UNSUR SIRNAAN KALIMAH DINA BUKU SISINDIRAN JEUNG WAWANGSALAN ANYAR KARYA DÉDY WINDYAGIRI PIKEUN BAHAN AJAR NULIS SISINDIRAN DI SMP KELAS VIII - Nugraha, Triya (2017)
Kasang tukang ieu panalungtikan didadasaran ku kanyataan yén sisindiran téh diwangun ku kalimah-kalimah. Kalimah-kalimah nu aya dina sisindiran mangrupa kalimah ngantét tur aya unsur-unsur nu disirnakeun. Ieu panalungtikan mibanda tujuan pikeun mikanyaho tur ngadéskripsikeun unsur sirnaan jeung wanda sirnaan kalimah nu aya dina sisindiran sarta larapna kana pangajaran. Dina ieu panalungtikan digunakeun métodeu déskriptif kalayan ngagunakeun téhnik studi dokuméntasi. Data dianalisis maké téhnik analisis unsur langsung. Sumber datana nyaéta buku Sisindiran jeung Wawangsalan Anyar karya Dédy Windyagiri. Hasil panalungtikan manggihan dua hal, nyaéta wangun jeung wanda sirnaan kalimah. Wangun sirnaan kalimah ngawengku 1) sirnaan tunggal nu ngawengku sirnaan J, C, U, jeung Pany; jeung 2) sirnaan jembar nu ngawengku sirnaan J+C, J+U, J+K, J+Pang, J+Pany, U+Pany, J+C+Pany, J+U+Pany, jeung J+Pang+Pany. Wanda sirnaan kalimah ngawengku 1) délisi tékstual; 2) délisi situasional; jeung 3) délisi struktural. Larapna kana pangajaran maké téks rumpang. Unsur jejer panglobana disirnakeun. Ayana sirnaan dina sisindiran téh patali jeung sumebarna ku cara lisan, dina omongan langsung mah si panyatur jarang ngedalkeun sagala rupana kalayan lengkep sabab bakal kaharti ku pamiarsana ku dibantuan isarah ti panyaturna ogé. Hasil panalungtikan sirnaan kalimah bisa dijadikeun salasahiji bahan ajar dina pangajaran sisindiran, Kecap galeuh: unsur sirnaan, délisi, sisindiran, bahan ajar  Latar belakang penelitian ini didasarkan pada kenyataan bahwa sisindiran merupakan susunan kalimat. Kalimat-kalimat yang terdapat pada sisindiran merupakan kalimat majemuk dan terdapat unsur yang dilesapkan. Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan unsur pelesapan dan bentuk pelesapan yang terdapat pada kalimat sisindiran serta pamakaiannya pada pembelajaran. Penelitian ini menggunakan metode penelitian deskriptif dengan menggunakan teknik studi dokumentasi untuk mengumpulkan data. Data dianalisis menggunakan analisis unsur langsung. Sumber data didapatkan dari buku Sisindiran jeung Wawangsalan Anyar karya Dédy Windyagiri. Hasil penelitian menemukan dua hal, yaitu jenis dan bentuk lesapan kalimat. Jenis pelesapan meliputi 1) pelesapan tunggal yang mencakup pelesapan unsur S, P, O, dan Konj.; 2) pelesapan majemuk yang mencakup pelesapan unsur S+P, S+O, S+K, S+Pel., S+Konj., O+Konj., S+P+Konj., S+O+Konj., dan S+Pel.+Konj. Bentuk pelesapan kalimat berdasarkan prosesnya yang ditemukan adalah 1) delisi tékstual; 2) delisi situasional; dan 3) delisi struktural. Untuk pemakaiannya pada pembelajaran menggunakan teks rumpang. Unsur subjek banyak dilesapkan. Pelesapan pada sisindiran ini berhubungan dengan cara penyebarannya yang secara lisan, dalam obrolan langsung si pembicara jarang mengucapkan semua maksudnya secara lengkap karena pasti bisa dimengerti oleh lawan bicaranya dengan dibantu isyarat dari pembicara. Hasil penelitian pelesapan kalimat ini dapat dipakai untuk bahan pengajaran menulis sisindiran. Kata kunci: unsur pelesapan, délisi, sisindiran, bahan ajar