AJÉN MORAL KAULINAN BARUDAK DI DÉSA KEBONKALAPA KECAMATAN CISARUA KABUPATÉN SUMEDANG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN KAULINAN BARUDAK DI KELAS VII SMP - Wilyan, Reza (2017)
Penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan permainan anak, nilai moral yang ada di permainan anak di Desa Kebonkalapa Kecamatan Cisarua Kabupaten Sumedang dan bahan pembelajaran permainan anak di kelas VII SMP. Penelitian ini menggunakan metode kualitatif deskriptif. Ada beberapa tehnik yang digunakan yaitu tehnik observasi, tehnik wawancara, tehnik dokumentasi, jeung tehnik studi pustaka. Hasil dari penelitian ini yaitu pertama, mendeskripsikan permainan anak yang ada di lingkungan sekitar Desa Kebonkalapa, Kecamatan Cisarua, Kabupaten Sumedang, seperti bancakan, ucing sandal, sapintrong dan lain-lain, kedua, mendeskripsikan nilai moral yang ada dalam permainan anak di Desa Kebonkalapa, Kecamatan Cisarua, Kabupaten Sumedang. Ada 22 permainan anak, tapi tidak semuanya digunanakan. ketiga, dalam 22 permainan anak yang ada di Desa Kebonkalapa sesuai dengan kriteria bahan pembelajaran siswa di kelas VII SMP.;--- Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun warnaning kaulinan barudak , ajén moral nu nyampak dina kaulinan barudak nu aya di Désa Kebonkalapa Kacamatan Cisarua Kabupatén Sumedang jeung bahan pangajaran kaulinan barudak di kelas VII SMP. Ieu panalungtikan ngagunakeun métode kualitatif déskriptif. Aya sababaraha téhnik nu digunakeun nya éta téhnik observasi, téhnik wawancara, téhnik dokumentasi, jeung téhnik studi pustaka. Hasil tina ieu panalungtikan nya éta kahiji, ngadéskripsikeun kaulinan barudak anu aya di lingkungan sabudeureun Désa Kebonkalapa, Kacamatan Cisarua, Kabupaten Sumedang, bancakan, ucing sandal, sapintrong jeung réa-réa deui, kadua, ajén moral nu nyampak dina kaulinan barudak di Désa Kebonkalapa, Kacamatan Cisarua, Kabupatén Sumedang. Aya 22 kaulinan barudak di Désa Kebon Kalapa, Kecamatan Cisarua Kabupaten Sumedang. Aya 4 ajén moral nu kapanggih dina kaulinan barudak nu ngawengku: 1) manusa ka dirina, 2) moral manusa ka manusa, 3) moral manusa ka alam, 4) jeung moral manusa dina ngahontal kasugemaan lahir jeung batin. Ieu kaulinan barudak bisa dijadikeun bahan pangajaran kaulinan barudak di Kelas VII SMP, sabab saluyu jeung kriteria milih bahan ajar.