AJÉN FALSAFAH DINA IBING BUYUNG DI UPACARA ADAT SÉRÉN TAUN DÉSA CIGUGUR KECAMATAN CIGUGUR KABUPATÉN KUNINGAN TAUN 2014 - Kurniyasih, Siti (2016)
Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat luas terhadap nilai filsafat kesenian tari buyu ng yang sudah turun-temurun ditampilkan dalam Upacara Adat Seren Taun. Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan sejarah kesenian tari buyung, struktur dan pelaksanaannya serta untuk mengetahui nilai filsafat yang ada dalam peralatan, formasi, gerakan dan alat musik yang digunakan. Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif dengan pendekatan etnografi, menggunakan metode deskriptif analitik dan metode wawancara.. Nilai filsafat dipilih agar masyarakat mengetahui kekayaan seni Sunda yang terdapat dalam kesenian Ibing Buyung Di dalam penelitian ini ditemukan beberapa nilai luhur tentang kegiatan mojang Sunda Paseban Desa Cigugur ketika mengambil air dari sumbernya, yang terlihat dalam setiap gerakan dan formasinya. Kemudian ditemukan juga beberapa nilai filsafat di dalam kesenian tari Buyung seperti; (1) dalam properti yang digunakan, (2) formasi tari, (3) gerakan tari, dan (4) alat musik yang digunakan.----- Kasang tukang ieu panalungtikan nya éta kurangna kanyaho masarakat kana ajén falsafah nu nyampak dina kasenian Ibing Buyung. Tujuan ieu panalungtikan nya éta pikeun ngadéskripsikeun sajarah kasenian Ibing Buyung, struktur jeung prak-prakkan kasenian Ibing Buyung, sarta mikanyaho ajén falsafah anu nyampak dina pakakas, formasi, gerakan jeung waditrana. Ieu panalungtikan kagolong kana panalungtikan kualitatif, kalayan pamarekan étnografi, maké métode déskriptif analitik ngagunakeun téknik observasi jeung wawancara. Ajén falsafah dipilih sangkan masarakat mikanyaho kana kabeungharan seni Sunda nu nyampak dina ibing buyung. Dina ieu panalungtikan kapanggih sababaraha ajén luhung ngeunaan paripolah mojang Sunda di Paseban Desa Cigugur nalika ngala cai ka tampian anu katitén dina unggal gerak jeung formasina. Dina ieu panalungtikan kapanggih sababaraha ajén ngeunaan prak-prakan ibing Buyung, saperti; (1) properti/pakakasna, (2) formasi, (3) gerakan, jeung (4) waditra.---- This research was based by less public knowledge about the philosophy value of Buyung Dance in Seren Taun Ceremony. This research purposes are describe about history of Buyung dance, structure to knowing philosophy value in formation, movement, and the musical property. Descriptive method and observation technique are used in this study with ethnography approach. Philoshophy value used to describe people in knowing about how high the philosophy of Buyung dance. This research also found about the daily of Sundanese girls in Paseban Cigugur Village when take the water in springs, as seen in the way they move every single dance and also seen in it's formation. In this research we can found some philosophy value in Buyung dance, those are 1) the property, 2) the formations, 3) the move of dance, and 4) the musicals property.