NOVEL OCHANK KARYA TATANG SUMARSONO PIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA DI KELAS IX SMP : Ulikan Struktural jeung Fungsi Sosial - Intan Eka Ardiwisastra, - (2019)
Tujuan ieu panalungtikan nyaéta pikeun ngadeskripsikeun struktur jeung sosiologi sastra anu aya dina novél Ochank karrya Tatang Sumarsono. Dina ieu panalungtikan métode nu digunakeun nyaéta deskriptif kualitatif. Nu tuluy diulik struktural (tema, sarana carita jeung fakta carita) jeung fungsi sosial sastra tur dipatalikeun kana bahan pangajaran maca novél kelas IX SMP. Hasil panalungtikan sacara umum nyaéta novél ieu témana ngeunaan lingkungan katitén tina latar tempat dina carita. Palaku dina ieu novel dibagi jadi dua nyaéta palaku utama Ochank jeung palaku tambahan Héndra, Ninon, indung jeung bapa Ochank, Mang Santa. Latar dina novel ieu aya dua nyaéata latar tempat jeung latar waktu. Galur dina novel ieu nyaéta galur mérélé. Judul novel ieu nyaéta Ochank salaku tokoh utama dina novél ieu. Sudut pandang dina ieu novél nyaéta jalma katilu teu-kawatesanan. Gaya basa anu kapaluruh nyaéta ocon, mijalma, ebrehan, jeung ngaumpamakeun. Fungsi sosial nu kapaluruh nyaéta sastra minangka hiburan katitén tina carita sosobatan Ochank jeung Héndra atawa nalika Ochank resep ka Ninon jeung Nyi Mojang, salian ti éta aya fungsi atikan sabab dicaritakeun kumaha manusa ngaruksak lingkungan jeung jahat ka papadana. Tuluy hasil panalungtikan dipatalikeun kana bahan pangajaran maca.