IMPLIKATUR PAGUNEMAN DINA KUMPULAN CARPON DUKUN LEPUS KARYA AHMAD BAKRI : Tilikan Pragmatik - Yuni Rachmawati, - (2019)
Salah paham dina prosés komunikasi mangrupa masalah nu sering karandapan ku panyatur jeung mitra caturna. Éta téh salah sahiji dadasar munculna tiori implikatur nu ngulik ngeunaan maksud omongan anu béda jeung wangun omonganana. Ieu panalungtikan boga tujuan pikeun ngadéskripsikeun wanda, ajén komunikatif, jeung eusi implikatur paguneman dina kumpulan carpon Dukun Lepus karya Ahmad Bakri. Métodeu nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métodeu déskriptif kalawan pamarekan kualitatif. Data dikumpulkeun ngagunakeun téhnik studi pustaka tuluy dianalisis dumasar téhnik analisis langsung. Hasil tina ieu panalungtikan kapaluruh aya 76 implikatur paguneman, nu dipasing-pasing dumasar kana wanda, ajén komunikatif, jeung eusi implikatur pagunemanana. Dumasar kana wandana, implikatur paguneman nu kapaluruh téh ngawengku, implikatur paguneman umum (40 data) jeung implikatur paguneman husus (36 data). Ari ajén komunikatifna, kapaluruh opat rupa implikatur paguneman, nyaéta wawaran (63 data), panyeluk (6 data), paréntah (4 data), jeung pananya (3 data). Dumasar eusi implikatur paguneman, kapaluruh dalapan rupa, nyaéta nyindiran (25 data), ngalaporkeun (24 data), ngantebkeun (13 data), nitah (8 data), nyarék (3 data), paménta (1 data), nyapukan (1 data), jeung ngaheureuyan (1 data). Tina ieu panalungtikan bisa dicindekeun yén réa implikatur paguneman nu kapanggih dina kumpulan carpon Dukun Lepus nu digunakeun pangarang minangka cara nepikeun informasi nu leuwih réa tinimbang wangun omonganana. Kecap Galeuh: ajén komunikatif; implikatur paguneman --------- Miskonsepsi dalam proses komunikasi merupakan salah satu masalah yang sering dialami penutur dan mitra tuturnya. Hal tersebut merupakan dasar munculnya teori implikatur yang menganalisis hubungan antara makna tuturan yang berbeda dengan wujud tuturannya. Tujuan dari penelitian ini adalah mendeskripsikan jenis, fungsi komunikatif, dan isi implikatur percakapan yang terdapat pada kumpulan cerpen Dukun Lepus karya Ahmad Bakri. Metode pada penelitian ini adalah metode deskriptif. Data dikumpulkan menggunakan teknik studi pustaka. Data yang terkumpul dianalisis dengan teknik analisis langsung. Hasil penelitian ini menemukan 76 implikatur percakapan, yang memiliki jenis, nilai komunikatif, dan isi implikatur percakapan. Terdapat dua jenis implikatur percakapan, yakni implikatur percakapan umum (40 data) dan implikatur percakapan khusus (36 data). Berdasarkan nilai komunikatifnya, terdapat empat bentuk implikatur percakapan, yakni deklaratif (63 data), aklamatif (6 data), imperatif (4 data), dan interogatif (3 data). Dilihat dari isinya, terdapat delapan maksud data implikatur percakapan, yakni menyindir (25 data), melaporkan (24 data), menegaskan (13 data), memerintah (8 data), memarahi (3 data), meminta (1 data), menyetujui (1 data), dan bercanda (1 data). Disimpulkan bahwa implikatur percakapan digunakan pengarang sebagai salah satu cara untuk menyampaikan informasi yang lebih dari bentuk tuturannya. Kata Kunci: nilai komunikatif; implikatur percakapan viii Misconception in communication is one of the problems frequently experienced by speaker and his/her fellow speaker. It result in existence of implicature theory; the theory deals with analyzing relation of contextual meaning and the utterance its self which has different lexical meaning. The purpose of the research is to describe the type, the communicative value, and the meaning of conversational implicature found in short story collection Dukun Lepus written by Ahmad Bakri. The method applied in the research is descriptive with library research as a technique for collecting data. In addition, the analysis technique used is direct analysis technique. In the research, there are 76 conversational implicature. The data are grouped in type, communivative value, and meaning of conversational implicature that found in the short stories. Based on the types, there are two types of conversational implicature include generalized implicature (40 items) and particularized implicature (36 items). Based on the communivative value, conversational implicature are divided into four types. They are (1) declarative (63 items), (2) introgative (3 items), (3) imperative (4 items), and acclamative (6 items). Finally, based on the message/meaning, conversational implicature is divided into (1) satirizing (25 items), (2) reporting (24 items), (3) confirming (13 items), (4) instructing (8 items), (5) scolding (3 items), (6) requesting (1 item), (7) agreeing (1 item), and (8) joking (1 item). Based on the results of this study, it can be concluded that conversational implicature is used by the author as a tool to convey more information than the form of speech. Keywords: communicative value; conversational implicature