ÉSTÉTIKA DINA KASENIAN PENCA SILAT PAGURON MEKAR PUSAKA WANGI DI KELURAHAN GEGERKALONG KECAMATAN SUKASARI KOTA BANDUNG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA BAHASAN DI SMA KELAS XII - Sidik, Firman (2017)
Penelitian ini dilatarbelakangi karena kurang pahamnya masyarakat pada kesenian pencak silat, hususna di Perguruan Mekar Pusaka Wangi Kelurahan Gegerkalong, Kecamatan Sukasari, Kota Bandung, yang dianggap mempunyai nilai-nilai budaya yang dapat dijadikan pedoman oleh masyarakat. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui: 1) sejarah perguruan mekar pusaka wangi 2) langkah langkah yang ada dalam kesenian pencak silat perguruan mekar pusaka wangi 3) istilah yang ada dalam kesenian pencak silat pergurruan mekar pusaka wangi 4) nilai estetis dalam kesenian pencak silat perguruan mekar pusaka wangi, dan 5) penerapan hasil penelitian dalam pembelajaran membaca bahasan di SMA Kelas XII. Metode yang digunakan dalam penelitian kualitatif etnografi ini adalah metode deskriftif analitik. Tehnik yang digunakan dalam pengumpulan data yaitu tehnik observasi, wawancara, dan dokumentasi. Dalam penelitian ini bisa disimpulkan bahwa kesenian pencak silat merupakan kesenian yang mempunyai unsur estetis dalam bentuk wujud yang nyata, seperti: 1) bidang kesenian, 2) busana, 3) seni tari, 4) seni musik, dan 5) seni drama. Hakekatnya, kesenian pencak silat mempunyai fungsi diantaranya sebagai tujuan symbol, tujuan kreativitas, tujuan keindahan, tujuan komersil, dan tujuan ekspresivitas;--- Ieu panalungtikan dikasangtukangan kusabab kurang pahamna masarakat kana kasenian penca silat, hususna di Paguron Mekar Pusaka Wangi Kelurahan Gegerkalong, Kecamatan Sukasari, Kota Bandung, anu dianggep ngabogaan ajén-ajén budaya anu bisa dijadikeun tatapakan ku masarakat. Tujuan dina panalungtikan ieu nyaéta pikeun mikanyaho: 1) sajarah paguron mekar pusaka wangi, 2) léngkah-léngkah anu aya dina kasenian penca silat paguron mekar pusaka wangi, 3) istilah nu aya dina kasenian penca silat paguron mekar pusaka wangi, 4) nilai éstétis dina kasenian penca silat paguron mekar pusaka wangi, jeung 5) nerapkeun hasil panalungtikan dina pangajaran maca bahasan di SMA Kelas XII. Metode anu dipaké dina panalungtikan kualitatif etnografi ieu nyaéta metode deskriftif analitik. Tehnik anu dipaké dina ngumpulkeun data nyaéta tehnik observasi, wawancara jeung dokumentasi. Dina panaluntikan ieu bisa dicindekeun yén kasenian penca silat mangrupa kasenian anu miboga unsur estetis dina wangun wujud anu nyata, saperti: 1) widang kasenian, 2) busana, 3) seni tari, 4) seni musik, jeung 5) seni drama. Hakekatna, kasenian penca silat ngabogaan fungsi diantarana minangka tujuan symbol, tujuan kreativitas, tujuan kaéndahan, tujuan komersil, jeung tujuan ekspresivitas