RUMPAKA KAWIH DINA KASENIAN GEMBYUNG DI DÉSA CIBEUSI KECAMATAN CIATER KABUPATÉN SUBANG PIKEUN ALTERNATIF BAHAN PANGAJARAN KAWIH DI SMA KELAS X : Ulikan Struktural jeung Sémiotik - Susi Sulastri, - (2019)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna pangaweruh masarakat kana kasenian gembyung. Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun maluruh struktur jeung sémiotik rumpaka kawih kasenian gembyung sarta larapna pikeun bahan pangajaran kawih di SMA kelas X. Ieu panalungtikan maké pamarekan kualitatif kalayan métode deskriptif-analisis. Sumber data ieu panalungtikan nyaéta kasenian gembyung nu aya di Désa Cibeusi Kecamatan Ciater Kabupatén Subang. Téhnik nu dipaké nyaéta téhnik observasi, dokuméntasi, jeung wawancara. Tina hasil panalungtikan, kapaluruh struktur 10 rumpaka kawih gembyung nu diulik struktur lahir jeung batinna. Nurutkeun struktur lahirna, tina 10 rumpaka kawih kapaluruh diksi nu loba dipaké nyaéta kekecapan ngeunaan kaislaman, imaji nu kapaluruh aya 18, kecap kongkrit aya 12, basa figuratif aya 8, purwakanti aya 8, sarta tata rupa nu ngawengku wangun rumpaka aya 3 wangun. Tina struktur batinna, téma anu kapaluruh panglobana nyaéta téma réligi, rasa nu panglobana rasa bungah, nada nu panglobana lugas atawa tandes sabab nyaritakeun hiji hal nyaéta ngeunaan sumebarna agama Islam, sarta amanat nu panglobana ngeunan kaIslaman. Tina sémiotikna, kapaluruh 36 unsur nu ngawengku 14 ikon, 15 indéks, jeung 7 simbol. Hasil tina nalaah struktur jeung sémiotik rumpaka kawih kapaluruh tujuan tina ieu kasenian sarta sumebarna agama Islam ngaliwatan kasenian. Tuluy, ieu panalungtikan bisa jadi alternatif bahan pangajaran kawih di SMA kelas X. Ieu panalungtikan bisa nambahan pangaweruh ngeunaan kawih sarta ayana rasa reueus masarakat kana kasenian gembyung.;--Latar belakang dari penelitian ini didasari oleh kurangnya pengetahuan masyarakat terhadap kesenian gembyung. Tujuan penelitian ini yaitu untuk mengkaji struktur dan semiotik dari lirik lagu kesenian gembyung serta penerapannya untuk menjadi alternatif bahan ajar kawih di SMA kelas X. Penelitian ini menggunakan pedekatan kualitatif serta metode deskriptif-analisis. Sumber data penelitian ini yaitu kesenian gembyung yang ada di Desa Cibeusi Kecamatan Ciater Kabupaten Subang. Tehnik yang digunakan yaitu tehnik observasi, dokumentasi dan wawancara. Dari hasil penelitian, ditemukan sepuluh lirik lagu gembyung yang diteliti struktur fisik dan batinya. Menurut struktur fisik, dari sepuluh lirik lagu ditemukanya diksi yang banyak digunakan adalah kata-kata mengenai keislaman, imaji yang temukan ada 18 kata, kata konkrit ada 12, bahasa figuratif ada 8, purwakanti ada 8, serta tatarupa yang mencakup bentuk rumpaka ada 3 bentuk. Dari struktur batinnya, téma yang paling banyak ditemukan adalah tema religi, rasa yang paling banyak rasa bahagia, nada yang paling banyak yaitu lugas karena menceritakan satu hal mengenai penyebaran agama Islam, serta amanat yang paling banyak mengenai keislaman. Dari semiotiknya, ditemukan 36 unsur yang mencakup 14 ikon, 15 indeks, dan 7 simbol. Hasil dari anlisis struktur, sémiotik lirik lagu ditemukan tujuan dari kesenian ini serta penyebaran agama Islam melalui kesenian. Selanjutnya, penelitian ini bisa menjadi alternatif bahan ajar kawih di SMA kelas X. Penelitian ini bisa menambah pengetahuan mengenai kawih serta adanya rasa bangga masarakat terhadap kesenian gembyung.;--The background of this research is based on the lack of public knowledge of the gembyung art. The purpose of this study is to examine the structure and semiotics of the song lyrics of the gembyung art and its application to become an alternative teaching material for kawih in class X high school. This study uses a qualitative approach and descriptive-analysis method. The data source of this research is the gembyung art in Cibeusi Village, Ciater District, Subang Regency. The techniques used are observation, documentation and interview techniques. From the results of the study, found ten lyrics to the song gembyung examined the physical structure and inner structure. According to the physical structure, out of the ten song lyrics found, diction which are widely used are words about Islam, imagine that find there are 18 words, concrete words there are 12, figurative language there are 8, prototype there are 8, and tatarupa which includes forms of rumpaka there are 3 forms . From its inner structure, the most commonly found téma is the religious theme, the most sense of happiness, the most tone which is straightforward because it tells one thing about the spread of Islam, as well as the most mandate about Islam. From the semiotics, 36 elements were found which included 14 icons, 15 indexes, and 7 symbols. As a result of structural analysis, song lyrics were found to be the purpose of this art and the spread of Islam through art. Furthermore, this research can be an alternative teaching material for kawih in high school class X. This research can increase knowledge about kawih and the community's pride in the art of gembyung.