ULIKAN STRUKTURAL JEUNG SEMIOTIK RUMPAKA KAWIH SUNDA ANU JEJERNA KADAHARAN PIKEUN BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI SASTRA DI SMP - Gina Kustinawati, - (2018)
Penelitian ini berjudul "Kajian Struktural dan Semiotik Lirik Kawih Sunda yang Bertemakan Makanan untuk Bahan Ajar Apresiasi Sastra di SMP". Tujuan penelitian ini untuk mengidentifikasi dan mendeskripsikan macam-macam kawih Sunda yang bertemakan makanan berdasarkan teks liriknya, struktur puisi di dalamnya serta analisis semiotik, kemudian menerapkan hasil penelitiannya sebagai salah satu alternatif bahan ajar di SMP/MTs. Metode yang digunakan yaitu metode deskriptif. Adapun teknik yang digunakan adalah teknik dokumentasi, observasi, dan transkripsi. Sumber data dalam penelitian ini adalah 26 lirik kawih Sunda, tapi hanya 20 lirik kawih Sunda yang dianalisis. Berdasarkan hasil penelitian, banyak ditemukan kawih Sunda yang isinya menjelaskan tentang rasa. Dari 20 teks lirik kawih yang dianalisis strukturnya, terlihat sebagian besar bertema mengenai makanan, imaji yang banyak dipakai adalah imaji rasa (taktil) dan pengecap, gaya bahasa yang banyak ditemukan adalah gaya bahasa epitet dan hiperbola, serta sebagian besar bersuasana bahagia dan bangga. Tanda semiotik yang terdapat dalam teks lirik kawih Sunda yang bertemakan makanan yaitu 57 ikon, 61 indeks, dan 34 simbol. Hasil penelitian ini direkomendasikan untuk bahan ajar sastra Sunda di SMP.---- Ieu panalungtikan dijudulan "Kajian Strktural jeung Semiotik Rumpaka Kawih Sunda anu jejerna Kadaharan pikeun Bahan Pangajaran Aprésiasi Sastra di SMP". Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngaidéntifikasi jeung ngadéskripsikeun rupa-rupa kawih Sunda anu jejerna kadaharan dumasar téks rumpakana, analisis struktur jeung unsur semiotikna sarta hasil panalungtikan dilarapkeun jadi salasahiji alternatif bahan pangajaran di SMP/MTs. Metodé panalungtikan anu digunakeun nyaéta métode deskriptif. Téhnik anu digunakeun nyaéta téhnik dokuméntasi, observasi, jeung transkripsi. Sumber data dina ieu panalungtikan aya 26 rumpaka kawih, tapi ngan 20 rumpaka kawih anu dianalisis. Dumasar hasil panalungtikan loba kapanggih rumpaka kawih Sunda anu eusina nyaritakeun ngeunaan rasa. Tina 20 rumpaka kawih anu dianalisis strukturna, katitén témana loba ngeunaan kadaharan, imaji nu sering dipaké nyaéta imaji rasa (taktil) jeung pangrasa, gaya basa nu loba kapanggih nyaéta gaya basa kahanan (épitét) jeung gaya basa rarahulan (hiperbola), sarta lolobana ngagambarkeun suasana bungah sarta reueus. Tanda semiotik nu aya dina ieu rumpaka kawih Sunda nyaéta 57 ikon, 61 indéks, jeung 34 simbol. Hasil tina ieu panalungtikan dirékoméndasikeun pikeun bahan panagajaran sastra Sunda di SMP.