FUNGSI KATERANGAN DINA NOVÉL BÉNTANG PASANTRÉN KARYA USÉP ROMLI H.M : Ulikan Struktur jeung Semantis - Syifa Nurafifa, - (2019)
Ieu panalungtikan mibanda tujuan pikeun nganalisis jeung medar fungsi katerangan. Déskripsina ngawengku distribusi katerangan, wangun katerangan, warna katerangan, jeung peran semantis nu kapaluruh dina novél Béntang Pasantrén karya Usép Romli H.M. Dina ieu panalungtikan digunakeun pamarekan kualitatif kalawan métodeu déskriptif kualitatif. Data dikumpulkeun maké téhnik ulikan pustaka pikeun ngolah data kalawan téhnik analisis langsung. Hasil tina ieu panalungtikan, kapaluruh aya 411 fungsi katerangan, anu di déskripsikeunnana dumasar kana distribusi, wangun, warna, jeung peran semantis. Dumasar kana distribusi, fungsi katerangan umumna nyicingan posisi katerangan di ahir klausa (173 data) anu pangsaeutikna nyicingan posisi campuran (74 data). Sésana nyicingan posisi katerangan di awal klausa (74 data), jeung posisi katerangan di tengah klausa (142 data). Ari dumasar wangun pangeusina katerangan umumna diseusian ku wangun klausa (26 data), nu pangsaeutikna wangun kecap (6 data). Sésana wangun frasa aya (18 data). Dumasar warna pangeusina katerangan umumna dieusian ku frasa préposisional (83 data), nu pangsaeutikna advérbial (1 data), adjéktival (1 data). Sésana dieusian ku nominal (9 data), jeung numeralia (23 data). Dumasar peran semantis nu kapaluruh téh dipasing-pasing jadi tilu welas rupa, nyaéta katerangan waktu (9 data), katerangan tempat (123 data), katerangan alat (23 data), katerangan cara (11 data), katerangan pamareng (2 data), katerangan sabab (10 data), katerangan babandingan (9 data), katerangan pangiwal (1 data), katerangan tujuan (8 data), katerangan akibat (16 data), katerangan pangjumlah (39 data), katerangan syarat (8 data), jeung katerangan atributif (20 data). Dumasar kana hasil panalungtikan bisa dicindekkeun yén fungsi katerangan mibanda distribusi, wangun, warna, jeung peran semantis. Éta opat unsur téh patali jeung ulikan struktur jeung semantik.;--Penelitian ini mempunyai tujuan untuk menganalisis dan membahas fungsi keterangan. Deskripsinya terdiri distribusi keterangan, wujud keterangan, kategori keterangan, dan peran semantis yang terdapat dalam novel Béntang Pasantrén karya Usép Romli H.M. Dalam penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan metode deskriptif yang digunakan dalam penelitian ini yaitu deskriptif kualitatif. Data dikumpulkan menggunakan tehnik studi pustaka untuk mengolah data yaitu tehnik analisis langsung. Hasil penelitian ini, menemukan 411 fungsi keterangan, yang dideskripsikan berdasarkan distribusi, wujud, kategori, dan peran semantis. Berdasarkan distribusi, fungsi katerangan dapat menempati posisi di awal klausa (74 data), di tengah klausa (142 data), di akhir klausa (173 data), dan posisi campuran (22 data). Berdasarkan wujud dapat berwujud kata (6 data), berwujud (18 data), dan berwujud klausa (26 data). Berdasarkan kategori fungsi keterangan dapat diisi dengan nominal (9 data), adverbial (1 data), numeralia (23 data), adjectival (1 data), dan frasa preposisional (83 data). Berdasarkan peran semantic ditemukan ada tiga belas makna fungsi keerangan yakni, waktu (9 data), tempat (123 data), alat (23 data), cara (11 data), penyerta (2 data), penyebab (10 data), pembandingan (9 data), perkecualian (1 data), tujuan (8 data), akibat (16 data), jumlah (39 data), syarat (8 data), dan atributif (20 data). Berdasarkan hasil penelitian bisa disimpulkan bahwa fungsi keterangan meliputi distribusi, wujud, kategori, dan peran semantis. Empat unsur itu berhubungan dengan kajian struktur dan semantik. ;--This research aims to analyze and discuss the function of the description. The description consists of distribution information, form description, category description, and the role of semantic difference found in the novel Béntang Pasantrén paper Usép Romli h.m. in this study using qualitative approaches with a descriptive method used in this study, qualitative descriptive. The data collected using the method to process data library studies namely engineering analysis directly. The results of this research, found 411 function description, which is described on the basis of the distribution form, categories, and the role of semantic difference. Based on the distribution, function description can be placed at the beginning of clause (74), in the middle of a clause (142 data), at the end of clause (173 data), and a mixed position (22). Based on intangible can form words (6), intangibles (18), and intangible clause (26 data). Based on the category description function can be filled with nominal (9), adverbialen (1), numeralia (23), the adjectival (1 data), and the phrase preposisional (83). Based on the role of semantic found there are thirteen function meaning description i.e., time (9), places (123), tools (23), how (11), companion (2 data), causes (10), benchmarking (9), exception (1 data), goals (8), result (16 data), (39), (8), and the attributive (20). Based on the results of the research can be inferred that the function description includes the distribution, form, categories, and the role of semantic difference. The four elements that relate to the study of structure and semantics.