CARPON "KOPER" DINA KUMPULAN CARPON DUKUN LEPUS KARYA AHMAD BAKRI PIKEUN ALTERNATIF BAHAN PANGAJARAN APRÉSIASI SASTRA DI SMA KELAS XI (ULIKAN STRUKTURAL) - Mohamad Iqbal Nurrohman, - (2018)
Tujuan dina ieu panalungtikan nya éta pikeun ngadéskripsikeun struktur carita nu ngawengku téma, fakta carita, jeung sarana carita pikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMA. ieu panalungtikan ngagunakeun métode déskriptif analitik, satuluyna ngagunakeun téhnik studi pustaka jeung analisis data. Sumber data dina ieu panalungtikan nya éta tujuh carpon karya Ahmad Bakri dina buku kumpulan carpon Dukun Lepus. Ieu hasil panalungtikan diantarana: Kahiji struktur carita, téma nu nyangkaruk dina unggal carpon diantarana sosial, moral, kapercayaan, norma, jeung politik; galur nu digunakeun nya éta, galur mérélé, galur mobok tengah, jeung galur mundur, tokoh nu dianalisis nya éta tokoh utama jeung tokoh tambahan; watek tokoh kapanggih ku cara niténan: kalakuan tokoh, omongan tokoh, pikiran tokoh, jeung nu dikedalkeun atawa dipikirkeun ku tokoh ngeunaan dirina sorangan; latar nu kapanggih nya éta; latar tempat general jeung latar tempat parsial, latar waktuna kabagi dua nya éta, latar waktu nu tangtu (absolut) jeung latar waktu nu teu tangtu (parsial); jeung latar sosial anu ngawengku, latar sosial kaom cacah (handap), latar sosial kaom menengah, jeung latar sosial kaom ménak (luhur); amanat: unggal carpon, miboga amanat anu bisa dijadikeun eunteung pikeun kahirupan. Kadua dumasar kana kritéria bahan ajar,, tina tujuh carpon karya Ahmad Bakri, aya hiji carpon anu bisa dipaké pikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMA. Ieu hasil panalungtikan pikeun kabeungharan wawasan sastra hususna strukturalisme, sarta bisa dijadikeun alternatif bahan pangajaran aprésiasi sastra di SMA kelas XI. Rekoméndasi ditujukeun ka pihak-pihak nu aya patalina jeung panalungtikan nya éta ka: panalungtikan satuluyna, guru, jeung masarakat. ..... Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan struktur cerita yang meliputi tema, fakta cerita, dan sarana cerita untuk alternative bahan pembelajaran apresiasi sastra di SMA. Penelitian ini menggunakan metode deskriptif analitik, seterusnya menggunakan teknik studi pustaka dan analisis data. Sumber data dalam penelitian ini adalah tujuh cerpen karya Ahmad Bakri dalam buku kumpulan cerpen Dukun Lepus. Hasil ini penelitian diantaranya: Pertama struktur cerita, tema yang terkandung dalam setiap cerpen diantaranya sosial, moral, kepercayaan, norma, dan politik; alur yang digunakan adalah, alur maju, alur maju-mundur dan alur mundur, tokoh yang dianalisis adalah tokoh utama dan tokoh tambahan; watak tokoh yang ditemukan dengan cara mengamati: perilaku tokoh, diaolog tokoh, pemikiran tokoh, dan yang diungkapkan atau yang dipikirkan tokoh mengenai dirinya sendiri; latar yang ditemukan adalah, latar tempat general dan latar tempat parsial, latar waktu terbagi menjadi dua diantaranya, latar waktu yang pasti (absolut) dan latar waktu yang tidak pasti (parsial); sedangkan latar sosial meliputi, latar sosial kaum bawah, latar sosial kaum menengah, dan latar sosial kaum atas; amanat: setiap cerpen, mempunyai amanat yang bisa dijadikan contok untuk kehidupan. Kedua berdasarkan pada kriteria bahan pembelajaran, dari tujuh cerpen karya Ahmad Bakri, terdapat satu cerpen yang bisa digunakan untuk alternative bahan pembelajaran apresiasi sastra di SMA. Hasil penelitian ini untuk memperluas pengetahuan sastra khususnya strukturalisme, serta bisa dijadikan alternative bahan pembelajaran apresiasi sastra di SMA kelas XI. Rekomendari ditujukan untuk pihak-pihak yang berkaitan dengan penelitian yaitu untuk penelitian seterusnya, guru dan masyarakat. ..... This study aims to describe the story structure which includes themes, story facts, and story tools for alternative literary learning materials in high school. This research uses descriptive analytic method, then using literature study techniques and data analysis. The source of the data in this study were seven short stories by Ahmad Bakri in the book collection of Lukus Shaman's short stories. The results of this study include: First the structure of the story, the themes contained in each short story include social, moral, beliefs, norms, and politics; the flow used is, forward flow, backward flow and backward flow, the figure analyzed is the main character and additional figures; the character of the character found by observing: the behavior of the character, the figure's diologist, the character's thoughts, and what is expressed or what the character thinks about himself; the found background is, general place setting and partial place setting, the time setting is divided into two of them, a definite time setting (absolute) and an uncertain (partial) time setting; while the social setting includes, the social background of the lower classes, the social background of the middle class, and the social background of the upper class; Mandate: Every short story has a mandate that can be used as a tool for life. Second, based on the criteria of learning materials, from seven short stories by Ahmad Bakri, there is one short story that can be used for alternative learning materials for appreciation of literature in high school. The results of this study to expand literary knowledge, especially structuralism, and can be used as an alternative material for learning appreciation of literature in the eleventh grade high school. The recommendations are aimed at parties related to research, namely for further research, teachers and the community.