RAGAM BASA DINA ACARA SAMPURASUN BALARÉA DI AKTV : Tilikan Sosiolinguistik - Hana Khoirunnisa, - (2019)
Dilaksanakeunna ieu panalungtikan dikasangtukangan ku éra globalisasi ayeuna nu ngahasilkeun sababaraha kahéngkéran, utamana parobahan sarta kamekaran dina widang basa anu dilakukeun ku masarakat Sunda dina komunikasi sapopoéna. Ieu panalungtikan boga tujuan pikeun ngadéskripsikeun ragam basa nu aya dina acara Sampurasun Balaréa di AKTV, anu ngawengku wanda ragam basa tina jihat panyatur, ragam basa tina jihat sipat kaformalan, sarta pungsi omongan dina ragam basa antara panyatur. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif kualitatif kalayan téhnik simak tanpa libat cakap sarta dokuméntasi. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta acara Sampurasun Balaréa nu midang di AKTV tanggal 8 Maret 2018, ari datana mangrupa paguneman anu ngandung wanda ragam basa panyatur, sipat kaformalan ragam basa, sarta pungsi omongan dina ragam basa nu dilakukeun ku juru siar jeung narasumber. Hasil tina ieu panalungtikan nétélakeun yén acara Sampurasun Balaréa ngagunakeun ragam basa (1) tina jihat panyatur ngawengku ragam basa vulgar, slang, kolokial, jargon jeung argot. Hartina, tingkat sosial panyatur milu mangaruhan kana prosés milihna basa nu rék digunakeun ku panyatur, (2) tina jihat kaformalan kapaluruh ragam basa lemes, bahasa kasar, sarta basa campuran. Hartina panyatur miboga sikap sopan santun pikeun ditunjukeun ka lawan tuturna sanajan dina kaayaan santéy atawa akrab ku ngagunakeun basa lemes atawa kasar (3) pungsi omongan dina ragam basa antara panyatur di antarana pungsi asértif, impositif, komisif jeung éksprésif. Ieu hal nétélakeun yén komunikasi nu lumangsung teu ngan ukur saarah nu mangrupa patalékan jeung jawaban wungkul, tapi ngahasilkeun ogé pungsi omongan séjénna. Dumasar kana hasil panalungtikan, bisa dicindekkeun yén ragam basa dina acara Sampurasun Balaréa AKTV dipangaruhan ku paktor sosial panyatur sarta maliré bébédaan kalungguhan antara panyatur dina milih kekecapan pikeun nepikeun maksud omonganana.; Dilaksanakannya penelitian ini dikarenakan era globalisasi sekarang menimbulkan beberapa kekurangan, terutama perubahan dan perkembangan terhadap bahasa yang dilakukan oleh masyarakat bahasa Sunda dalam berkomunikasi di kesehariannya. Penelitian ini berfungsi mendeskripsikan tentang ragam bahasa yang terjadi di dalam acara Sampurasun Balaréa di AKTV, yang meliputi ragam bahasa segi penutur, segi sifat keformalan ragam bahasa, dan fungsi tuturan dalam ragam bahasa antara penutur. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif kualitatif dengan teknik simak tanpa libat cakap dan dokumentasi. Sumber data dalam penelitian ini adalah acara Sampurasun Balaréa yang tayang di stasiun AKTV pada tanggal 8 Maret 2018, sedangkan datanya adalah percakapan yang mengandung tipe ragam basa penutur, sifat keformalan ragam bahasa, dan fungsi tuturan dalam ragam bahasa antar penutur. Hasil dari penelitian ini menunjukan bahwa acara Sampurasun Balaréa yang tayang pada tanggal 8 Maret 2018 mengandung ragam bahasa (1) segi penutur meliputi ragam bahasa vulgar, slang, kolokial, jargon dan argot. Hal ini menunjukan bahwa tingkat sosial penutur ikut mempengaruhi terhadap pemilihan bahasa yang digunakan, (2) segi keformalan terdiri dari ragam bahasa hormat, bahasa tidak hormat, dan bahasa campuran, artinya penutur mampu bersikap sopan terhadap lawan tuturnya meskipun dalam suasana santai maupun akrab dengan menggunakan bahasa sunda hormat maupun tidak hormat, (3) fungsi tuturan dalam ragam bahasa antara penutur terdiri dari fungsi asertif, impositif, komisif dan ekspresif. Hal ini menunjukan bahwa komunikasi yang berlangsung tidak hanya satu arah berupa pertanyaan dan jawaban saja, tetapi terdapat fungsi tindak tindak tutur lainnya. Berdasarkan hasil temuan tersebut, dapat disimpulkan bahwa ragam bahasa dalam acara Sampurasun Balaréa AKTV dipengaruhi oleh faktor sosial penutur serta mempertimbangan perbedaan kedudukan antara penutur untuk pemilihan berbahasa yang akan disampaikan.; The implementation of this research is due to the current era of globalization which causes several deficiencies, especially changes and developments in the language carried out by Sundanese people in their daily communication. This research serves to describes the variety of languages ​​that occur in Sampurasun Balaréa program on AKTV, which includes a variety of languages in term of speakers, aspects of formality, and the function of speech in a variety of languages ​​between speakers. The method used in this research is a descriptive qualitative method with referral techniques without competent involvement and documentation. The data source in this study is the Sampurasun Balaréa program wich airedon the AKTV station on March 8, 2018, while the data were conversations that contained a various types of speaker bases, formality and speech functions in a variety of languages ​​between speakers. The results of this study, indicate that Sampurasun Balaréa program that aired on March 8, 2018 contained a variety of languages ​​(1) in terms of speakers including a variety of vulgar, slang, colloquial, jargon and argot. That shows that the social level of speakers also influences the choice of language used, (2) the formality aspect consists of a variety of respectful language, disrespectful language, and mixed languages, that means the speaker is able to be polite to the interlocutor despite being relaxed and intimate atmosphere, (3) the speech function in a variety of languages ​​between speakers consists of assertive, impositive, commissive, and expressive fuctions. This shows that the communication is not just only in one direction, in the form of questions and answers. But there are other speech acts. Based on these findings, it can be concluded that the variety of languages ​​in the Sampurasun Balaréa AKTV program is influenced by the social factors of speakers, and considers the differences in position between the speakers in the language selection to be delivered.