BABANDINGAN PLOT JEUNG PENOKOHAN DINA NOVEL KALAJENGKING KARYA ANNA MUSTIKAATI JEUNG NOVEL STUDY IN SCARLET KARYA SIR ARTHUR CONAN DOYLE : ulikan sastra bandingan - Resmana, Resa Rangga (2017)
Penelitian ini merupakan penelitian kualitatif pada objek karya sastra. Maka, penelitian menggunakan pendekatan objektif (struktural). Penelitian ini memiliki tujuan mencari hubungan antara satu karya dengan karya lainnya dilihat dari sisi plot dan penokohan. Dalam menganalisis dan mendeskripsikannya menggunakan teori struktur cerita Robert Stanton yaitu: fakta cerita yang meliputi plot dan tokoh (di dalamnya ada penokohan) yang terdapat dalam dua karya; novel Kalajengking karya Anna Mustikaati dan novel Study In Scarlet karya Sir Arthur Conan Doyle. Metode penelitian yang digunakan yaitu metode deskriptif analisis komparatif,alasannya untuk memperoleh data-data lebih dari satu sumber. Dengan menggunakan tekhnik telaah pustaka. Hasil dari penelitian ini yaitu pertama, plot novel Kalajengking terdapat nilai kausalitas dan plausabilitas, merupakan plot lurus, plot tunggal dan plot longgar. Kedua, dalam novel "Kalajengking" terdapat 6 tokoh yang menggunakan beberapa tekhnik pemlotan. ketiga, plot dalam novel Study In Scarlet terlihat nilai kausalitas dan plausabilitas, merupakan plot pararel, plot campuran dan plot padat. Keempat dalam novel study in scarlet terdapat tujuh tokoh yang menggunakan beberapa tekhnik pemlotan. Kelima, sesudah membandingkan antara novel Kalajengking dan Study in Scarlet, terdapat adanya kesamaan dan perbedaan dari plot dan penokohan dari dua karya tersebut.;---Ieu panalungtikan téh mangrupa panalungtikan kualitatif kana objek karya sastra. Kukituna, ieu panalungtikan ngagunakeun pamarekan objektif (struktural). Tujuan tina ieu panalungtikan nyaéta pikeun maluruh kumaha patalina hiji karya jeung karya séjén tina jihat plot jeung penokohan dua karya sastra. Pikeun nganalisis jeung ngadeskripsikeunna maké tiori struktur carita Roberts Stanton nyaéta fakta carita nu ngawengku plot jeung tokoh (di jerona aya penokohan) nu aya dina dua karya; novel Kalajengking karya Anna Mustikaati jeung novel Study in Scarlet Karya Sir Arthur Conan Doyle. Metode panalungtikan nu dipaké nyaéta metode deskriptif analisis. Komparatif, tujuanna pikeun nyangking hasil tina data-data sumber nu leuwih ti hiji pikeun dibandingkeun, kalawan maké téhnik talaah pustaka. Hasil ieu panalungtikan nya éta nu ditataan ieu. Kahiji, plot novel Kalajengking nyampak ajén kausalitas jeung plausibiltas, mangrupa plot lurus, plot tunggal sarta plot nu padat. Kadua,dina novel kalajengking aya 6 tokoh nu ngagunakeun sawatara tehnik pemlotan. Katilu, plot novel Study in Scarlet nyampak ajén kausalitas jeung plausibiltas, mangrupa plot pararel, plot campuran sarta plot nu longgar. Kaopat dina novel Study in Scarlet aya 7 tokoh nu ngagunakeun sawatara tehnik pemlotan. Kalima, sanggeus ngabandingkeun antara novel Kalajengking jeung Study Scarlet, katitén ayana sasaruaan jeung bébédaan tina plot jeung penokohan.