STRUKTUR JEUNG AJÉN MORAL DINA NOVÉL SURAT WASIAT KARANGAN SAMSOEDI PIKEUN BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI SASTRA DI SMP - Nurasiah, Ira, Ira (2018)
Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis dan mendeskripsikan (1) struktur cerita novel Surat Wasiat, (2) nilai moral yang terdapat dalam novel Surat Wasiat, (3) penerapan hasil penelitian untuk bahan pembelajaran apresiasi sastra di SMP. Adapun metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif dengan teknik studi pustaka. Analisis data yang dilakukan meliputi analisis struktural, analisis nilai moral, dan analisis memilih serta menyusun bahan ajar. Hasil dari penelitian ini adalah: pertama novel Surat Wasiat bertemakan perjuangan Sunyoto dalam mencari kakek kandungnya yang bernama Mas Sumarto; unsur alurnya terbagi menjadi lima tahapan, yaitu: situation, generating circumstances, rising action, climax, dan denouement. Tokoh utama dalam novel ini adalah Sunyoto dan Pak Diryo; tokoh tambahan dalam novel ini di antaranya: Pak Murdiam, Wa Arsim, Mas Sudirman, Pak Dimin, dan Mantri Pulisi; latar tempat dalam novel ini lebih banyak berada di Jogja; latar waktunya di antaranya sekarang, waktu itu, dulu, besok, dan kemarin; latar sosialnya yaitu masyarakat lapisan atas, masyarakat lapisan menengah, serta masyarakat lapisan rendah; sudut pandang yang digunakan adalah orang pertama -utama; gaya yang digunakan oleh pengarang yaitu menggunakan bahasa sehari-hari yang sederhana, tapi juga ditambahi beberapa gaya bahasa, babasan dan paribasa. Kedua dalam novel ini, terdapat 5 nilai moral kemanusiaan yang ditemukan yang meliputi 38 sikap, yaitu 6 sikap yang menunjukkan moral manusia terhadap Tuhan, 22 sikap yang menunjukkan moral manusia terhadap dirinya sendiri, 11 sikap yang menunjukkan moral manusia terhadap manusia lain, 1 sikap yang menunjukkan moral manusia terhadap waktu, serta 4 sikap yang menunjukkan moral manusia dalam memenuhi kepuasan lahiriah dan batiniah. Ketiga. hasil dari penelitian ini bisa dijadikan alternatif sebagai bahan pembelajaran apresiasi sastra di SMP.---------- Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun nganalisis jeung ngadéskripsikeun (1) struktur carita novél Surat Wasiat, (2) ajén moral anu aya dina novél Surat Wasiat, (3) larapna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMP. Anapon métode anu dipaké dina ieu panalungtikan nya éta métode déskriptif, kalawan téhnik studi pustaka. Analisis data anu dilakukeun ngawengku analisis struktural, analisis ajén moral, jeung analisis milih jeung nyusun kriteria bahan ajar. Hasil tina ieu panalungtikan nya éta: kahiji novél Surat Wasiat témana nya éta perjuangan Sunyoto dina néangan aki tegesna nu ngaranna Mas Sumarto; unsur galurna kabagi jadi lima tahapan, nya éta: situation, generating circumstances, rising action, climax, jeung denouement. Palaku utama dina ieu novél nya éta Sunyoto jeung Pa Diryo; palaku tambahan dina ieu novél di antarana: Pa Murdiam, Wa Arsim, Mas Sudirman, Pa Dimin, jeung Mantri Pulisi; latar tempat dina ieu novél lolobana aya di Jogja; latar waktuna di antarana ayeuna, harita, baréto/baheula, isukan, jeung kamari; latar sosialna nya éta golongan jalma beunghar, golongan jalma pertengahan, sarta golongan jalma teu boga; puseur implengan anu digunakeun nya éta jalma kahiji-utama; gaya nu digunakeun ku pangarang nya éta ngagunakeun basa sapopoé anu basajan, tapi ogé diseselan ku sababaraha gaya basa, babasan jeung paribasa. Kadua dina ieu novél, kapanggih aya 5 ajén moral kamanusaan anu ngawengku 38 sikep, nya éta 6 sikep nu nuduhkeun moral manusa ka Pangéran, 22 sikep nu nuduhkeun moral manusa ka dirina sorangan, 11 sikep nu nuduhkeun moral manusa ka papada jalma, 1 sikep nu nuduhkeun moral manusa kana waktu, sarta 4 sikep nu nuduhkeun moral manusa dina ngudag kasugemaan lahiriah jeung batiniah. Katilu hasil tina ieu panalungtikan bisa dijadikeun pikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMP.