MODÉL PANGAJARAN COMPLETE SENTENCE PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS TÉKS BIANTARA : Studi Kuasi Ékspérimén ka Siswa Kelas XI IPA 1 SMAN 24 Bandung Taun Ajar 2018/2019 - Sely Mutia Zein, - (2019)
Kasang tukang dilaksanakeunna ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa maham struktur/adegan dina nulis téks biantara jeung nangtukeun gaya basa anu dipakéna. Anapon tujuan tina ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun (1) kamampuh siswa nulis téks biantara nepikeun saméméh ngagunakeun modél Complete Sentence; (2) kamampuh siswa nulis téks biantara sanggeus ngagunakeun modél Complete Sentence; jeung (3) béda anu signifikan antara kamampuh siswa nulis téks biantara saméméh jeung sanggeus ngagunakeun modél Complete Sentence. Métode anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode kuasi ékspérimén ku cara ngagunakeun desain pretest jeung posttest. Sumber data ieu panalungtikan nya éta 33 siswa kelas XI IPA 1 SMAN 24 Bandung taun ajar 2018/2019. Instrumén anu digunakeun diantarana soal jeung pedoman observasi. Hasil tina panalungtikan nétélakeun yén (1) kamampuh siswa nulis téks biantara saméméh ngagunakeun modél Complete Sentence asup kana kategori can mampuh kalayan peunteun 67,00; (2) kamampuh siswa nulis téks biantara sanggeus ngagunakeun modél Complete Sentence asup kana kategori mampuh kalayan peunteun 91,06; (3) ngaronjatna kamampuh siswa nulis téks biantara sanggeus ngagunakeun modél Complete Sentence katingali tina selisih peunteun 24,06. Dumasar kana hasil panalungtikan, bisa dicindekkeun yén modél Complete Sentence téh éféktif pikeun ngaronjatkeun kamampuh nulis téks biantara.;--Dilaksanakannya penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kemampuan siswa dalam menentukan ide/gagasan, memahami struktur/adegan dalam menulis teks pidato dan gaya bahasa yang akan digunakannya. Adapun tujuan dari dilaksanakannya penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan (1) kemampuan siswa menulis teks pidato sebelum menggunakan model Complete Sentence, (2) kemampuan siswa menulis teks pidato sesudah menggunakan model Complete Sentence, dan (3) beda kemampuan siswa menulis teks pidato sebelum dan sesudah menggunakan model Complete Sentence. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode kuasi eksperimen, dengan menggunakan desain pretest dan posttest. Sumber data dalam penelitian ini adalah 31 siswa kelas XI IPA 1 SMAN 24 Bandung Tahun Ajaran 2018/2019. Instrumen yang digunakan dalam penelitian ini adalah soal dan pedoman observasi. Hasil penelitian ini diantaranya (1) kemampuan siswa menulis teks pidato sebelum menggunakan model Complete Sentence memperoleh rata-rata nilai 67,00; (2) kemampuan siswa menulis teks pidato sesudah menggunakan model Complete Sentence memperoleh rata-rata nilai 91,06; (3) ada peningkatan kemampuan siswa menulis teks pidato sesudah menggunakan model Complete Sentence dengan selisih rata-rata nilai 24,06. Berdasarkan hasil penelitian tersebut maka dapat disimpulkan bahwa model Complete Sentence efektif untuk meningkatkan kemampuan menulis teks pidato.;--This research is motivated by the lack of students' ability to understand the structure / scene in writing speech texts and the style of language they will use. The purpose of this study is to describe (1) the ability of students to write speech texts before using the Complete Sentence model, (2) the ability of students to write speech texts after using the Complete Sentence model, and (3) the difference in the ability of students to write speech texts before and after using the Complete Sentence model. The method used in this study was a quasi-experimental method, using the pretest and posttest design. Sources of data in this study were 33 students of class XI IPA 1 of SMAN 24 Bandung Academic Year 2018/2019. The instruments used in this study are questions and observation guidelines. The results of this study are (1) the ability of students to write speech texts before using the Complete Sentence model to obtain an average value of 67; (2) the ability of students to write speech texts after using the Complete Sentence model obtains an average value of 91.06; (3) there is an increase in the ability of students to write biantara texts after using the Complete Sentence model with a difference in the average value of 24,06. Then it can be concluded that the Complete Sentence model is effective for improving the ability to write speech texts.