RARANGKÉN BARUNG JEUNG GABUNG DINA NOVÉL BÉNTANG HARIRING KARYA DIAN HENDRAYANA : Ulikan Struktur, Fungsi, jeung Harti - Sitti Komala, - (2019)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan téh nyaéta ayana pola rarangkén barung jeung gabung anu anyar. Larapna pola anu anyar téh aya dina novél Bentang Hariring karya Dian Hendrayana. Ku kituna, panalungtikan ieu téh miboga tujuan pikeun ngadekripsikeun (1) rarangkén barung jeung gabung dina novél Béntang Hariring; (2) struktur rarangkén; (3) fungsi rarangkén; jeung (4) harti rarangkén. Dina ieu panalungtikan téh ngagunakeun pamarekan kualitatif kalayan métode deksriptif jeung téhnik studi pustaka ngaliwatan téhnik modél prosés ((item and process (IP)). Anu jadi sumber data dina ieu panalungtikan téh nyaéta novél Béntang Hariring karya Dian Hendrayana nu kungsi meunang hadiah Samsoedi. Hasil anu kapanggih dina ieu panalungtikan téh aya 26 wangun rarangkén barung jeung gabung tina 215 kecap anu frekuensina 328 kali, di antarana 9 rarangkén barung jeung 17 rarangkén gabung. Disawang tina struktur panalungtikan aya 26 rupa pola struktur rarangkén barung jeung gtabung. Ari disawang tina fungsi rarangkén mah aya nu kaasup kana fungsi derivatif jeung fungsi infléktif. Katitén nu kaasup kana fungsi derivatif aya 33 rarangkén barung jeung gabung, ari anu kaasup kana fungsi infléktif mah aya 16 rarangkén. Lamun disawang tina harti gramatikal tina 26 rarangkén kapanggih 37 harti gramatikal anu anyar nyaéta harti 'hal nu di -D', 'bisa di -D- an', 'bisa di -D- keun', 'bisa kakeunaan D', 'teu kahaja kakeunaan', 'kakeunaan D', 'teu dihaja D', 'jadi ngarasa', 'bagian', 'nuduhkeun (anafora)', 'tempat', 'hal anu patali jeung', 'paling', 'bakal', 'sawaktu', 'saharita', 'panganteb', 'aya di D', 'kakeunaan pagawéan', 'kakeunaan pagawéan D kalawan inténsif', 'dijieun jadi D', 'dijieun jadi ka D', 'kalakuan kakeunaan teu dihaja', 'ngalakukeun kalawan inténsif', 'ngalakukeun D (pikeun')', 'dina kaayaan', 'sababaraha kali ngalakukeun', 'méré D (ka)', méré D', 'nyieun jadi D', 'ngajadikeun D (-an), 'ngalakukeun D kalawan inténsif', 'ngahasilkeun D', 'nyababkeun', 'nepikeun', 'nitah di -D'.;--Latar belakang dalam penelitian ini adalah adanya pola baru kata imbuhan konfiks dan ambifiks. Larapnya pola baru kata imbuhan ada dalam novél Bentang Hariring karya Dian Hendrayana. Oleh sebab itu, penelitian ini mempunyai tujuan untuk mendeskripsikan (1) imbuhan konfiks dan ambifiks dalam novel Bentang Hariring; (2) struktur imbuhan; (3) fungsi imbuhan; (4) makna imbuhan. Dalam penelitian ini menggunakan pendekatan kualitiatif dengan metode deskriptif dan téhnik studi pustaka dengan tehnik model proses ((item and process (IP)). Yang menjadi sumber data dalam penelitian ini adalah novél Béntang Hariring karya Dian Hendrayana sudah meraih hadiah Samsoedi. Hasil yang terdapat dalam penelitian ini ada 26 bentuk kata imbuhan konfiks dan ambifiks dalam 215 kata yang frekuensinya 328 kali, di antaranya 9 imbuhan konfiks dan 17 imbuhan ambfikis. Dilihat dari struktur penelitian ada 26 jenis pola struktur imbuhan konfiks dan ambifiks. Apabila dilihat dari fungsi imbuhan ada yang termasuk fungsi derivatif dan fungsi inflektif. Yang termasuk ke dalam fungsi derivatif ada 33 imbuhan konfiks dan ambifiks dan yang termasuk kedalam fungsi inflektif ada 16 imbuhan. Apabila dilihat dari makna gramatikal dalam 26 imbuhan teranalisis 37 makna gramatikal yang baru diantaranya makna , 'hal yang di -D', 'bisa di -D- ', 'bisa di -D- kan', 'bisa terkena D', 'tidak sengaja terkena', 'terkena D', 'tidak disengaja D', 'jadi merasa', 'bagian', 'menunjukan (anafora)', 'terkena dengan tidak sengaja', 'tempat', 'hal yang berkaitan dengan', 'paling', 'akan', 'sewaktu', 'seketika', 'panganteb', 'ada di D', 'terkena kerjaan', 'terkena kerjaan D dengan inténsif', 'dibuat jadi D', 'dibuat jadi ke D', 'kelakuan terkena tidak sengaja', 'melakukan dengan inténsif', 'melakukan D (untuk')', 'dalam keadaan', 'beberapa kali melakukan', 'memberi D (ke)', memberi D', 'membuat D', 'menjadikan D (-an), 'melakukan D dengan inténsif', 'menghasilkan D', 'menyebabkan', 'menyampaikan', 'menyuruh di -D'.;--This research is motivated by the new pattern of confix and ambifix words. The hope is that the new pattern of affix words is in the novel Harientang by Dian Hendrayana. Therefore, this study aims to describe (1) confix and ambifix affixes in the Bentang Hariring novel; (2) additive structure; (3) additive function; (4) affixing meaning. In this study using a qualitative approach with descriptive methods and literature study techniques with (process and process (IP) models. The source of the data in this study is the novél Béntang Hariring by Dian Hendrayana which has won the same prize. Results contained in there are 26 forms of confix and ambifix, including 9 confix affixes and 17 ambfikis affixes.Considering the structure of the study there are 26 types of confix and ambifix structure patterns, when seen from the additive function there are derivative functions and inflective functions. including derivative functions, there are 33 confixes and ambifixes and those included in the inflective function are 16 affixes, whereas when viewed from the grammatical meaning in the analysis of 26 affixes 37 the new grammatical meanings include meaning, 'thing on D', 'can be -D- an', 'can be -D- keun', 'can be affected D', 'accidentally hit', 'hit D', 'accidental D', 'so feel', 'part', showing (anafora)', 'the place', 'things related to', 'most', 'will', 'when', 'immediately', 'panganteb', 'it is inD', 'exposed to work', 'exposed to intensive work D', 'made finished D', 'made to D', 'the behavior was accidentally exposed', 'conduct inténsif', 'do D (for')', 'in a state of', 'several times', 'give D (to)', 'give D', 'make it finished D', 'make D (-an), 'do D intensively', 'produce D', 'cause', 'deliver', 'tell on -D'.