KUMPULAN SAJAK JEUNG DANGDING DI NAGRI KATUMBIRI KARYA DÉDY WINDYAGIRI : Ulikan Struktural jeung Éstétika - Rosita Pasta Aulina, - (2019)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta kurangna minat masarakat pikeun mikawanoh karya sastra Sunda hususna sajak jeung guguritan. ku kituna ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun mikanyaho jeung ngadéskripsikeun struktur sajak, guguritan sarta ajén éstétika nu nyampak dina Buku Kumpulan Sajak jeung Dangding Di Nagri Katumbiri Karya Dédy Windyagiri. Téhnik anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta téhnik studi pustaka. Instrumén anu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaeta kartu data. Sumber data dina ieu panalungtikan nyaéta buku Kumpulan sajak jeung dangding Di Nagri Katumbiri karya Dédy Windyagiri. Métode anu digunakeun métode déskriptif. Hasil panalungtikan sajak jeung guguritan ngagunakeun ngawengku imaji, simbol, musikalitas, suasana, téma, jeung gaya basa. Imaji anu panglobana dipaké imaji visual, simbol nu panglobana aya 276 kecap, musikalitas anu lolobana vocal a jeung i, suasana anu nyampak sedih jeung pasrah, téma anu nyampak ngeunaan asmara, jeung gaya basa anu lolobana dipaké gaya basa rarahulan. Ajén éstétika ngagunakeun ajén éstétika basa jeung eusi nu ngawengku purwakanti jeung gaya basa sarta téma, nada, rasa jeung amanat. Purwakanti anu panglobana nyéta purwakanti pangluyu, gaya basa anu lolobana dipaké nyaéta gaya basa rarahulan, téma anu lolobana nyampak ngeunaan réalita kahirupan, nada anu lolobana nyampak nyaéta nada lugas, rasa anu lolobana dipaké nyaéta rasa sedih jeung pasrah, sedengkeun dina amanat anu lolobana nyampak ngeunaan asmara.;--Penelitian ini dilatarbelakangi oleh kurangnya minat masyarakat untuk mengenal karya sastra Sunda hususnya pada sajak dan guguritan. Oleh sebab itu penelitian ini bertujuan untuk mengetahui dan mendeskripsikan struktur sajak dan guguritan, serta ajen estetika yang ada pada buku Kumpulan Sajak jeung Dangding Di Nagri Katumbiri karya Dedy Windyagiri. Tehnik yang digunakan dalam penelitian ini adalah tehnik studi pustaka. Instrumen yang digunakan adalah kartu data. Sumber data dalam penelitian ini adalah buku Kumpulan sajak dan dangding Di Nagri Katumbiri karya Dedy Windyagiri. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif. Hasil yang terdapat dalam penelitian ini adalah struktur dalam sajak dan guguritan menggunakan struktur puisi yang terdiri dari imaji, simbul, musikalitas, suasana, tema dan gaya bahasa. Imaji yang paling banyak digunakan adalah imaji visual, simbol dan lambang yang terdapat pada sajak dan guguritan adalah 276 kata, musikalitas yang paling banyak digunakan adalah vokal a dan i, suasana yang paling banyak digunakan adalah suasana sedih dan pasrah, tema yang paling banyak pada sajak dan guguritan adalah tema asmara, dan gaya bahasa yang paling banyak digunakan adalah gaya bahasa perumpaan dan gaya basa hiperbola. Sedangkan hasil yang terdapat dalam analisis ajen estetika menggunakan ajen estetika bahasa dan isi yang terdiri dari purwakanti, gaya bahasa, tema, nada, rasa, dan amanat. Purwakanti yang paling banyak digunakan adalah purwakanti pangluyu, gaya bahasa yang pal ing banyak digunakan adalah gaya bahasa perumpamaan dan hiperbola, tema yang paling banyak digunakan adalah tema realita kehidupan dan asmara, nada yang paling banyak digunakan adalah nada lugas yang menceritakan suatu hal, rasa yang paling banyak digunakan adalah rasa pasrah, dan amanat yang paling banyak terdapat pada sajak dan guguritan adalah amanat tentang percintaan.;--This research is motivated by the lack of public interest to get to know his Sundanese literary works especially in poetry and in the rituals. Therefore this study aims to find out and describe the structure of rhyme and circumcision, as well as the aesthetic aide in the book collection of jeung Dangding poems in Nagri Katumbiri by Dedy Windyagiri. The technique used in this research is literature study technique. The instrument used was a data card. The data source in this study is a book of poetry and dangding in Nagri Katumbiri by Dedy Windyagiri. The method used in this research is descriptive method. The results contained in this study are the structure in rhyme and poetry using poetry structures consisting of images, symbols, musicality, atmosphere, themes and language styles. The most widely used images are visual images, symbols and symbols contained in rhymes and poetry are 276 words, the most widely used musicality is vocal a and i, the atmosphere most widely used is the atmosphere of sadness and resignation, the most themes in rhymes and titanic is a romance theme, and the most widely used linguistic style is the imagery style and the hyperbole base style. While the results contained in the analysis of the aesthetic aide uses the aesthetic aesthetic of the language and content which consists of prototype, style of language, theme, tone, taste, and mandate. Purwakanti is the most widely used pangluyu purwakanti, the most widely used language style is the style of parables and hyperbole, the most widely used theme is the theme of the reality of life and romance, the most used tone is the straightforward tone that tells a thing, the sense that the most widely used is a sense of resignation, and the message that is most widely found in rhymes and the rituals is the message about love.