KECAP PANCÉN DINA KARANGAN LAPORAN KAJADIAN SISWA KELAS VIII-B SMP NEGERI 12 BANDUNG - Imas Siti Masitoh, - (2019)
Kairutna nalungtik husus kecap pancén dina karangan laporan kajadian, lantaran réa kecap pancén anu teu miboga harti léksikal, tapi pangaruhna gedé pisan nalika maham eusi karangan. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun maluruh jeung ngadéskripsikeun wangun tur wanda kecap pancén. Métode anu digunakeun nyaéta métode déskriptif kalawan ngagunakeun téknik tés jeung dokuméntasi. Data dianalisis maké téhnik analisis unsur langsung. Sumber datana nyaéta karangan laporan kajadian siswa kelas VIII-B SMP Negeri 12 Bandung. Dumasar kana hasil panalungtikan kapaluruh aya opat wangun kecap pancén jeung opat wanda kecap pancén. Wangun kecap pancén anu kapaluruh ngawengku (1) kecap salancar (saengang, dua engang, tilu engang), (2) kecap rundayan (rarangkén hareup, rarangkén tukang, rerangkén barung), (3) kecap rajékan (dwimurni), jeung (4) kecap kantétan (KP + KPang, KPan + KPan, KPang + KB, KPang + Kpany, jeung KS + KBil). Tuluy wanda kecap pancén anu kapaluruh ngawengku (1) kecap panambah (panganteb, panganteur, panahap, panangtu, panambah aspék, jeung panambah modalitas), (2) kecap panyambung (satata, sumélér, jeung anteuran), (3) kecap pangantét (miboga harti tempat ayana, arah tujuan, asal/awal, alat, pangbanding, panglaku, pangwates, tujuan, panyarta jeung pangrandap), sarta (4) kecap panyeluk (miboga harti bungah/gumbira). Ari modél karangan anu hadé ditilik tina makéna kecap pancén nyaéta karangan ka-15 anu ditulis ku Nadhifa A.P judulna "Ngojay di Lémbang". Ieu hasil panalungtikan bisa dijadikeun bahan ajar aspék kabasaan dina nyieun karangan, boh dina wangun dékriptif, naratif, ékspositif, prosedur, atawa argumentatif.;--Ketertarikan meneliti khusus kata tugas dalam karangan laporan peristiwa, disebabkan oleh banyaknya kata tugas yang tidak memiliki makna leksikal, tapi besar pengaruhnya ketika memhami isi karangan. Tujuan penelitian ini untuk mendeskripsikan bentuk dan jenis kata tugas. Metode yang digunakan yaitu métode déskriptif serta teknik tes dan dokumentasi. Data dianalisis menggunakan teknik analisis unsur langsung. Sumber data dalam penelitian ini yaitu karangan laporan peristiwa siswa kelas VIII-B SMP Negeri 12 Bandung Berdasarkan hasil penelitian, ditemukan empat bentuk dan empat jenis kata tugas. Bentuk kata tugas yang ditemukan meliputi (1) kata dasar (satu suku kata, dua suku kata, tiga suku kata), (2) kata berimbuhan (awalan, akhiran, gabungan), (3) kata ulang (dwimurni), dan (4) kata majemuk (KK + P, P + KT, P + KB, P + KSam, dan KS + KBil). Lalu jenis kata tugas yang ditemukan meliputi (1) kata penegas (katégori fatis, pengantar, bertahap, penentu, penambah aspék, dan penambah modalitas), (2) kata sambung (koordinatif, subordinatif, dan antar kalimat), (3) kecap depan (bermakna tempat, arah tujuan, asal/awal, alat, pembanding, pelaku, pembatas, tujuan, penyarta dan objék), serta (4) kata seru (bermakna senang/gembira). Adapun model karangan yang baik dilihat dari penggunaan kata tugasnya yaitu karangan ke-15 yang ditulis oleh Nadhifa A.P berjudul "Ngojay di Lembang". Hasil penelitian ini bisa dijadikan bahan ajar aspek kebahasaan dalam membuat karangan, baik dalam bentuk déskriptif, naratif, ékspositif, prosedur, atau argumentatif.;--Interest in researching specific task words in the event report essay, is due to the large number of task words that do not have lexical meaning, but have a big influence when understanding the contents of the essay. The purpose of this study is to describe the form and type of assignment words. In this study descriptive method was used as well as test and documentation techniques. Data were analyzed using direct element analysis techniques. The source of data in this study is the essay of the incident report of class VIII-B students of SMP Negeri 12 Bandung. Based on the results of the study, four forms and four types of assignment words were found. Forms of assignment words found include (1) basic words (one syllable, two syllables, three syllables), (2) affixed words (front affixes, rear affixes, front-back affixes), (3) repetitive words ( dwimurni), and (4) compound words (KK + P, P + KT, P + KB, P + KSam, and KS + KBil). Then the types of assignment words found include (1) confirmation words (phatic categories, introduction, step, determinant, aspék enhancer, and enhancer modality), (2) conjunctions (coordinative, subordinate, and between sentences), (3) front soy sauce (meaningful place, direction of destination, origin beginning, tool, comparison, actor, limiter, goal, messenger and object), and (4) interjection (meaning happy / happy). The good essay model is seen from the use of the assignment words, the 15th essay written by Nadhifa A.P entitled "Ngojay in Lembang". The results of this study can be used as teaching material for language aspects in making essays, both in the form of descriptive, narrative, positive, procedural, or argumentative.