LIMA CARPON SUNDA PIKEUN ALTERNATIF BAHAN PANGAJARAN MACA CARPON DI SMA KELAS XI : Ulikan Struktural jeung Ekokritik - Rahayu Nur Hikmah, - (2018)
Kasang tukang ieu panalungtikan nyaéta sabagian gedé manusa jaman kiwari geus teu sadar kana pentingna ngajaga lingkungan. Tujuanana nyaéta ngungkab jeung ngadéskripsikeun ngeunaan struktur lima carpon Sunda, ekokritik lima carpon Sunda, sarta ahirna bisa dijadikeun alternatif bahan pangajaran maca carpon di SMA kelas XI. Metodena ngagunakeun deskriptif-analitik. Hasil ieu panalungtikan nyaéta struktur carita: 1) tema (Pasir Kiara ngeunaan ngajaga lingkungan, Tanah Sakarung ngeunaan lingkungan pulitik jeung religi, Tempat Nyimpang Saheulaanan ngeunaan krisis ekonomi jeung religi, Katiga téh Teuing Ku Lila ngeunaan ruksakna lingkungan, jeung Séké Béntang ngeunaan ngajaga lingkungan); galur maju (Pasir Kiara, Tempat Nyimpang Saheulaanan, Katiga téh Teuing Ku Lila, jeung Séké Béntang) jeung galur ganda (Tanah Sakarung); latar Pasir Kiara (21 tempat, 28 waktu, 22 suasana, 4 sosial), Tanah Sakarung (10, 33, 20, 13), Tempat Nyimpang Saheulaanan (18, 24, 31, 10), Katiga téh Teuing Ku Lila (3, 6, 8, 2), jeung Séké Béntang (19, 19, 15, 10); sudut pandangna kabéh jalma katilu; gaya basa lima carpon nyaéta basajan. 2) Sawangan ekokritik tina lima carpon Sunda téh aya hubunganana jeung lingkungan, katitén tina judulna nu patali jeung unsur lingkungan, kitu ogé latar tempat, nu sakabéh carita dina carponna aya di hiji padesaan/pilemburan. Kritikna ngeunaan ngajaga lingkungan, ruksakna lingkungan, parobahan jeung pencemaran lingkungan, sarta krisis lingkungan. 3) Carpon nu luyu pikeun dijadikeun alternatif bahan ajar di SMA kelas XI aya opat karya, nyaéta "Pasir Kiara" karya Yus Rusyana, "Tempat Nyimpang Saheulaanan" karya H. Usép Romli H.M., "Katiga téh Teuing Ku Lila" karya Ruhaliah, jeung "Séké Béntang" karya Mamat Sasmita.;--Latar belakang dari penelitian ini adalah kurangnya kesadaran manusia dalam menjaga lingkungan. Tujuannya, menguak dan mendeskripsikan tentang struktur,ekokritik lima "Carpon" Sunda, serta bisa dijadikan sebagai alternatif bahan pelajaran membaca "Carita pondok" di SMA kelas XI sebagai hasil akhirnya. Metode yang digunakan adalah deskriptif-analitik. Hasilnya adalah struktur dari lima carpon: 1) tema ("Pasir Kiara" tentang menjaga lingkungan, "Tanah Sakarung" tentang lingkungan politik dan religi, "Tempat Nyimpang Saheulaanan" tentang krisis ekonomi dan religi, "Katiga téh Teuing Ku Lila" tentang kerusakan lingkungan, dan "Séké Béntang" tentang menjaga lingkungan); alur maju ("Pasir Kiara," "Tempat Nyimpang Saheulaanan," "Katiga téh Teuing Ku Lila," dan "Séké Béntang") dan alur ganda ("Tanah Sakarung"); latar "Pasir Kiara" (21 tempat, 28 waktu, 22 suasana, 4 sosial), "Tanah Sakarung" (10, 33, 20, 13), "Tempat Nyimpang Saheulaanan" (18, 24, 31, 10), "Katiga téh Teuing Ku Lila" (3, 6, 8, 2), dan "Séké Béntang" (19, 19, 15, 10); semua sudut pandangnya orang ketiga; gaya bahasa lima cerpen adalah sederhana. 2) Pandangan ekokritikdalam lima cerpen Sunda berkaitan dengan lingkungan, terlihat dari judulnya, juga latar tempat, yang semua ceritanya berada di sebuah pedesaan. Ekokritik yang ada dalam lima carpon Sunda tersebut membahas mengenai menjaga lingkungan, kerusakan lingkungan, perubahan dan pencemaran lingkungan, serta krisis lingkungan. 3)Karya yang sesuai untuk dijadikan alternatif bahan pelajaran membaca cerita pendek di SMA kelas XI, yaitu "Pasir Kiara" karya Yus Rusyana, "Tempat Nyimpang Saheulaanan" karya H. Usép Romli H.M., "Katiga téh Teuing Ku Lila" karya Ruhaliah, jeung "Séké Béntang" karya Mamat Sasmita.;--The background of this study is the lack of human awareness in protecting the environment. As the result is to uncover and describe the structure, ecocriticism of the five Sundanese short stories, and can be used as an alternative material for reading "Carita Pondok" in High School class XI as the nd result. The method of this study is descriptive-analytic. The result in this study are 1) the structure of the five short stories , ("Pasir Kiara" the theme is about protecting the environment, "Tanah Sakarung" about the political environment and religious, "Tempat Nyimpang Saheulaanan" about economic crises and religious, "Katiga téh Teuing Ku Lila" about environment damage, "Séké Béntang" about protecting the environment); chronological plot ("Pasir Kiara," "Tempat Nyimpang Saheulaanan," "Katiga téh Teuing Ku Lila," and "Séké Béntang") and double groove ("Tanah Sakarung"); the setting of "Pasir Kiara" (21 scene, 28 time, 22 atmosphere, 4 social), "Tanah Sakarung" (10, 33, 20, 13), "Tempat Nyimpang Saheulaanan" (18, 24, 31, 10), "Katiga téh Teuing Ku Lila" (3, 6, 8, 2), and "Séké Béntang" (19, 19, 15, 10); all of it points of view are third person; the five short stories language style is simple. 2) Ecocritical views in the five Sundanese short stories are related to the environment, as seen from the title, also the setting of the place, all of which are in a rural area. The ecocriticism in the five short stories of the Sundanese discusses environmental preservation, environmental damage, environmental pollution and change, and environmental crisis. 3) Works that are suitable to be used as an alternative material for reading lessons "Carita Pondok" in High School class XI, is "Pasir Kiara" by Yus Rusyana, "Tempat Nyimpang Saheulaanan" by H. Usép Romli H.M., "Katiga téh Teuing Ku Lila" by Ruhaliah, and "Séké Béntang" by Mamat Sasmita.