MODÉL BRAIN WRITING PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS WAWANGSALAN : Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Taun Ajaran 2018/2019 - Sumartini, - (2019)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa dina nulis wawangsalan. Siswa can mampuh néangan ide atawa kekecapan anu merenah, boh dina nyieun cangkang atawa eusi, ogé can bisa nangtukeun guru wilangan. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasunda 4 Bandung saméméh jeung sabada ngagunakeun modél Brain Writing, ningkat atawa henteuna sabada ngagunakeun modél Brain Writing, sarta ngadéskripsikeun béda antara kamampuh nulis wawangsalan saméméh jeung sabada ngagunakeun modél Brain Writing. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode kuasi ékspérimén, kalawan desain pretest jeung posttest. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta 30 siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Taun Ajaran 2018/2019. Téhnik anu digunakeun nyaéta téhnik tés, sedengkeun instruménna nyaéta tés nulis wawangsalan. Hasil ieu panalungtikan, nyaéta (1) kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung saméméh ngagunakeun modél pangajaran Brain Writing anu rata-rata peunteunna 43,2; (2) kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung sabada ngagunakeun modél pangajaran Brain Writing anu rata-rata peunteunna 76; (3) aya béda anu signifikan antara kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung saméméh jeung sabada ngagunakeun modél pangajaran Brain Writing. Dumasar kana hasil uji statistik nilai signifikansi (Sig.2-tailed) nyaéta (0,000 < 0,05) atawa kurang ti 0,05. Ku kituna, H1 ditarima sarta H0 ditolak. Hartina, aya béda anu signifikan antara kamamapuh nulis wawangsalan saméméh jeung sabada ngagunakeun model Brain Writing.; (4) aya ningkatna kamampuh nulis wawangsalan sabada ngagunakeun modél Brain Writing kalayan rata-rata tina 34,2 jadi 76. Ieu hal nuduhkeun yén modél pangajaran Brain Writing éféktif bisa ngaronjatkeun kamampuh nulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Taun Ajaran 2018/2019.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan siswa dalam menulis wawangsalan. Siswa belum mampu mencari ide atau kata yang tepat, baik dalam cangkang maupun isinya, juga belum bisa menentukan guru wilangan. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung sebelum dan sesudah menggunakan model Brain Writing, meningkat atau tidaknya sesudah menggunakan model Brain Writing, serta beda signifikan antara kemampuan menulis wawangsalan sebelum dan sesudah menggunakan model Brain Writing. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode kuasi eksperimen, dengan menggunakan desain pretest dan posttest. Sumber data dalam penelitian ini adalah 30 siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Tahun Ajaran 2018/2019. Tehnik yang digunakan yaitu tehnik tes, sedangkan instrumennya berupa tes menulis wawangsalan. Hasil penelitian ini adalah (1) kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung sebelum menggunakan model pangajaran Brain Writing rata-rata memperoleh nilai 43,2; (2) kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung sesudah menggunakan model pembelajaran Brain Writing rata-rata memperoleh nilai 76; (3) ada perbedaan antara kemampuan menulis wawangsalan sebelum dan sesudah menggunakan model pembelajaran Brain Writing. Berdasarkan hasil uji statistik nilai signifikansi (Sig.2-tailed) yaitu (0,000 <0,05) atau kurang dari 0,05. Dengan demikian, H1 diterima serta H0 ditolak. Artinya, ada perbedaan yang signifikan antara kemampuan menulis wawangsalan sebelum dan sesudah menggunakan model Brain Writing (4) ada peningkatan kemampuan menulis wawangsalan sesudah menggunakan model Brain Writing yaitu dari 43,2 jadi 76, utamanya dalam aspek hubungan isi dan judul wangsal. Hal ini menunjukkan bahwa model pembelajaran Brain Writing dapat meningkatkan kemampuan menulis wawangsalan siswa kelas VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Tahun Ajaran 2018/2019.;--This research is motivated by the lack of ability of students in writing wawangsalan. students have not been able to find the right idea or word, and have not been able to determine teacher of numbers. The purpose of this study is to describe the ability to write wawangsalan students of class VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung before, after, increase, and the differences using the model of learning Brain Writing. The method used in this research is quasi-experimental method, using pretest and posttest design. Sources of data in this study were 30 students of class VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Academic Year 2018/2019. Techniques used are test techniques, while the instrument is a writing test wawangsalan. The results of this study are (1) the ability to write students wawangsalan VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung before using the model make-up Brain Writing up the value of 43,2; (2) the ability to write students of class VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung after using the Brain Writing learning model on average to get the value of 76; (3) there is a difference between the writing ability of wawangsalan before and after using the Brain Writing model. Based on statistical tests of significance values (Sig-2 tailed), namely (0,000 < 0,05) or less than 0,05. Which means that the alternative hypothesis (Ha) is accepted and the null hypothesis (Ho) is rejected.and (4) there is an increase in the ability to write wawangsalan after using Brain Writing model, from 34,2 to 76, mainly in aspects of the content and title relationship wangsal. This shows that the model of Brain Writing learning can improve students' writing ability of grade VIII-G SMP Pasundan 4 Bandung Academic Year 2018/2019.