NILAI RELIGI DALAM KESENIAN GEMBYUNG DANGIANG BUHUN KAMPUNG CINENGAH DESA CURUG RENDENG : Kajian Semiotik - Aep Saepudin, - (2019)
Ieu panalungtikan dikasangtukangan ku ayana globalisasi nu kiwari mahabu mangaruhan kana mekarna kasenian tradisional hususna kasenian Gembyung. Tujuan diayakeunna ieu panalungtikan téh pikeun ngadéskripsikeun 1) sajarah jeung kamekaran kasenian Gembyung Dangiang Buhun, 2) prak-prakan kasenian Gembyung Dangiang Buhun nu ngawengku pra pintonan, prung pintonan, jeung pasca pintonan, 3) ajén réligi nu nyampak dina kasenian Gembyung Dangiang Buhun ngawengku emosi kaagamaan, sistim kapercayaan, sistim ritus ritus jeung upacara kaagamaan, jeung kelompok kaagamaan, sarta 4) unsur semiotik nu nyampak dina kasenian Gembyung Dangiang Buhun ngawengku ikon, indéks, jeung simbol. Métode nu dipaké dina ieu panalungtikan nya éta métode déskriptip. Téhnik ngumpulkeun data dina ieu panalungtikan nya éta téhnik studi pustaka, observasi, wawancara, jeung dokuméntasi. Hasil panalungtikan, dicindekkeun yén ajén réligi nu nyampak dina kasenian gembyung kayaning (1) émosi kaagamaan, nu ngawengku ngadu'a, solat, dzikir, (2) sistim kapercayaan, yén sakumna masarakat Kampung Cinengah ngagem agama Islam, (3) sistim ritus jeung upacara kaagamaan, ngawengku ngadu'a saméméh minton, susuci, jeung nembang atawa ngalagu, sarta (4) kelompok kaagamaan yén sakumna masarakat Kampung Cinengah ngagem agama Islam. Unsur sémiotik nu nyampak dina Kasenian Gembyung Dangiang Buhun ngawengku 20 ikon, 14 indéks, jeung 37 simbol. Ikon kayaning aki, pangrawit atawa nayaga, sindén atawa juru kawih, panongton, indéks kayaning sora lalaguan, latihan, sora waditra, jeung seni sora, simbol nya éta iket, baju kamprét jeung calana pangsi hideung. Dumasar hasil panalungtikan diluhur, bisa dicindekkeun yén ajén-inajén nu nyampak dina ieu kasenian bisa dijadikeun cecekelan masarakat dina milampah kahirupan.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh adanya pengaruh kemajuan jaman yang mempengaruhi kesenian tradisional khususnya kesenian Gembyung. Tujuan diadakannya penelitian ini yaitu untuk mendeskripsikan 1) sejarah dan perkembangan kesenian Gembyung Dangiang Buhun, 2) proses pertunjukan kesenian Gembyung Dangiang Buhun yang meliputi sebelum pertunjukan, pelaksanaan, dan setelah pertunjukan, 3) nilai religi yang terdapat dalam kesenian Gembyung Dangiang Buhun meliputi emosi keagamaan, sistim kepercayaan, sistim ritus dan upacara keagaamaan, dan kelompok keagamaan, dan 4) unsur-unsur semiotik yang terdapat pada kesenian Gembyung Dangiang Buhun yang meliputi ikon, indeks, dan simbol. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif. Teknik pengumpulan data dalam penelitian ini menggunakan teknik studi pustaka, observasi, wawancara, dan dokumentasi. Berdasarkan hasil penelitian disimpulkan bahwa nilai religi yang terdapat dalam kesenian Gembyung terdiri dari (1) emosi keagaamaan, yang meliputi berdo'a, shalat, dzikir, (2) sistem kepercayaan, bahwa masarakat kampung Cinengah beragama Islam, (3) sistem ritus dan upacara keagamaan, meliputi berdo'a sebelum pertunjukan, bersuci, dan bersholawat atau nembang, dan (4) kelompok keaagamaan, bahwa masarakat kampung Cinengah beragama Islam. Unsur semiotik yang terdapat dalam Kasenian Gembyung Dangiang Buhun meliputi 20 ikon, 14 indeks, dan 37 simbol. Ikon terdiri dari aki, pangrawit atau nayaga, sindén atau juru kawih, penonton. Indéks terdiri dari suara lagu, latihan, suara alat musik, dan seni suara. Simbol terdiri dari iket, baju kamprét dan celana pangsi hitam. Berdasarkan hasil penelitian diatas, dapat disimpulkan bahwa nilai-nilai yang terdapat dalam kesenian ini dapat dijadikan pedoman masyarakat dalam menjalani kehidupannya.;--The research was triggered by the progress the affecting, traditional culture especially art Gembyung. The purpose of arranging to research described 1) the history and the development of gembyung buhun art 2) gembyung dangiang buhun covering, before the show the, performances and after the show, 3) religious values are in the arts gembyung dangiang buhun covering, religious emotion , belief system facilities keagaamaan, rites and ceremonies and religious groups, and 4) semiotik elements contained in art gembyung dangiang buhun covering, icon , index and a symbol of. Methods used in research is descriptive method. Engineering data collection in this research used technique the literature study , observation , interview , and documentation .Based on the results of the study concluded that religious value contained in the arts gembyung consisting of (1) emotion keagaamaan , which includes prayed shalat a , prayer , the event , (2) the belief system , that masarakat their Cinengah muslim , (3) system rites and religious ceremony , covering prayed a before the show , if you , and bersholawat or nembang , and (4) keaagamaan group , that people their Cinengah muslim . The semiotik contained in kasenian gembyung dangiang buhun covering 20 icon , 14 index , and 37 symbol .Icons consisting of battery , pangrawit or nayaga , sinden or an kawih , the audience .Index consisting of a song , exercise , to sound a musical instrument , and art to sound .Consisting of iket symbol , his kampret and pants pangsi black .Based on the research done over , we can conclude that nilai-nilai contained in this art could become guidelines people in lived his life .