AJÉN BUDAYA DINA WAWACAN CARITA KUYA KAJAJADÉN PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SMP - Fauziah, Ulfah (2017)
Ieu panalungtikan téh miboga tujuan pikeun ngulik jeung medar ngeunaan eusi, struktur, ajén budaya, jeung bahan ajar anu kapaluruh dina Wawacan Carita Kuya Kajajadén. Analisis data anu kapaluruh dijadikeun bahan ajar kelas IX di SMP. Métodeu anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métodeu déskriptif kalawan téhnik studi pustaka, ngaliwatan analisis langsung. Sumber data ieu panalungtikan nyaéta buku Wawacan Carita Kuya Kajajadén. Dumasar hasil panalungtikan, kapaluruh dina analisis struktur aya téma, fakta carita, sarana carita jeung pupuh. Struktur nu kapanggih kaasup lengkep, kapaluruh 19 bagian téma luyu jeung épisod. Fakta carita aya dalapan palaku, galur mérélé, jeung latar tempat aya genep latar waktu aya 14 jeung latar sosial aya tilu. Sarana carita mangrupa judul nyaéta Wawacan Carita Kuya Kajajadén, puseur implengan jalma katilu-teu kawatesan, aya 48 gaya basa tina genep bagian gaya basa, jeung simbol nu kapanggih aya 31. Pupuh anu kapanggih aya 10 nyaéta asmarandana, sinom, kinanti, dangdanggula, magartu, mijil, pangkur, pucung, gambuh, jeung maskumambang. Ajén budaya anu kapaluruh ngaliwatan tujuh unsur budaya, di antarana 1) sistem religi jeung upacara kaagamaan dua aspék, 2) sistem kamasyarakatan/ organisasi sosial dua aspék, 3) sistem pangaweruh lima aspék, 3) sistem pangaweruh dua aspék 4) basa nu dipaké basa Sunda, ngawengku pangaruh Indonesia jeung Arab, 5) sitem kasenian ngwengku genep kasenian, 6) sistem pakasaban dua dua aspék, 7) sistem téknologi opat aspék . Dumasar kana kriteria bahan ajar jeung kurikulum 2013, bisa dijadikeun bahan ajar pikeun nepikeun matéri pangajaran sastra nyaéta maca wawacan, ngaliwatan pidangan cutatan wawacan. ;--- Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan, isi struktur dan nilai budaya yang terdapat dalam Wawacan Carita Kuya Kajajadén. Analisis data yang ditemukan pada Wawacan Carita Kuya Kajajadén ini dijadikan bahan pembelajaran kelas XI di SMP. Metode yang digunakan pada penelitian ini adalah metode deskriptif dengan mengggunakan tehnik studi pustaka, dan melalui tehnik analisis langsung. Sumber data yang digunaka pada penelitian ini adalah Wawacan Carita Kuya Kajajadén. Berdasarkan pada hasil penelitian, bahwa dalam analisis struktur terdapat téma, fakta cerita, sarana cerita, dan pupuh. Terdapat 19 bagian téma dalam setiap episode. Fakta cerita terdapat delapan tokoh, alur maju, serta latar tempat ada enam latar waktu ada 14 dan latar sosial ada tiga. Sarana cerita berupa judul yaitu Wawacan Carita Kuya Kajajadén, sudut pandang/point of view orang ketiga, ada 48 gaya basa dari enam bagian gaya basa, dan terdapat 31 simbol. Pupuh yang ditemukan ada 10 yaitu asmarandana, sinom, kinanti, dangdanggula, magartu, mijil, pangkur, pucung, gambuh, dan maskumambang. Nilai budaya yang dibahas yaitu melalui tujuh unsur budaya di antaranya: 1) sistem religi dan upacara keagamanaan dua aspek, 2) sistem kemasyarakatan/ organi sosial dua aspek, 3) sistem ilmu pengetahuan lima aspek, 4) bahasa yang dipakai bahasa Sunda, meliputi pengaruh bahasa Indonesia dan Arab, 5) sistem kesenian meliputi enam kesenian, 6) sistem matapeceharian dua aspek, 7) sistem teknologi empat aspek. Berdasarkan kriteria bahan pembelajaran dan kurikulim 2013, bisa dijadikan bahan ajar untuk menyampaikan materi pembelajaran sastra. Khususnya pembelajaran membaca, lewat penggalan wawacan.