih, ahlak, taréh, tafsir, Al-Qur'an, jeung sorof. Pupujian nu dianalisis bisa dijadikeun bahan pangajaran ngaregepkeun di SMP Kelas VII, sabab miboga unsur struktural jeung ajén étnopédagogik, sarta saluyu jeung kritéria bahan pangajaran.;---Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan struktur dan nilai etnopedagogik pupujian yang ada di Desa Cimaung, sebagai bahan pembelajaran mendengarkan di SMP Kelas VII. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif-analitik. Tekhnik yang digunakan dalam penelitian ini yaitu tekhnik telaah pustaka, tekhnik dokumentasi, tekhnik observasi, dan tekhik wawancara. Objek penelitian merupakan teks pupujian yang berbentuk buku, catatan dan lembaran-lembaran dari empat narasumber. Berdasarkan hasil analisis struktural, terdapat struktur lahir yang terdiri dari jumlah baris, jumlah suku kata, rima, dan gaya bahasa; serta struktur batin yang terdiri dari tema, rasa, nada, dan amanat. Sedangkan analisis nilai etnopedagogik yang ditemukan ada tujuh, yaitu religius, jujur, disiplin, rasa ingin tahu, gemar mendengarkan, peduli sosial, dan tanggung jawab. Isi teks berdasarkan teori Yus Rusyana mencakup: 1) memuji keagungan Allah; 2) sholawat kepada Rasulullah; 3) do'a dan taubat kepada Allah; 4) meminta syafa'at kepada Rasulullah; 5) nasihat untuk menjalankan ibadah dan amal saleh serta menjauhi maksiat; dan 6) pembelajaran mengenai agama, yang terdiri dari keimanan, rukun Islam, fikih, akhlak, tarikh, tafsir, Al-Qur'an, dan sorof. Pupujian yang telah dianalisis bisa dijadikan bahan pembelajaran mendengarkan di SMP Kelas VII, karena memiliki unsur struktural dan nilai etnopedagogik, serta sesuai dengan kriteria bahan ajar.;---This study aimed to describe the structur and value etnopedagogic pupujian in Desa Cimaung, and can be used as learning materials realm of listening skills in the Junior High School Class VII. The method used in this research is decriftive-analitic method. The technique used in this study are literature review technique, documentation techniques, techniques of observation, and interview technique. The object of research is the text pupujian the form of books, notes and sheets of four speakers. Based on the results of structural analysis, there is a born structure consisting of the number of rows, number of syllables, rhymes, and style; as well as the inner structure comprising content, theme, taste, tone, and mandate. While the analysis etnopedagogic value found are religious, honest, discipline, curiosity, listening, social care, and responsible. The contents of the text based on the theory of Yus Rusyana include: 1) praise be to Allah; 2)sholawat to the Prophet; 3) prayers and repentance to Allah; 4) ask for the intercession of the Prophet; 5) advice to conduct worship and good deeds and avoid evil; and 6) learning about religion, which consists of faith, the pillars of Islam, fiqh, morals, the date, the interpretation of the Qur'an, and sorof. Pupujian which have been analyzed can be used as learning materials realm of listening skills in the Junior Class VII, because it has structural elements and etnopedagogic value, and in accordance with the criteria of teaching materials.