SALIKUR CARPON PATREM UNTUK BAHAN AJAR MEMBACA CERPEN DI SMAN 1 CIMAHI - Eksa Dwi Ratih, - (2018)
Penelitian ini berjudul "Salikur Carpon Patrem untuk Bahan Ajar Membaca Cerpen di SMAN 1 Cimahi (Kajian Struktural dan Sosiologi Sastra)". Tujuan penelitian ini untuk mendeskripsikan struktur, aspek sosiologis, dan kesesuaian cerpen yang ada dalam buku Salikur Carpon Patrem untuk dijadikan alternatif bahan ajar di SMAN 1 Cimahi. Metode yang digunakan yaitu metode deskriptif. Adapun teknik yang digunakan adalah teknik analisis data. Sumber data dalam penelitian ini berjumlah 21 cerpen. Sampel cerpen yang bertema keluarga berjumlah sebelas cerpen. Berdasarkan hasil penelitian, kebanyakan alur yang digunakan dalam sebelas cerpen adalah alur campuran disamping alur maju dan alur mundur. Tokoh dan watak yang digambarkan dalam cerpen sama dengan watak yang dimiliki setiap manusia. Latar yang digunakan dalam analisis ini adalah latar tempat, latar waktu, dan latar sosial. Sudut pandang dalam sebagian besar cerpen menggunakan sudut pandang orang pertama. Pengarang memiliki gaya bahasa yang berbeda dalam tiap cerpennya untuk menyampaikan suasana yang dituju. Aspek sosial yang dibahas dalam penelitian ini yaitu aspek ekonomi, kebudayaan, keluarga, pendidikan, dan status sosial. Hasil penelitian ini direkomendasikan untuk bahan ajar apresiasi sastra Sunda di SMAN 1 Cimahi.---Ieu panalungtikan miboga judul "Salikur Carpon Patrem pikeun Bahan Pangajaran Maca Carpon di SMA Negeri 1 Cimahi (Ulikan Struktural jeung Sosiologi Sastra)". Tujuan ieu panalungtikan pikeun ngadéskripsikeun struktur, aspék sosial, jeung luyu henteuna carpon dina buku Salikur Carpon Patrem pikeun bahan pangajaran di SMAN 1 Cimahi. Métode nu digunakeun nya éta métode déskriptif. Téhnik nu digunakeun nya éta téhnik analisis data. Sumber data dina ieu panalungtikan jumlahna 21 carpon. Sabelas carpon nu miboga téma kulawarga dijadikeun sampel. Dumasar hasil panalungtikan, lolobana galur nu digunakeun galur bobok tengah. Tokoh jeung watek nu digambarkeun dina unggal carpon sarua jeung watek jalma sapopoé. Latar dina ieu analisis nya éta latar tempat, latar waktu, dan latar sosial. Lolobana pangarang ngagunakeun sudut pandang jalma kahiji. Dina unggal karyana, pangarang miboga ciri hasna sorangan pikeun nepikeun suasana. Aspék sosial nu dipedar dina ieu panalungtikan nya éta aspék ékonomi, kabudayaan, keluarga, pendidikan, jeung status sosial. Hasil panalungtikan dijadikeun rékoméndasi pikeun bahan pangajaran aprésiasi sastra Sunda di SMAN 1 Cimahi.