MODÉL PAIR CHECK PIKEUN NGARONJATKEUN KAMAMPUH NULIS AKSARA SUNDA : Studi Kuasi Ékspérimén Siswa Kelas X MIPA 2 SMA Negeri 11 Kota Bandung Taun Ajar 2018/2019 - Marshela Nur Indah Putri, - (2019)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna kamampuh siswa dina nulis aksara Sunda. Tujuanana pikeun ngadéskripsikeun kamampuh nulis aksara Sunda siswa kelas saméméh jeung sanggeus maké modél Pair Check, ngaronjatna kamampuh nulis aksara Sunda siswa antara saméméh jeung sanggeus maké modél Pair Check, sarta bedana kamampuh nulis aksara Sunda siswa saméméh jeung sanggeus maké modél Pair Check. Métode anu dipaké nyaéta métode kuasi ékspérimén ngagunakeun désain One Group Pretest-Posttest. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta 32 siswa kelas X MIPA 2 SMA Negeri 11 Kota Bandung taun ajar 2018/2019. Téhnik anu dipaké nyaéta téhnik tés. Instrumén anu dipaké nyaéta tés tinulis. Hasil ieu panalungtikan nyaéta kamampuh nulis aksara Sunda siswa saméméh maké modél Pair Check kaasup kriteria kurang, kamampuh nulis aksara Sunda siswa sanggeus maké modél Pair Check kaasup kriteria hadé, ngaronjatna kamampuh nulis aksara Sunda siswa antara saméméh jeung sanggeus maké modél Pair Check, jeung aya beda anu signifikan dina kamampuh nulis aksara Sunda siswa saméméh jeung sanggeus maké modél Pair Check katitén tina hasil uji normalitas jeung uji hipotésis.;-- Latar belakang dalam penelitian ini adalah kurangnya kemampuan siswa dalam menulis aksara Sunda. Tujuannya adalah untuk mendeskripsikan kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum dan sesudah menggunakan model Pair Check, meningkatnya kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum dan sesudah menggunakan model Pair Check, serta ada perbedaan kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum dan sesudah menggunakan model Pair Check. Metode yang digunakan adalah metode kuasi eksperimen dengan menggunakan desain One Group Pretest-Posttest. Sumber data dalam penelitian ini adalah 32 siswa kelas X MIPA 2 SMA Negeri 11 Kota Bandung tahun ajaran 2018/2019. Teknik yang digunakan adalah teknik tes. Instrumen yang digunakan adalah tes tertulis. Hasil dari penelitian ini adalah kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum menggunakan model Pair Check termasuk kriteria kurang, kemampuan menulis aksara Sunda siswa sesudah menggunakan model Pair Check termasuk kriteria bagus, adanya peningkatan dalam kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum dan sesudah menggunakan model Pair Check, dan adanya beda yang signifikan dalam kemampuan menulis aksara Sunda siswa sebelum dan sesudah menggunakan model Pair Check yang dibuktikan dengan uji normalitas dan uji hipotesis.;--This research is based on the lack of ability a student to write a Sundanese alphabets. The purpose is to describe students' ability to write a Sundanese alphabets before and after Pair Check models is applied, the increasing a student of writing ability Sundanese alphabets before and after Pair Check models is applied, and the significance of Pair Check models to increase a student of writing ability in Sundanese alphabets. The method used in this research is quasi experimental with One Group PreTest and PostTest design. The sources of data in this research are 32 students of X MIPA 2 grade students in SMA Negeri 11 Bandung year 2018/2019. The technique used in this research is the technique test. The instrument used in this research are writing of test. The results of this research are students' ability to writing Sundanese alphabets before using Pair Check models of including less criteria, students' ability to writing Sundanese alphabets after using Pair Check modelsof including good criteria, there is an enchacement of students' ability to writing Sundanese alphabets before and after using Pair Check models, and there is significance difference between students' ability to writng Sundanese alphabets before and after using Pair Check models which can be seen from the results of normality test and hypothesis test.