AJÉN BUDAYA DINA UPACARA ADAT MERLAWU DI DESA WANASIGRA KECAMATAN SINDANGKASIH KABUPATEN CIAMISPIKEUN BAHAN PANGAJARAN MACA BAHASAN BUDAYA DI SMA KELAS XI - Merry Cristrianti, - (2018)
Tujuan penelitian ini adalah untuk mendeskripsikan (1) asal usul upacara adat merlawu, (2) pertama dimulainya acara upacara adat merlawu, (3) nilai budaya yang terkandung dalam upacara adat merlawu, (4) menerapkan hasil penelitian untuk bahan pembelajaran bahasan budaya Sunda kelas XI SMA. Metode yang digunakan dalam penelitian ini yaitu metode deskriptif dengan menggunakan tekhnik observasi, wawancara, dokumentasi, dan studi pustaka. Instrumen yang digunakan dalam proses pengumpulan data yaitu, kamera, alat rekam, catatan lapangan dan pedoman wawancara. Dari penelitian ini bisa didapatkan, pertama asal-muasal upacara adat merlawu sebagai rasa syukur masyarakat akan nikmat dan rezeki dari Allah, dan mengungkapkan rasa hormat kepada leluhurnya. Kedua, dalam dilaksanakannya upacara adat merlawu terbagi menjadi tiga bagian, yaitu pra upacara adat, dimulainya upacara adat, dan pasca upacara adat. Ketiga, unsur budaya dalam upacara adat merlawu yaitu, unsur keagamaan, unsur kemasyarakatan atau organisasi sosial, unsur ilmu pengetahuan, bahasa, kesenian, unsur pekerjaan atau sistem ekonomi, dan tekhnologi. Keempat, hasil dari penelitian ini bisa digunakan untuk bahan pembelajaran membaca bahasan budaya kelas XI SMA hingga menambah ilmu pengetahuan, dan menumbuhkan rasa bangga siswa terhadap budaya Sunda. Kesimpulan dari penelitian ini yaitu, upacara adat merlawu merupakan upacara adat yang mengandung nilai-nilai yang luhur. ..... The purposes of this study were to describe (1) the history of merlawu traditional ceremony, (2) the implementation of merlawu traditional ceremony, (3) cultural value which was contained in merlawu traditional ceremony, (4) the application of the research result for 11th grade of senior high school student' sundanesse culture discourse learning material. The method used in the study was descriptive method by using observation, interview, documentation, and literature studi technique. The instruments used in the process of collecting data were a camera, a mobilephone, and interview manual. The result of the research were firstly, the histori of merlawu tradisional ceremony came as people's gratitute on having grace and blessing from Allah, and as people's expression in respecting their ancestors. Secondly, the implementation of merlawu traditional ceremony was devided into three parts, they were pre ceremony, main ceremony, and post ceremony. Thirdly, cultural elements in merlawu traditional ceremony were religion element, social element, science element, language, art, economy system, and technology. Fourthly, the result of this study could be implemented as 11th grade of senior high school students' culture reading discourse learning material in order to extend the knowledge and to grow the pride of having sundanese culture. The conclusion of this study was merlawu traditional ceremony was a traditional ceremony which contained noble values. ...... Ieu panalungtikan miboga tujuan pikeun ngadéskripsikeun (1) asal-usul upacara adat merlawu, (2) prak-prakan upacara adat merlawu, (3) ajén budaya nu nyangkaruk dina upacara adat merlawu, (4) larapna hasil panalungtikan pikeun bahan pangajaran maca bahasan budaya Sunda kelas XI SMA. Métode nu digunakeun dina ieu panalungtikan nyaéta métode déskriptif kalayan ngagunakeun téhnik obsérvasi, wawancara, dokuméntasi, jeung studi pustaka. Instrumén nu digunakeun dina prosés ngumpulkeun data nyaéta kaméra, alat rékam, catetan lapangan, jeung pedoman wawancara. Tina ieu panalungtikan kapaluruh,kahijiasal-muasal upacara adat merlawu minangka rasa sukur masarakat kana ni'mat jeung rejeki ti Gusti Allah jeung ngébréhkeun rasa hormat ka karuhun. Kadua, dina prak-prakan upacara adat merlawu kabagi jadi tilu bagian, nyaéta saméméh upacara adat, prakna upacara adat, jeung sabada upacara adat. Katilu, unsur budaya dina upacara adat merlawu teh nyaéta unsur réligi, unsur kamasarakatan atawa organisasi sosial, unsur pangaweruh, basa, kasenian, unsur pakasaban atawa sistem ékonomi, jeung pakakas hirup atawa téhnologi. Kaopat, hasil ieu panalungtikan bisa dipaké pikeun bahan pangajaran maca bahasan budaya kelas XI SMA, nepi kanambahan élmu pangaweruh, jeung numuwuhkeun rasa reueus siswa kana budaya Sunda. Kacindekan tina ieu panalungtikan nyaéta yén upacara adat merlawu mangrupa upacara adat anu miboga ajén-inajén anu luhur.