TÉKNIK MNEMONIK JEUNG MÉDIA VIDÉO DINA PANGAJARAN PAGUNEMAN : Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung Taun Ajar 2018-2019 - Nira Sri Rahayu, - (2019)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kurangna minat siswa dina maké basa Sunda. Dina pangajaran basa Sunda kelas VII SMP aya matéri paguneman anu museur siswa diajar nyarita maké basa Sunda. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun kamampuh paguneman siswa kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung saméméh jeung sabada ngalarapkeun téknik mnemonik jeung média vidéo, sarta béda anu signifikan antara kamampuh saméméh jeung sabada maké téknik mnemonik jeung média vidéo. Métode anu dipaké nyaéta studi kuasi ékspérimén kalawan pamekaran kuantitatif ngagunakeun desain one group pre-test post-test. Sumber datana nyaéta 32 siswa di kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung taun ajar 2018-2019. Téknik anu dipaké nyaéta tés lisan. Hasil tina ieu panalungtikan nyaéta, (1) kamampuh paguneman siswa saméméh ngalarapkeun téknik mnemonik jeung média vidéo kaasup kana katégori cukup, kalayan peunteun rata-ratana 60.8; (2) kamampuh paguneman siswa sabada ngalarapkeun téknik mnemonik jeung média vidéo kaasup kana katégori alus pisan, kalayan peunteun rata-ratana 81.3; (3) ayana béda anu signifikan antara kamampuh paguneman siswa saméméh jeung sabada ngalarapkeun téknik mnemonik jeung média vidéo anu katitén dina hasil uji hipotésis atawa uji t, yén titung (17.773) > ditarima atawa ttable (2.045) atawa nilai signifikansina nyaéta Sig.= 0.000 < 0.05, H1 ditarima atawa H0 ditolak. Ku kituna, téknik mnemonik jeung vidéo bisa ngaronjatkeun kamampuh paguneman siswa kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung taun ajar 2018-2019.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya minat siswa dalam memakai bahasa Sunda. Dalam pembelajaran bahasa Sunda kelas VII SMP terdapat matéri percakapan yang memfokuskan siswa untuk belajar berbicara menggunakan bahasa Sunda. Penelitian ini memiliki tujuan untuk mendeskripsikan kemampuan percakapan siswa kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung sebelum dan setelah diterapkannya teknik mnemonik dan média video dan adanya perbedaan yang signifikan kemampuan percakapan siswa antara sebelum dan sesudah dilarapkan teknik mnemonik dan média video. Metode yang digunakan yaitu studi kuasi eksperimen dengan pendekatan kuantitatif menggunakan one group pre-test post-test. Sumber data berjumlah 32 siswa di kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung taun ajar 2018-2019. Teknik yang dipakai adalah tes lisan. Hasil dalam penelitian ini adalah, (1) kemampuan percakapan siswa sebelum dilarapkan teknik mnemonik dan media video termasuk dalam kategori cukup dengan nilai rata-rata 60.8; (2) kemampuan percakapan siswa sesudah dilarapkan teknik mnemonik dan media video termasuk dalam kategori sangat baik dengan nilai rata-rata 81,3; (3) ada perbedaan yang signifikan antara kemampuan percakapan siswa sebelum dan setelah diterapkan tehnik mnemonik dan media video yang terlihat dalam hasil uji hipotesis atau uji t, yang hasilnya adalah titung (17.773) > diterima atau ttable (2.045) atau nilai signifikansinya adalah Sig.= 0.000 < 0.05, H1 diterima atau H0 ditolak. Oleh sebab itu, teknik mnemonik dan media vidéo bisa meningkatkan kamampuh percakapan siswa kelas VII A SMP Negeri 14 Bandung taun ajar 2018-2019.;--This study was based on the problem of lack of interest in students using Sundanese language.There was conversation material for teaching the first grade of junior high school, that focuses the students learning to tell stories using Sundanese language.The aim of this study was for describe students of the first grade A class SMP Negeri 14 Bandung abilities in conversation, before and after the mnemonik techinques and video media is applied, increased or not increased the abilities, and the significant differences of abilities between before and after using the mnemonic techniques and media video techniques. The Methode of this study was quation experiment with quantitative design one group pre-test post-test. The source of the data is 32 students of the first grade A class SMP Negeri 14 Bandung in 2018-2019 academic year. The technique of this study was oral test.The result of this study are; (1) The abilities of students in conversation, between before and after the mnemonik techniques and video media is applied for the enough category that not be able to the average at 60.8; (2) The abilities of students in conversation, between before and after the mnemonik techniques and video media is applied for the very good category that able to the average at 81.3; (3) The significant of differences, between before and after the mnemonik techniques and video media is applied that seen in the result of hypothesis test, or t test are titung (17.773) > accepted or ttable (2.045) or the significant are Sig.= 0.000 < 0.05, H1 accepted or H0 rejected. Therefore, mnemonic techniques and video media techniques can enhance the student of the first grade A class SMP Negeri 14 Bandung of 2018-2019 conversation skills.