FUNGSI CAI DINA DONGÉNG SUNDA : Ulikan Struktural jeung Intertékstual - Nesa Wara Puspita, - (2019)
Kasang tukang dina ieu panalungtikan nya éta rupa-rupa fungsi cai anu aya dina dongéng Sunda. Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun (1) struktur dongéng-dongéng Sunda nu miboga unsur cai nu ngawengku téma, palaku, galur jeung latar; (2) babandingan fungsi cai dina dongéng-dongéng Sunda nu miboga unsur cai. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta déskriptif analitik sarta ngagunakeun pamarekan struktural jeung intertékstual. Téhnik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nya éta téhnik studi pustaka. Anu jadi obyék panalungtikan nya éta 17 dongéng Sunda anu miboga unsur cai. Hasilna (1) tina 17 dongéng anu dianalisis strukturalna miboga téma anu aya patalina jeung kahirupan mahluk hirup boh manusa boh sato sarta bisa jadi ajén pikeun dilarapkeun dina kahirupan. Galur dina unggal dongéng ngagunakeun galur mérélé. Latar dina unggal dongéng dibagi jadi tilu nya éta latar tempat, latar waktu, jeung latar sosial. Palaku dina unggal dongéng dibagi jadi dua nya éta palaku utama jeung palaku tambahan; (2) fungsi cai dina dongéng anu kapaluruh nya éta cai minangka ubar, cai minangka ngaran tempat, cai jadi tapel wates wilayah, cai nu jadi mamala, cai pikeun kabutuhan sapopoé, jeung cai minangka hal anu jadi pantrangan. Cindekna, struktur tina 17 dongéng anu dianalisis miboga struktur lengkep sarta miboga fungsi anu béda jeung nu sarua.;--Latar belakang dari penelitian ini adalah bermacam-macam fungsi air yang ada dalam dongeng Sunda. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan (1) struktur dongeng-dongeng Sunda yang memiliki unsur air yang mencakup tema, alur, latar dan tokoh (2) perbandingan fungsi air dalam dongéng-dongéng Sunda yang memiliki unsur air. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analisis dengan menggunakan pendekatan struktural dan intertekstual. Teknik yang digunakan dalam penelitian ini adalah teknik studi pustaka. Objek penelitian adalah 17 dongeng Sunda yang mempunyai unsur air. Hasil penelitian ini yaitu (1) dari 17 dongeng yang dianalisis menggunakan pendekatan struktural mempunyai tema yang berhubungan dengan kehidupan makhluk hidup baik manusia ataupun hewan dan tema setiap dongeng bisa menjadi cerminan dalam kehidupan sehari-hari. Alur setiap dongéng menggunakan alur maju. Latar dalam setiap dongéng dibagi menjadi tiga yaitu latar tempat, latar waktu, dan latar sosial. Tokoh dalam dongeng dibagi menjadi dua yaitu tokoh utama dan tokoh tambahan; (2) fungsi air dalam dongeng yang ditemukan yaitu unsur air sebagai obat penyakit, unsur air sebagai asal nama tempat, unsur air sebagai batas wilayah, unsur air yang menyebabkan bencana, unsur air sebagai kebutuhan sehari-hari, dan unsur air sebagai hal yang dilarang. Kesimpulannya, 17 dongeng yang dianalisis memiliki struktur lengkap dan fungsi air dalam dongeng memiliki persamaan dan perbedaan.;--The background of this research is the using of water in Sundanese folktale. This research aim to describe (1) the structure of Sundanese folktales that have the element of water, which contain theme, plot, setting, and character. (2) the comparison of water element's function in Sundanese folktales. The method used in this research is descriptive with structural and intertextual approaches. Technic used in this research is literature study. Objects of this research are 17 Sundanese folktales that have water element. The results are (1) from 17 folktales that been analyzed with the structural approach, the theme of every folktalkes has similiraties that related and also can be applied as values in daily life. The plot used in every folktale is straight path. The setting used in every folktale is divided by three parts, which contains background place, time background, and social background. The character used in folktales divided by two, which are main character and peripheral character; (2) the functions of water in Sundanese folktales that been analyzed are water as a medicine, water as a toponymy, water as a region border, water as the cause of disaster, water as a the need for daily basis, and water as a forbidden thing. In conclusion, the structural of 17 folktales are complete and the function of water in every folktales has differences and also similarities.