AJÉN ÉSTÉTIKA DINA KASENIAN IBING JAIPONG DI PADÉPOKAN SEKAR PANGGUNG DÉSA PASANGGRAHAN KACAMATAN UJUNG BERUNG KOTA BANDUNG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN DI SMP KELAS VIII - Sinta Dwiyani Silviana, - (2018)
Kasang tukang ieu panalungtikan nya éta kurang wanohna masarakat kana kasenian Ibing Jaipong nu saenyana éta kasenian téh mangrupa kasenian daérah has Jawa Barat. Tujuan ieu panalungtikan pikeun ngadéskripsikeun (1) sajarah jeung kamekaran padépokan Sekar Panggung; (2) gelarna pintonan kasenian Ibing Jaipong; (3) ajén éstétika anu nyampak dina kasenian Ibing Jaipong di padépokan Sekar Panggung; jeung (4) rarancang nyieun hasil panalungtikan pikeun pangajaran di SMP kelas VIII. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif, kalawan téhnik talaah pustaka, obsérvasi, wawancara, jeung dokuméntasi. Datana mangrupa catetan hasil wawancara, foto, jeung video. Hasil panalungtikan ngawengku (1) kaayaan kasenian Ibing Jaipong nu masih kénéh aya nepi ka kiwari; (2) gelarna kasenian Ibing Jaipong di Kota Bandung; (3) sabada dipaluruh, ajén éstétika nu aya dina kasenian Ibing Jaipong ngawengku unsur wiraga, wirahma, jeung wirasa; (4) ajén éstétika anu nyampak dina kasenian Ibing Jaipong bisa dijadikeun alterantif bahan pangajaran di SMP kelas VIII. ;---Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya pengetahuan masyarakat mengenai kesenian Tari Jaipong yang merupakan kesenian daerah khas Jawa Barat. Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan (1) sejarah dan perkembangan padépokan Sekar Panggung, (2) pertunjukan kesenian Tari Jaipong, (3) ajen estetika yang ada pada Tari Jaipong di sanggar Sekar Panggung, (4) rencana membuat hasil penelitian untuk pembelajaran di SMP kelas VIII. Metode yang digunakan untuk penelitian adalah metode deskriftif, diantaranya telaah pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. (1) keadaan kesenian Tari Jaipong yang masih ada sampai sekarang; (2)Pertunjukan kesenian Tari Jaipong di Kota Bandung; (3) setelah diamati, ajen estetika yang ada dalam kesenian Tari Jaipong mempunyai unsur wirahma, wiraga, dan wirasa; (4) ajen estetika yaang ada di kesenian Tari jaipong bisa digunakan untuk alternatif bahan pembelajaran di SMP kelas VIII. ;---This research is motivated by a lack of public knowledge about Jaipong dance art which is a regional art typical of West Java. The purpose of this study was to describe (1) Jaipong dance art performances, (2) the aesthetic performances that exist in the Jaipong Dance at Sekar Panggung studio, (3) the Jaipong dance with one another, (4) the plan to make research results for learning in junior high school class VIII. The method used for research is descriptive method, including literature review, observation, interview, and documentation. (1) the state of Jaipong dance art that still exists today; (2) Jaipong dance art performances in Bandung City; (3) after being observed, the aesthetic features in the Jaipong dance arts have elements of wirahma, wiraga, and wirasa; (4) the aesthetic design that exists in the jaipong dance art can be used as an alternative learning material in VIII grade junior high school.