WANDA JEUNG HARTI GAYA BASA KIASAN DINA NOVÉL KEMBANG PATAPAN KARYA SYARIF AMIN - Astri Mulyawati, - (2019)
Masarakat kiwari geus langka nu mikaweruh gaya basa kiasan hususna dina karya sastra. Padahal dina ieu ulikan nyangkaruk rupaning ajén luhur pikeun diaplikasikeun dina kahirupan. Tujuan tina ieu panalungtikan pikeun ngadéskripsikeun wanda jeung harti gaya basa kiasan dina novél Kembang Patapan karya Syarif Amin. Métode nu digunakeun nyaéta métode déskriptif kalayan pamarekan kualitatif. Ari téknik nu digunakeun nyaéta téknik tilikan pustaka. Dumasar hasil panalungtikan kapaluruh 157 data gaya basa kiasan. Éta data satuluyna dipasing-pasing nyindekel kana wanda jeung harti gaya basa. Nilik kana wandana, wangun gaya basa kiasan nu kapaluruh ngawengku gaya basa ngupamakeun 84 data, gaya basa lalandian 32 data, gaya basa panelah 17 data, gaya basa mijalma 13 data, gaya basa raguman 5 data, gaya basa silib 3 data, gaya basa pamoyok 2 data, jeung gaya basa perwatek 1 data. Dumasar kana hartina, gaya basa kiasan kabagi sababaraha bagian ngawengku harti babandingan, harti lalandian, harti panelah, harti babandingan jalma, harti raguman, harti panyungkun, harti pamoyok, jeung harti babandingan pasipatan. Tina ieu panalungtikan bisa dicindekkeun yén dina novél Kembang Patapan nyampak rinéka wangun gaya basa kiasan nu dikontruksi pangarang pikeun nyiptakeun éfék émotif jeung éstétis dina karyana.;Masalah utama yang melatarbelakangi penelitian ini karena sudah jarangnya masyarakat yang mengetahui bentuk gaya bahasa kiasan terutama yang terdapat dalam karya sastra. Padahal dalam gaya bahasa kiasan terdapat beragam nilai luhur yang berguna untuk diaplikasikan dalam kehidupan. Tujuan penelitian ini untuk mendeskripsikan jenis dan makna gaya bahasa kiasan yang terdapat dalam novel Kembang Patapan karya Syarif Amin. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif dengan pendekatan kualitatif. Adapun teknik yang digunakan adalah teknik studi pustaka. Berdasarkan hasil penelitian terdapat 157 data gaya bahasa kiasan. Data tersebut selanjutnya diklasifikasikan ke dalam beberapa bagian yang mengacu pada kajian jenis dan makna gaya bahasa kiasan. Berkaitan dengan jenisnya, gaya bahasa kiasan yang dianalisis tersebut meliputi gaya bahasa perumpamaan 84 data, gaya bahasa perbandingan 32 data, gaya bahasa eponim 17 data, gaya bahasa personifikasi 13 data, gaya bahasa sinekdoke 5 data, gaya bahasa ironi 3 data, gaya bahasa antonomasia 2 data, dan gaya bahasa epitet 1 data. Berdasarkan maknanya, gaya bahasa kiasan terbagi ke dalam beberapa bagian yang meliputi makna perumpamaan, makna perbandingan, makna eponim, makna perbandingan manusia, makna sinekdoke, makna ironi, makna antonomasia, dan makna perbandingan sipat. Dari hasil penelitian dapat disimpulkan bahwa dalam novel Kembang Patapan terdapat beragam bentuk gaya bahasa kiasan yang dikonstruksi pengarang guna menciptakan efek emotif dan estetis dalam karyanya.;The main problem behind this research is that the community has been aware of the figurative form especially in literary works. But in the scholarly knowledge of the allegory there are various noble values that are useful to be applied in life. The purpose of this study is to describe the type and meaning of the figurative language style found in the novel Kembang Patapan by Syarif Amin. The method used is a descriptive method with a qualitative approach. The techniques used were the techniques of library studies. Based on the research results there are 157 figurative language style data. The Data is further classified into several parts that are resting on the study of the type and meaning of the figurative language style. Related to the type, the allusion of the figuratively analyzed that includes, simile language style 84 data, metaphore language style 32 data, ephoymous language style 17 data, pesonification language style 13 data, sinekdoke language style 5 data, sarkasme language style 3 data, antonomasia language style 2 data, and ephytet language style 1 data. Based on its meaning, the figurative language style is divided into several parts which include the meaning of comparison, the meaning of lalandian, meaning of panelah, meaning of the babandingan jalma, meaning of raguman, meaning of panyungkun, meaning of pamoyok, and the meaning of the babandingan pasipatan. From the results can be concluded that in the novel Kembang Patapan there are various forms of figurative language style that was contracted by the authors to create an emotive effect and also aesthetic in his work.