ISTILAH TRADISI TATANÉN NYAWAH DI DÉSA SUKADANA KECAMATAN PAGERAGEUNG KABUPATÉN TASIKMALAYA PIKEUN BAHAN AJAR MACA ARTIKEL DI SMA - Trismayanti, - (2019)
Kasang tukang tina ieu panalungtikan nyaéta istilah-istilah nu aya dina tradisi tatanén nyawah méh teu dipikawanoh deui ku masarakat, boh dina prak-prakanna boh pakakas nu digunakeunana. Tujuan ieu panalungtikan pikeun maluruh ngeunaan (1) prak-prakan molah sawah, (2) papasingan istilah dumasar ngolah tanah, pakakas, ngaran paré, jeung hama, (3) unsur kabudayaan dina tatanén nyawah, (4) larapanna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran maca artikel di SMA. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode kualitatif deskriptif kalawan téhnik talaah pustaka, obsérvasi, wawancara, jeung dokumentasi. Hasil panalungtikanna nyaéta Kahiji ayana déskripsi ngeunaan prak-prakan tradisi tatanén nyawah ti mimiti mitembeyan nepi ka panén, istilah-istilah tatanén nu kapanggih jumlahna aya 137; Kadua papasingan istilah nu kapanggih jumlahna aya 91, ngawengku istilah ngolah tanah 42, pakakas 26, ngaran paré 14, jeung hama 9; Katilu, dina tatanén nyawah kapanggih unsur budaya nyaéta sistem religi, sistem organisasi social, sistem pangaweruh, basa, kasenian, sistem pakasaban, sarta sistem téknologi jeung pakakas. Kaopat dumasar kana kriteria bahan pangajaran, hasil tina ieu panalungtikan bisa dijadikeun bahan pangajaran jeung evaluai maca artikel budaya di kelas XII SMA. Saran pikeun panaluntikan satuluyna, dipiharep ayana panalungtikan ngeunaan istilah tatanén nyawah tina puseur séjen nu leuwih jero jeung dina wengkuan objek panalungtikan nu leuwih lega.;--Latar belakang penelitian ini yaitu istilah-istilah yang terdapat dalam tradisi pertanian sawah, sudah mulai jarang digunakan oleh masyarakat, baik dalam cara pengolahan ataupun dalam peralatan yang digunakannya. Tujuan dari penelitian ini yaitu untuk mendeskripsikan (1) cara menggarap sawah, (2) pembagian istilah berdasarkan cara menggarap tanah, alat, nama padi, dan hama, (3) unsur kebudayaan dari sistem pertanian, (4) digunakannya hasil penelitian sebagai bahan pembelajaran membaca artikel di kelas XII SMA. Metode yang digunakan dalam panelitian ini adalah metode kualitatif deskriptif dengan teknik kajian pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Hasil dari penelitian ini yaitu Pertama cara mengolah sawah dari awal sampai panén, istilah dalam pertanian ditemukan dalam 137 istilah; Ke-dua pembagian istilah terdapat 91 yang mencakup cara menggarap tanah 42, alat 26, nama padi 14, dan hama 9; Ke-tiga dalam dalam pertanian tradisional terdapat unsur kebudayaan yaitu sistem religi, sistem organisasi sosial, sistem ilmu pengetahuan, bahasa, kesenian, sistem mata pencaharian, serta sistem téknologi dan peralatan; Ke-empat berdasarkan pada kriteria bahan pembelajaran, hasil dari penelitian ini bisa dijadikan bahan pembelajaran membaca artikel di kelas XII SMA. Saran untuk peneliti selanjutnya yaitu agar meneliti tetntang istilah pertanian sawah tradisional di daerah lain dalam jangkauan yang lebih luas.;--The background of this research is that the terms contained in the tradition of rice farming, have begun to be rarely used by the community, both in the way of processing or in the equipment used. The purpose of this study is to describe (1) how to work on rice fields, (2) division of terms based on how to cultivate land, tools, names of rice, and pests, (3) cultural elements of agricultural systems, (4) the use of research results as learning material read articles in class XII of high school. The method used in this research is descriptive qualitative method with library research techniques, observation, interviews, and documentation. The results of this study are: First, how to process rice fields from the beginning to the next, the term in agriculture is found in 137 terms; The two terms divisions are 91 which include how to work on land 42, tool 26, name rice 14, and pest 9; The third in traditional agriculture has cultural elements, namely religious systems, social organization systems, scientific systems, languages, arts, livelihood systems, and technology and equipment systems; The fourth is based on the criteria for learning materials, the results of this study can be used as learning material to read articles in class XII of high school. Suggestions for future researchers are to examine the term traditional rice farming in other areas in a wider range.