KAMAMPUH BUDAK TK KANA NGAWASA KANDAGA KECAP DINA KAULINAN BARUDAK DI TK HAJJAH MULTAZAM KECAMATAN ANTAPANI KOTA BANDUNG - Dewi, Mira Yuthika (2017)
This main goal of this research is to describe basic words, vocabulary type, and children abilities to understanding vocabularies in traditional games. This research is a qualitative research using descriptive method. The reseachers do the unstructured interview technique. The results of this study are: first, identified 61 basic words be found from 6 traditional games. Second, from the data, it can be seen the kind of words contained in traditional game lyrics about cardinal numbers, relationship, verb, situation/characteristic, universal noun, name of parts of body. Third, their abilities are still not good. From the data which have been taken, children abilities in understanding Sundanese language are, kindergarten children 1 ability to understand Sundanese language 20 words (32,78) it's in the less category. Kindergarten children 2 ability to understand Sundanese language 14 words (22,95) it's in the very less category. Kindergarten children 3 abilit y to understand Sundanese language 13 words (21,31) it's in the very less category. Kindergarten children 4 ability to understand Sundanese language 14 words (22,95) it's in the very less category. Kindergarten children 5 ability to understand Sundanese language 15 words (24,59) it's in the very less category. Kindergarten children 6 ability to understand Sundanese language 7 words (11,47) it's in the bad category. Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan kata dasar, jenis kosa kata, dan kemampuan anak TK dalam menguasai kosa kata permainan tradisional. Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif dengan menggunakan metode deskriptif. Adapun tehnik yang digunakan dalam mengumpulkan data dan mengolah data adalah tehnik wawancara tidak terstruktur. Hasil dari penelitian ini adalah: pertama, ditemukan 61 kata dasar yang terdapat dari 6 permainan tradisional. Kedua, dilihat dari jenis kata yang terdapat dalam lirik permainan tradisional adalah kata bilangan pokok, istilah kekerabatan, kata kerja pokok, kata keadaan atau sifat pokok, kata benda universal, dan bagian anggota tubuh. Ketiga, kemampuan menguasai kosa kata pada anak TK ada dalam kategori sangat kurang. Kemampuan anak dalam menguasai bahasa Sunda dari data yang sudah didapat yaitu, anak TK 1 kemampuan menguasai bahasa Sunda 20 kata (32,78%) ada dalam kategori kurang. Anak TK 2 kemampuan menguasai bahasa Sunda 14 kata (22,95%) ada dalam kategori sangat kurang. Anak TK 3 kemampuan menguasai bahasa Sunda 13 kata (21,31%) ada dalam kategori sangat kurang. Anak TK 4 kemampuan menguasai bahasa Sunda 14 kata (22,95%) ada dalam kategori sangat kurang. anak TK 5 kemampuan menguasai bahasa Sunda 15 kata (24,59%) ada dalam tingkatan sangat kurang. Anak TK 6 kemampuan menguasai bahasa Sunda 7 kata (11,47%) ada dalam kategori jelek. ;--- Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kanyataan masarakat Sunda anu kiwari geus langka maké basa Sunda dina ngatik budakna. Ieu panalungtikan miboga udagan pikeun ngadéskripsikeun: (1) kecap dasar nu aya dina kaulinan barudak; (2) warna kecap dasar nu dicangking ku budak; (3) kamampuh budak TK kana ngawasa kandaga kecap dina kaulinan barudak;. Ieu panalungtikan mangrupa panalungtikan kualitatif kalayan ngagunakeun métode déskriptif. Anapon téhnik anu digunakeun dina ngumpulkeun data jeung ngolah data nyaéta téhnik wawancara teu terstruktur. Sumber data dina ieu panalungtikan genenp urang budak TK Hajjah Multazam, tinimbang wanda jinis jeung umur. Sumber data dipilih sacara acak. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta: Kahiji, kapaluruh 61 kecap dasar nu aya dina 6 kaulinan barudak. Kadua, ditilik tina warna kandaga kecap anu geus dicangking, gundukan kecap nu panglobana dicangkem ku budak nyaéta istilah kecap wilangan utama (100%), anu kadua nyaéta istilah pancakaki (80%), kecap anu katilu nyaéta kecap pagawéan utama (79,54%), kecap anu kaopat nyaéta istilah kaayaan atawa sifat utama (77,08%), kecap nu kalima nyaéta kecap barang universal (59,72%), jeung gundukan kecap anu pangsaeutikna nyaéta ngaran babagian awak (50%). Katilu, kamampuh ngawasa kandaga kecap budak TK aya dina kategori kurang pisan. Kamampuh budak dina nyangkem basa Sunda tina data kajaring nyaéta, budak TK 1 Janeeta mampuh ngawasa basa Sunda 20 kecap (32,78%) aya dina tingkatan kurang. Budak TK 2 Khansa mampuh ngawasa basa Sunda 14 kecap (22,95%) aya dina tingkatan kurang pisan. Budak TK 3 Raisa mampuh ngawasa basa Sunda 13 kecap (21,31%) aya dina tingkatan kurang pisan. Budak TK 4 Adli mampuh ngawasa basa Sunda 14 kecap (22,95%) aya dina tingkatan kurang pisan. Budak TK 5 Hafiz mampuh ngawasa basa Sunda 15 kecap (24,59%) aya dina tingkatan kurang pisan. Budak TK 6 Rizaldi mampuh ngawasa basa Sunda 7 kecap (11,47%) aya dina tingkatan goréng. ;---