NOVÉL CARITA SI DIRUN KARYA SAMSOEDI PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI SAKOLA KELAS IX SMP (Ulikan Struktural jeung Ajén Moral) - Riska Parlina, - (2019)
ABSTRAK Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku kurangna minat maca siswa kana karya sastra hususna novél sunda. Tujuan ieu panalungtikan téh pikeun ngadeskripsikeun struktur carita jeung ajén moral nu aya dina novél Carita Si Dirun karya Samsoedi, sarta dipatalikeun jeung bahan pangajaran maca novél di SMP kelas IX. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode deskriptif-analitik. Ari tehnik nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta tehnik studi pustaka. Hasil tina ieu panalungtikan kapaluruh téma dina novél Carita Si Dirun nyaéta robahna laku lampah hiji budak nu kacida bangor jeung basangkalna lantaran tara nurut ka omongan kolotna; galur nu digunakeun nyaéta galur maju atawa mérélé; tokoh dina novél aya 21 urang palaku, kalawan tokoh utamana nyaéta Si Dirun; latar nu kapaluruh dina novél Carita Si Dirun ngawengku 21 latar tempat, 30 latar waktu, sarta 3 golongan latar status sosial; sudut pandang nu digunakeun ku pangarang nyaéta jalma katilu-teu kawatesanan; gaya basa nu digunakeun dina ieu novél ngawengku 6 gaya basa ngupamakeun, 1 gaya basa mijalma, jeung 5 babasan. Ajén moral dina novél Carita Si Dirun ngawengku moral disawang tina kamekaran perseptual, moral disawang tina kamekaran motorik, moral disawang tina ngawasa pola-pola kaparigelan méntal, jeung moral disawang tina kamekaran pangaweruh basa jeung mikir. hasil panalungtikan téh bisa dijadikeun alternatif pikeun bahan pangajaran maca di SMP kelas IX. Kecap Galeuh: Ajén Moral, Novél, Struktural ABSTRAK Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya minat baca siswa terhadap karya sastra khususnya novel sunda. Tujuan penelitian ini untuk mendeskripsikan struktur cerita dan nilai moral yang terkandung dalam novel Carita Si Dirun karya Samsoedi, serta dihubungkan dengan bahan pembelajaran membaca novel di SMP kelas IX. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif analitik. Selain itu, teknik yang digunakan adalah teknik studi pustaka. Hasil penelitian ini yaitu tema novel Carita Si Dirun adalah tema sosial tentang berubahnya sikap dan perilaku seorang anak yang sangat nakal dan tidak pernah mendengar ucapan orang tuanya; alur yang digunakan adalah alur maju; tokoh dalam novel ada 21 orang, dengan tokoh utamanya adalah Si Dirun; latar yang terdapat dalam novel Carita Si Dirun ada 21 latar tempat, 30 latar waktu, dan 3 golongan latar status sosial; sudut pandang yang digunakan oleh pengarang adalah orang ketiga serba tahu; gaya bahasa yang digunakan dalam novel ada 6 majas perbandingan atau simile, 1 majas personifikasi, dan 5 peribahasa. Nilai moral yang terkandung di dalamnya yaitu moral dilihat dari perkembangan perseptual, moral dilihat dari perkembangan motorik, moral dilihat dari perkembangan menguasai pola-pola keterampilan mental, dan moral dilihat dari perkembangan pengetahuan bahasa dan pikir. Hasil penelitian ini dapat dijadikan alternatif bahan pembelajaran membaca di SMP kelas IX. Kata Kunci : Nilai Moral, Novel, Strukturl ABSTRACT This research is motivated by the lack of students' interest in reading literature, especially Sundanese novels. The purpose of this study is to describe the structure of the story and moral values contained in the novel Carita Si Dirun by Samsoedi, as well as to be connected with learning materials to read novels in junior high school class IX. The method used is an analytic descriptive method. In addition, the technique used is literature study techniques. The results of this study are the theme of the novel Carita Si Dirun is a social theme about changing the attitudes and behavior of a child who is very naughty and has never heard the words of his parents; flow used is forward flow; there are 21 characters in the novel, with the main character being Si Dirun; the setting contained in the Carita Si Dirun novel there are 21 place settings, 30 time settings, and 3 social status setting groups; the point of view used by the author is an all-knowing third person; the style of language used in the novel there are 6 forms of comparison or simile, 1 form of personification, and 5 proverbs. The moral values contained in it are morals seen from perceptual development, morals seen from motor development, morals seen from the development of mastering mental skill patterns, and morals seen from the development of language knowledge and thought. The results of this study can be used as an alternative reading learning material in SMP class IX. Keywords: Novel, Moral Values, Structural