KEKECAPAN DINA CARITA PANTUN LUTUNG LEUTIK PIKEUN BAHAN PANGAJARAN BASA SUNDA DI SMP - Rina Yuni Astari, - (2017)
Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun wangun jeung pola kekecapan katut implikasina pikeun bahan ajar kabeungharan basa Sunda di SMP. Métodeu anu digunakeun nyaéta métodeu deskriptif kalayan téhnik ulikan pustaka. Data nu kapaluruh tina carita pantun Lutung Leutik anu dipantunkeun ku Ki Kamal (Lebakwangi-Kuningan) aya 165 kekecapan kalayan frékuénsina 337 kali. Tina hasil panalungtikan kapanggih aya 2 wangun kekecapan nyaéta kekecapan winangun kantétan jeung kekecapan winangun rajékan. Kapaluruh dina kekecapan winangun kantétan jumlahna aya 147 kalayan frekuénsi 313 kali (92,84%), sedengkeun dina kekecapan winangun rajékan jumlahna aya 18 kalayan frekuénsi 24 kali (7,16%). Éta kekecapan téh dipasing-pasing kana sababaraha pola utama, anu diwangun ku kecap barang, kecap pagawéan, kecap sipat, kecap panambah, kecap bilangan, jeung cakal. Ieu hasil panalungtikan direkomendasikeun pikeun bahan pangajaran kabeungharan basa Sunda di SMP kelas IX.---Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan bentuk dan pola kosakata yang terdapat dalam cerita pantun, serta implikasinya sebagai bahan pembelajaran kekayaan bahasa Sunda di SMP. Melalui metode deskrptif, data diolah dengan menggunakan tekhnik telaah pustaka. Data kosakata yang diperoleh dari cerita pantun Lutung Leutik yang dipantunkan oleh Ki Kamal (Lebakwangi-Kuningan) berjumlah 165 dengan frekuensi 337 kali. Dari hasil penelitian ditemukan 2 bentuk kosakata yaitu kosakata bentuk kantétan dan kosakata bentuk rajékan. Pada kosakata bentuk kantétan berjumlah 147 dengan frekuensi 313 kali (92,84%), sedangkan pada kosakata bentuk rajékan berjumlah 18 dengan frekuensi 24 kali (7,16%). Kosakata tersebut terbagi ke dalam beberapa pola utama yang terbentuk dari kata benda, kata kerja, kata sifat, kata penambah (adverbia), kata bilangan dan cakal. Hasil penelitian ini direkomendasikan sebagai bahan pembelajaran kekayaan bahasa Sunda di SMP kelas IX.