ULIKAN STRUKTURAL JEUNG AJÉN MORAL DINA NOVÉL ANJAR LAWAN RAJA BANGSAT KARYA ACHMAD RUSTANDI PIKEUN BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI SASTRA DI KELAS XI SMA1 - Eriansyah, Erik (2017)
Tujuan tina ieu panalungtkan nya éta pikeun ngadéskripsikeun struktur carita jeung ajén moral dina novél Anjar Lawan Raja Bangsat karya Achmad Rustandi, sarta kumaha larapna kana pangajaran aprésiasi sastra di kelas XI SMA. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta métode déskriptif, kalawan téhnik taalah pusaka jeung analisis data pikeun ngumpulkeun jeung ngolah datana. Hasil tina ieu panalungtikan nya éta: kahiji struktur carita, téma dina ieu novél nya éta sosial-agama; galur anu digunakeunana nya éta galur mobok tengah; palaku anu kapanggih aya 23 palaku, anu kabagi kana palaku utama jeung tambahan; latar anu kapanggih aya 78 latar tempat, 66 latar waktu, jeung latar sosialna nuduhkeun masarakat handap jeung luhur; judul dina ieu novél miboga tilu tingkatan ma'na; aya 14 gaya basa, 9 nada, jeung 13 simbolisme (simbol kahirupan) anu digunakeun dina ieu novél; ironi anu kapanggih nya éta ironi dramatis jeung ironi vérbal; kadua ajén moral, aya 6 ajén moral anu nyampak dina ieu novél, anu kabagi kana 5 sikep moral manusa ka Gustina, 11 sikep moral manusa ka diri pribadina, 11 sikep moral manusa ka manusa séjénna, 1 sikep moral manusa ka alam, 1 sikep moral manusa kana waktu, 2 sikep moral manusa dina ngudag kasugemaan lahiriah jeung batiniahna; katilu bahan pangajaran, nilik kana pedaran di luhur, katitén ieu novél luyu jeung kritéria bahan ajar, ogé bisa dipaké alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di kelas XI SMA. Mangpaat ieu hasil panalungtikan nya éta pikeun nambahan élmu pangaweruh ngeunaan aprésiasi karya sastra hususna novél. Kecap Galeuh: struktur carita, ajén moral, novél Anjar Lawan Raja Bangsat, bahan pangajaran aprésiasi sastra, Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan struktur cerita dan nilai moral dalam novel Anjar Lawan Raja Bangsat karya Achmad Rustandi, serta bagaimana bila diterapkan dalam pembelajaran apresiasi sastra di kelas XI SMA. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif, dengan tehnik studi pustaka dan analisis data untuk mengumpulkan dan mengolah datanya. Hasil dari penelitian ini yaitu: pertama struktur cerita, tema dalam novel ini yaitu sosial-agama; alur yang digunakannya yaitu maju-mundur; tokoh yang terdapat dalam novel ini ada 23 tokoh, yang terbagi ke dalam tokoh utama dan tokoh tambahan; latar yang digunakannya ada 78 latar tempat, 66 latar waktu, dan latar sosialnya menunjukan masyarakat bawah dan atas; judul novel ini mengandung tiga tingkatan makna; ada 14 gaya bahasa, 9 nada dan 13 simbolisme (simbol kehidupan) yang digunakan dalam novel ini; ironi yang ditemukan yaitu ironi dramatis dan ironi verbal; kedua nilai moral, ada 6 nilai moral yang terdapat dalam novel ini, yang terbagi ke dalam 5 sikap moral manusia kepada Tuhannya, 11 sikap moral manusia kepada diri pribadinya, 11 sikap moral manusia kepada manusia lainnya, 1 sikap moral manusia pada alam, 1 sikap moral manusia pada waktu, 2 sikap moral manusia dalam mengejar kepuasan lahiriah dan batiniahnya; katiga bahan pembelajaran, melihat dari pembahasan di atas, novel ini dinilai sesuai dengan kriteria bahan ajar, dan bisa digunakan sebagai alternatif bahan pembelajaran apresiasi sastra di kelas XI SMA. Manfaat dari hasil penelitian ini yaitu untuk menambah ilmu pengetahuan tentang apresiasi karya sastra khususnya novel. Kata Kunci: struktur cerita, nilai moral, novel Anjar Lawan Raja Bangsat, bahan pembelajaran aprésiasi sastra,