PUPUJIAN DI KELURAHAN CIGONDÉWAH KALÉR KECAMATAN BANDUNG KULON KOTA BANDUNG PIKEUN BAHAN PANGAJARAN NGAREGEPKEUN DI KELAS VII SMP : Ulikan Struktural jeung Ajén Atikan Karakter - Santi Adawiah, - (2019)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku langkana pupujian Sunda dinadomkeun dina jaman kiwari. Tujuan tina ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadéskripsikeun struktur lahir, struktur batin, jeung ajén atikan karakter dina pupujian di Kelurahan Cigondéwah Kalér, Kecamatan Bandung Kulon, Kota Bandung sarta larapna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran ngaregepkeun di kelas VII SMP. Métode anu dilarapkeun nyaéta métode deskriptif-analitik. Téknik dina ngumpulkeun data nyaéta téknik talaah pustaka, obsérvasi, wawancara, dokuméntasi, jeung transliterasi. Pupujian nu kapanggih nyaéta 76 judul pupujian ti 6 urang narasumber, tuluy nyokot 16 judul pikeun dianalisis. Dumasar kana struktur lahir, pupujian nu kapanggih diwangun ku 4-20 pada, jumlah padalisana 2 jeung 4 padalisan, réana diwangun ku 8 engang. Diksi réana nepikeun umajak, nitah, jeung murwakanti. Imaji nu kapanggih nyaéta imaji perasaan, pendengaran, penglihatan, gerak nu dituduhkeun ku kecap kongkrit. Gaya basa nu réa kapanggih nyaéta lalandian. Purwakanti réana mindoan wekas. Dumasar kana struktur batin, pupujian nu kapanggih dina téma nyaéta réana ngeunaan pépéling jeung bag-bagan ibadah. Rasa nu mindeng kagambar nyaéta rasa sumerah diri. Nada réana ngélingan, ngajak, jeung méré nyaho. Amanatna bisa ngalaksanakeun pituduh jeung paréntah dina eusi pupujian. Ajén atikan karakter nu kapanggih nyaéta religius, jujur, disiplin, kerja keras, demokratis, rasa ingin tahu, cinta damai, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggungjawab. Larapna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran ngaregepkeun, katitén pupujian nu kapanggih téh luyu jeung kritéria milih bahan ajar nu geus ditangtukeun. Cindekna, pupujian di Cigondéwah Kalér miboga struktur lahir jeung struktur batin nu lengkep, eusi pupujiana euyeub ku ajén atikan karakter, sarta cocog dijadikeun alternatif bahan ajar.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh jarangnya pupujian Sunda dikumandangkan pada jaman sekarang. Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan struktur lahir, struktur batin, dan nilai pendidikan karakter dalam pupujian di Kelurahan Cigondewah Kaler, Kecamatan Bandung Kulon, Kota Bandung serta penerapan hasil penelitian untuk bahan pembelajaran menyimak di kelas VII SMP. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif-analitik. Teknik dalam mengumpulkan data yaitu teknik telaah pustaka, observasi, wawancara, dokumentasi, dan transliterasi. Pupujian yang berhasil dihimpun sebanyak 76 judul pupujian dari 6 orang narasumber, kemudian diambil 16 judul untuk dianalisis. Berdasarkan struktur lahir, pupujian terdiri dari 4-20 bait, tiap bait terdiri dari 2 dan 4 baris, yang umunya terdiri dari 8 suku kata. Diksi didominasi oleh kata-kata ajakan, menyuruh, dan berima. Imaji yang ditemukan adalah imaji perasaan, pendengaran, penglihatan, gerak yang dijelaskan oleh kata konkrit. Majas didominasi oleh majas metafora. Rima didominasi oleh rima mindoan wekas. Berdasarkan struktur batin, tema yang sering ditemukan adalah nasihat dan tata cara ibadah. Rasa yang sering tergambar adalah rasa berpasrah. Nada yang disampaikan adalah mengingatkan, mengajak, dan memberi tahu. Amanatnya bisa melaksanakan petunjuk dan perintah dalam isi pupujian. Nilai pendidikan karakter yang ditemukan adalah religius, jujur, disiplin, kerja keras, demokratis, rasa ingin tahu, cinta damai, gemar membaca, peduli sosial, jeung tanggungjawab. Penerapannya hasil penelitian untuk bahan pembelajaran menyimak, terlihat pupujian yang ditemukan sesuai dengan kriteria memilih bahan ajar yang sudah ditentukan. Kesimpulannya, pupujian di Cigondéwah Kalér memiliki struktur lahir dan struktur batin yang lengkap, isi pupujiannya memiliki nilai pendidikan karakter, serta cocok dijadikan alternatif bahan ajar.;-- This research is motivated by the rarity of Sundanese Pupujian sung in contemporary times. Purpose of this research is to describe structure of birth, structure of inner, value of character education from pupujian in Cigondewah Kaler Village, Bandung Kulon Sub-district, Bandung City and application of research results for listening learning materials in Class VII JHS. The method used is an analytic descriptive method. The techniques in collecting data are literature review, observation, interview, documentation, and transliteration techniques. There were 76 titles of praise that were collected from 6 speakers, then 16 titles were taken to be analyzed. Based on the structure of birth, worship consists of 4-20 stanzas, each stanza consists of 2 and 4 lines, which generally consist of 8 syllables. Domination is dominated by words of solicitation, order, and rhyming. The images found are images of feeling, hearing, vision, motion that are explained by concrete words. Majas is dominated by metaphorical majas. The rhyme is dominated by the mindoan wekas rhyme. Based on the inner structure, themes that are often found are advice and procedures for worship. The taste that is often illustrated is a sense of surrender. The tone delivered is to remind, invite, and inform. His mandate can carry out instructions and commands in the content of praise. The value of character education found is religious, honest, discipline, hard work, democratic, curiosity, peace-loving, fond of reading, social care, and responsibility. The application of the results of research for listening learning materials, visible praise found in accordance with the criteria for choosing teaching materials that have been determined. In conclusion, the worship in Cigondéwah Kalér has a complete birth structure and inner structure, the content of the worship has the value of character education, and is suitable as an alternative teaching material.