ASPÉK SOSIAL DINA KUMPULAN CARITA BUDAK ULIN DI MONUMÉN KARYA TÉTTI HODIJAH : Ulikan Objéktif, Mimétik, jeung Pragmatik - Kurnia Sari, - (2019)
Ieu panalungtikan miboga kasang tukang tina kurangna kasadaran masarakat ngaaprésiasi karya sastra nu miboga aspék sosial. Ku kituna, aya tarékah pikeun ngarobah éta hal ku cara ngamangpaatkeun sastra anak, salaku bahan pangajaran ka budak nu umurna kurang ti 12 taun, utamana di kalangan masarakat umum. Ieu panalungtikan miboga tujuan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun aspék sosial nu nyangkaruk dina kumpulan carita budak Ulin di Monumén. Métode nu digunakeun nyaéta métode déskriptif analisis. Léngkah-léngkah dina ieu panalungtikan nyaéta ngumpulkeun data, nganalisis data, jeung ngadéskripsikeun data. Sumber data tina ieu panalungtikan nyaéta kumpulan carita budak Ulin di Monumén Karya Tétti Hodijah. Hasil tina ieu panalungtikan kapaluruh ayana carita nu miboga unsur objéktif nu ngawengku lima unsur nyaéta galur, latar, palaku jeung watek, jihat sawangan, jeung téma; kapaluruh ayana unsur mimétik dina kumpulan carita budak Ulin di Monumén; kapaluruh kumaha réspon pamaca ngagunakeun pamarekan pragmatik kana kumpulan carita budak Ulin di Monumén; dina kumpulan carita budak Ulin di Monumén kapaluruh ayana aspék sosial agama, ékonomi, jeung atikan.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya kesadasaran masyarakat mengapresiasi karya sastra yang banyak mengandung nilai-nilai sosial. Oleh karena itu, ada usaha untuk mengubah hal tersebut dengan cara memanfaatkan sastra anak sebagai bahan pembelajaran pada anak yang berusia dibawah 12 tahun, terutama di kalangan masyarakat umum. Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan aspek sosial yang terkandung dalam kumpulan cerita anak Ulin di Monumén. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analisis, dengan langkah-langkah sebagai berikut yaitu mengumpulkan data, menganalisis data yang terkumpul, dan mendeskripsikan data. Sumber data utama dari penelitian ini adalah buku kumpulan cerpen Ulin di Monumén karangan Tetti Hodijah. Data yang diperoleh berupa catatan hasil telaah studi pustaka. Hasil penelitian ini menemukan adanya cerita memiliki unsur-unsur objektif atau struktural yang mandiri, terdiri dari lima unsur yaitu alur, latar, penokohan, sudut pandang, dan tema; terdapat unsur mimetik atau tiruan dalam kumpulan cerita anak Ulin di Monumén; bagaimana réspon pembaca terhadap kumpulan cerita anak Ulin di Monumén menggunakan teori pragmatik; dalam kumpulan cerita anak Ulin di Monumén ini terdapat aspek sosial yang meliputi aspek sosial agama, ekonomi, dan pendidikan.;--This research is based on a lack of public awareness to appreciate literary works that contain many social values. Therefore, there is an effort to change it by utilizing children's literature as a learning material for children under 12 years of age, especially among the general public. This research aims to describe the social aspects contained in collection of children's stories Ulin di Monumén. The method used in this research is descriptive analysis method, with the following steps collecting data, analyze the collected data, and describe data. The main data source of this research is the book collection of children's stories Ulin di Monumén written by Tetty Hodijah. The data obtained is in the form of notes on the results of a literature study. The results of this study found the existence of short stories have independent objective or structural elements, consisting of five elements, plot, background, characterization, point of view, and theme; there are mimetic or imitation elements and pragmatics in the collection of children's stories Ulin di Monumén; in this collection of children's stories Ulin di Monumen there are social aspects which covered social, religious, economic aspects, and education.