STRUKTUR PINTONAN KASENIAN RÉAK/JAPLOK DI KECAMATAN RANCAÉKÉK - Utari N.S., Bella (2016)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat terhadap kesenian yang sudah mulai kurang diminati masyarakat. Dipilihnya judul ini untuk membuka pandangan masyarakat terhadap kekayaan seni Sunda yang belum banyak diketahui masyarakat luas. Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif dengan menggunakan metode deskriptif. Sudah terdapat beberapa penelitian terhadap kesenian yang membahas tentang struktur pertunjukan, namun penelitian yang memusat pada kesenian Réak/Japlok ini belum pernah ditulis sebelumnya. Di dalam penelitian ini ditemukan struktur dalam pertunjukan seni Réak/Japlok yang meliputi; (1) Properti apa saja yang digunakan dari sebelum hingga sesudah pertunjukan berakhir, (2) Siapa saja pelaku/tokoh yang terlibat di dalam pertunjukan kesenian Réak/Japlok, (3) Analisis struktur pertunjukan kesenian Réak/Japlok, (4) Gerakan semua pelaku/tokoh yang terlibat di dalam pertunjukan kesenian Réak/Japlok, dan (5) Formasi pertunjukan kesenian Réak/Japlok.------ Kasang tukang ieu panalungtikan nya éta kurangna kanyaho masarakat kana kasenian nu mimiti geus jarang ngirut masarakat. Ieu judul dipilih sangkan masarakat mikanyaho kana kabeungharan seni Sunda nu can loba dipikanyaho ku masarakat. Ieu panalingtikan mangrupa panalingtikan kualitatif nu ngagunakeun metode deskriptif. Panalungtikan ngeunaan kasenian nu ngaguar kana struktur pintonan saacanna geus loba nu nalingtik, tapi panalungtikan nu medar ngeunaan kasenian Réak/Japlok can aya nu nalungtik. Dina ieu panalungtikan kapanggih sababaraha hal ngeunaan struktur pintonan kasenian Réak/Japlok nu ngawengku; (1) Properti naon waé nu digunakeun dina pintonan kasenian Réak/Japlok ti mimiti tatahar nepi ka pintonan réngsé, (2) Saha waé palaku/tokoh nu ngarojong dina pintonan kasenian Réak/Japlok, (3) Analisis struktur pintonan kasenian Réak.Japlok, (4) Gerakan sakabéh palaku/tokoh nu ngarojong dina pintonan kasenian Réak.Japlok, jeung (5) Formasi pintonan kasenian Japlok.------The background of this research is motivated by the lack of public knowledge towards the art that the society has begun to be less interested in it. The title was chosen in order to reveal the public's view towards the wealth of Sundanese arts that has not been known yet by the society. This research is a qualitative research using descriptive method. There are some research of artsdiscusses about the structure in the performent, but the study which focuses on Reak/Japlok arts has never been written before. This study finds the structure in Reak/Japlok performing arts which include; (1) What properties are used before the show until the show ends, (2) Who are the actors/figures involved in Reak/Japlok performing arts, (3) Analysis of the structure in Reak/Japlok performing arts, (4) The movement of all actors/figures involved in Reak/Japlok performing arts, and (5) Formation in Reak/Japlok performing arts.